ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Άντι Γκαρσία, Cher & Γκλόρια Έστεφαν καταδικάζουν τον «δικτάτορα» Κάστρο

Άντι Γκαρσία, Cher & Γκλόρια Έστεφαν καταδικάζουν τον «δικτάτορα» Κάστρο

Στον απόηχο του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο το Χόλιγουντ αντιδρά. Ανάμεσα σε πολλούς, ο γεννημένος στην Κούβα ηθοποιός Άντι Γκαρσία έδωσε ανακοίνωση του στο Variety όπου δεν εξαίρει έναν “επαναστάτη” αλλά αναφέρεται σε ένα “δικτάτορα”.

“Oφείλω να εκφράσω τα βαθειά μου θλίψη για τους Κουβανούς, μέσα και έξω από τη χώρα, που υπέφεραν από από τις φρικαλεότητες και την καταδυνάστευση που προκάλεσε ο Φιντέλ Κάστρο και το ολοκληρωτικό του καθεστώς” γράφει ο 60χρονος ηθοποιός.

“Οι υποσχέσεις της υποτιθέμενης ‘επανάστασης’ του για δημοκρατία και πλουραλισμό, υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ψευδείς και ταυτόχρονα μια προδοσία απέναντι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα” αναφέρει.

Οι εκτελέσεις, οι διώξεις και η φυλάκιση των πολιτικά αντιφρονούντων και της ΛΟΑΤ κοινότητας, η άρνηση της ελευθεροτυπίας, της εκλογικής διαδικασίας και της ανεξιθρησκίας εξακολουθούν να είναι η παρακαταθήκη του. Έχει υποστηρίξει ότι η Ιστορία θα τον συγχωρέσει, μπορεί όμως και να τον συγχωρέσει.”

Στην ανακοίνωση του ο Άντι Γκαρσία αναφέρει ότι βρίσκεται, όπως έκανε πάντα, στους Κουβανούς που “αγαπούν, χαιρετίζουν και γιορτάζουν την ελευθερία. Tους εργατικούς, φιλότιμους ανθρώπους που ανοίγουν την καρδιά και το σπίτι τους, είτε στην Κούβα είτε εξόριστοι από αυτή”.

“Προσεύχομαι για αυτό που πάντοτε προσευχόμουν: την αποκατάσταση του Συντάγματος και την απόλυτη ελευθερία για όλους τους ανθρώπους της Κούβας. Το όνειρο είναι ακόμη ζωντανό όπως και ο αγώνας για να γίνει πραγματικότητα. Ας αφήσουμε το πνεύμα του Χοσέ Μάρτι και του Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr. να μας καθοdηγήσει” καταλήγει ο Άντι Γκαρσία.

Στο ίδιο πνεύμα oι Cher και η Γκλόρια Έστεφαν πήραν θέση κατά του Κάστρο και του “απολυταρχικού καθεστώτος”.

Με εκτενή ανάρτηση της στο Instagram η γεννημένη στην Κούβα ντίβα της Latin Pop που αυτομόλησε με την οικογένεια της στις ΗΠΑ (ο πατέρας της, José Manuel Fajardo, ήταν ένας από την Ταξιαρχία 2506, την παραστρατιωτική οργάνωση Κουβάνων αντικαθεστωτικών χρηματοδοτημένη και εκπαιδευμένη στην Γουατεμάλα από την Αμερικανική Κυβέρνηση και την CIA που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Φιντέλ Κάστρο στις 17 Απριλίου 1961) αναφέρει:

Παρά το γεγονός ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου σπάνια δίνει αφορμή για εορτασμό, πρόκειται για μια συμβολική απώλεια των καταστροφικών ιδεολογιών που ο ίδιος ευαγγελίστηκε, κάτι που υποθέτω ανακουφίζειτην εξόριστη Κουβανική κοινότητα και της δίνει ελπίδα για όλα όσα έχουν αργήσει να έρθουν" έγραψε σε μια δήλωση δημοσιεύτηκε στο Instagram.






Although the death of a human being is rarely cause for celebration, it is the symbolic death of the destructive ideologies that he espoused that, I believe, is filling the Cuban exile community with renewed hope and a relief that has been long in coming. And although the grip of Castro's regime will not loosen overnight, the demise of a leader that oversaw the annihilation of those with an opposing view, the indiscriminate jailing of innocents, the separation of families, the censure of his people's freedom to speak, state sanctioned terrorism and the economic destruction of a once thriving & successful country, can only lead to positive change for the Cuban people and our world. May freedom continue to ring in the United States, my beautiful adopted country, and may the hope for freedom be inspired and renewed in the heart of every Cuban in my homeland and throughout the world. ???? Aunque la muerte de un ser humano es raramente causa para celebrar, es la muerte simbólica de las ideologías destructivas que el patrocinó que, en mi opinión, están llenando al exilio Cubano de esperanza renovada y un alivio que ha tardado mucho en llegar. Y aunque el agarre del régimen Castrista no se aflojara de un día para otro, el deceso de un líder que supervisó el aniquilamiento de aquellos con puntos de vistas opuestos al suyo, el encarcelamiento de inocentes, la separación de familias, la censura de la libertad de expresión, el esparcimiento de terrorismo sancionado por su gobierno y la destrucción económica de un país exitoso que prosperaba, solo puede llevar a cambios positivos para el pueblo Cubano y el mundo. Que la libertad siga viva en los Estados Unidos, mi bello país adoptivo, y que la esperanza para la libertad crezca y se renueve en los corazones de cada Cubano en mi tierra natal y a través del mundo.????

A photo posted by Gloria Estefan (@gloriaestefan) on


"Aν και το καθεστώς του Κάστρο δεν θα ανατραπεί από τη μια μέρα στην άλλη, ο θάνατος ενός ηγέτη που φρόντισε για την εξόντωση των αντιφρονούντων, την αδιάκριτη φυλάκιση αθώων, τον διχασμό των οικογενειών, την αντίθεση του στο δικαίωμα να εκφράζει ο λαός του ελεύθερα τη γνώμη του, την χρηματοδοτούμενη από το κράτος τρομοκρατία και την οικονομική καταστροφή μιας κάποτε ακμάζουσας και επιτυχημένης οικονομίας μπορεί να οδηγήσει μόνο σε θετικές αλλαγές για τον κουβανικό λαό και τον κόσμο μας."

"Ας συνεχίσει η ελευθερία να ορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την πανέμορφη δεύτερη πατρίδα μου" καταλήγει.
“Ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας στυγνός δικτάτορας. Πέθανε. Ακριβώς όπως κάθε δεσποτικός ισχυρός άντρας άφησε τους ανθρώπους του να υποφέρουν και να πεθαίνουν εξαιτίας του εξωφρενικού Εγώ του” έγραψε η Cher.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ