ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από την Κιμ στη Λίντσεϊ: Ο εξωφρενικός εθισμός των Αμερικανών με το χρήμα (pics)

Από την Κιμ στη Λίντσεϊ: Ο εξωφρενικός εθισμός των Αμερικανών με το χρήμα (pics)
Instagram

Η Κιμ Καρντάσιαν και η αδελφή της Κόρτνεϊ ποζάρουν λίγο πριν την εφηβεία στο φακό ενός βιβλίου που καταγράφει την εξωφρενική εμμονή των Αμερικανών με τον πλούτο. Σε άλλη σελίδα της έκδοσης Generation Wealth βρισκόμαστε σε ένα πάρτι τον Ιούλιο του 1993 και στην άκρη της πισίνας παρατηρούμε τη Λίντσεϊ. Μία 18χρονη κοπέλα, με ένα πρόσωπο καλυμμένο από επιδέσμους.

«Ήθελα να διορθώσω τη μύτη μου από την ηλικία των 12» δηλώνει η ίδια. Οι περισσότεροι σχολικοί της φίλοι είχαν ήδη κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση. Είτε αφαίρεση λίπους, είτε πλαστική στη μύτη, είτε προσθετική στήθους. Τρεις μέρες μετά τη δική της επέμβαση, αναρωτιόμαστε εάν η Λίντσεϊ είναι ευτυχισμένη που επιτέλους έκανε αυτό που ποθούσε τόσο καιρό ή αν ήταν απλά μια προσπάθεια να μοιάσει στους συνομήλικούς της.

8

Η φωτορεπόρτερ Lauren Greenfield -η οποία απαθανάτισε τη Lindsey μετά τη χειρουργική της επέμβαση- καταγράφει το Αμερικάνικο όνειρο τα τελευταία 25 χρόνια.

Ιδιαίτερα μάλιστα έχει ενθουσιαστεί, πέρα από τον πλούτο και τη δόξα, με αυτό που η ίδια αποκαλεί “the influence of affluence” (σε ελεύθερη μετάφραση "η επήρεια της αφθονίας") εννοώντας τον τρόπο που οι άνθρωποι προσπαθούν να μιμηθούν τις ζωές των πλουσίων.

Η Greenfield έχει ήδη ένα πλούσιο αρχείο με περισσότερες από ένα εκατομμύριο φωτογραφίες. Περίπου 600 από αυτές συμπεριλαμβάνονται στο νέο της βιβλίο “Generation Wealth”, μια έκδοση εξαιρετικά επίκαιρη.

170612133650 new generation wealth cover exlarge 169

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της εμμονής με τον πλούτο

Στις σελίδες του “Generation Word” συναντάμε τρανταχτά παραδείγματα από πλουσίους που η αύξηση του εισοδήματός τους και η συνεχής προβολή των χρημάτων τους είναι το lifestyle τους, ο μόνος τρόπος ζωής που καταλαβαίνουν και θέλουν να υπηρετούν.

Η μικρή Eden Wood, έξι ετών όταν απαθανατίστηκε στο φακό, έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς το 2011. Τα φορέματά της κόστισαν περισσότερα από 3.500 δολάρια. Το μικρό κορίτσι ένα χρόνο μετά απέκτησε το δικό της ριάλιτι σόου “Eden’s Word”.

Σε αρκετές σελίδες, συναντάμε τη 40χρονη Καναδή φιλάνθρωπο και σύζυγο δισεκατομμυριούχου, Suzanne Rogers σε πορτρέτα ανάμεσα στα πανάκριβα παπούτσια και τις τσάντες της στο σπίτι της το 2010. Κάθε κουτί παπουτσιών συνοδεύεται από μια φωτογραφία του ζευγαριού που έχει στο εσωτερικό του ώστε να εντοπίζεται εύκολα. Σε άλλες σελίδες συναντάμε τον ράπερ και παραγωγό Lil Jon να δείχνει με περηφάνεια τα δόντια του. Οι κοπτήρες τους είναι "επενδυμένοι" με διαμάντια και λευκόχρυσο αξίας 50.000 δολαρίων.

6

Η φωτορεπόρτερ δήλωσε πως δεν είχε αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα της δουλειάς της μέχρι που ξεκίνησε η οικονομική κρίση του 2008.

Είχαμε χάσει την ηθική μας και διασκεδάζαμε στο κατάστρωμα του Τιτανικού" λέει. Η ίδια πιστεύει πως μέσα από τις φωτογραφίες της απεικονίζεται μία θεμελιώδης αλλαγή στην αμερικανική κοινωνία. "Στο παρελθόν, οι Αμερικανοί συνήθιζαν να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους γείτονές τους και προσπαθούσαν να μοιάσουν σε αυτόν που ήταν πλουσιότερος. Τα ριάλιτι όμως ήρθαν για να το αλλάξουν όλο αυτό. Πλέον γνωρίζουμε καλύτερα τους χαρακτήρες της τηλεόρασης από ό,τι τους γείτονές μας και επιδιώκουμε να αποκτήσουμε όσα αυτοί έχουν" λέει.

Εδώ άξιο αναφοράς είναι η έκπληξη της Greenfield όταν ανακάλυψε μία φωτογραφία του 1992, στην οποία απεικονίζονται οι αδερφές Κιμ & Κόρτνεϊ Καρντάσιαν σε ηλικία 12 και 13 χρονών αντίστοιχα. Σύμφωνα με γνωστό περιοδικό, το ριάλιτι σόου “Keeping up With the Kardashians” έφερε στην οικογένεια 122 εκατομμύρια δολάρια -μόνο το 2016.

12189557 10153129654586892 2190232518465976629 n


Πηγή: Facebook/Keeping Up With The Kardashians on E!

Η πραγματικότητα των πλουσίων

Όλοι επιθυμούν ένα καλύτερο σώμα, καλύτερα ρούχα, εντυπωσιακότερο αυτοκίνητο, μεγαλύτερο σπίτι, πισίνα και μία κλειστή κοινότητα ως τόπο διαμονής. Σύμφωνα με έκθεση του 2017, οι Αμερικανοί το 2016 ξόδεψαν συνολικά 16.4 δις σε χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ το 2005 το ποσό άγγιζε τα 9.4 δις.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εικόνες του βιβλίου παρουσιάζει μία παρέα φοιτητών να χαλαρώνει στην πισίνα μιας έπαυλης στην κοιλάδα San Joaquin της Καλιφόρνια. Η παρέα νοίκιασε την έπαυλη των επτά υπνοδωματίων με jacuzzi για λίγες μέρες "για να χαλαρώσει".

Αν και η Greenfield ενδιαφέρεται περισσότερο για τους "κοινούς θνητούς" οι οποίοι επιθυμούν τον πλούτο και προσπαθούν να μιμηθούν διάσημους, η έκδοση είναι γεμάτη από πορτρέτα εξαιρετικά αναγνωρίσιμων προσώπων του πλουμιστού σύμπαντος όπως οι Donatella Versace, Karl Lagerfeld, Elton John και Imelda Marcos.

Στην ερώτηση "πόσο διαδεδομένη πιστεύει πως έχει γίνει η κουλτούρα του πλούτου" η φωτορεπόρτερ απάντησε:

«Δείτε την πραγματικότητα που αντικρίζουμε κάθε μέρα».

More is more: Making sense of America's wealth obsession

ΔΗΜΟΦΙΛΗ