ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

1.758 καράτια: Η Louis Vuitton αγόρασε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο

1.758 καράτια: Η Louis Vuitton αγόρασε το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο
.lucaradiamond.com

Η απόκτηση του δεύτερου μεγαλύτερου διαμαντιού στον κόσμο από τον οίκο ειδών πολυτελείας Louis Vuitton, δείχνει την πρόθεση της εταιρείας να μπει πολύ δυναμικά στην αγορά κοσμημάτων.

Το ακατέργαστο διαμάντι, βάρους 1.758 καρατίων, βρέθηκε στη Μποτσουάνα τον περασμένο Απρίλιο, από την εταιρεία Lucara Diamond Corp. Είναι σκουρόχρωμο και έχει περίπου το μέγεθος μιας παλάμης. Η εταιρεία που το βρήκε, το ονόμασε «Sewelô», που σημαίνει «σπάνιο εύρημα» στη γλώσσα Τσουάνα της νοτίου Αφρικής.

Η Lucara συνεργάζεται τώρα με τον οίκο Louis Vuitton και τη βελγική εταιρεία επεξεργασίας διαμαντιών HB, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σειρά από μικρότερα διαμάντια από το Sewelô.

«Ο σκοπός αυτής της συνεργασίας ανάμεσα σε μια εταιρία εξόρυξης, μια εταιρία επεξεργασίας και έναν μεγάλο οίκο πολυτελών ειδών, είναι να σχεδιαστεί και να κοπεί μια συλλογή διαμαντιών από το Sewelô», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά, ενώ συμπληρώνεται ότι οι πλήρεις δυνατότητες της συγκεκριμένης πέτρας θα φανούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ανακοίνωση δεν αποκάλυψε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, όμως έγινε γνωστό ότι η Lucara θα πάρει μια γενναία προκαταβολή και θα κρατήσει το 50% των διαμαντιών που θα κοπούν από την πέτρα. Ένα 5% θα πάει στις κοινοτικές δράσεις που εκπονεί η εταιρία στη Μποτσουάνα.

2

To Sewelô μοιάζει με πέτρα από το διάστημα... (@lucaradiamond.com)

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε με τον Οίκο Louis Vuitton, προκειμένου να μετατρέψουμε το ιστορικό Sewelô, το μεγαλύτερο διαμάντι της Μποτσουάνα σε μια συλλογή κοσμημάτων», είπε η Πρόεδρος της Lucara, Έιρα Τόμας.

Η αγορά αυτή εκ μέρους της Louis Vuitton είναι μια ακόμα εντυπωσιακή κίνηση της μητρικής εταιρείας του οίκου, της LVMH, στον τομέα των κοσμημάτων. Η εταιρεία έχει στην ιδιοκτησία της επίσης τον ιταλικό οίκο Bulgari και τις ωρολογοποιείες ΤAG Heuer και Hublot, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο αγόρασε και το εμβληματικό κοσμηματοπωλείο Tiffany & Co. Της Νέας Υόρκης, για περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν ανακαλύφθηκε το Sewelô, πήρε τον τίτλο του δεύτερου μεγαλύτερου διαμαντιού στην ιστορία, ρίχνοντας στην Τρίτη θέση το Lesedi La Rona, ένα διαμάντι βάρους 1.111 καρατίων που βρέθηκε στο ίδιο ορυχείο στη Μποτσουάνα.

Rough cullinan diamond

Το θηριώδες Cullinan, πριν κοπεί (@Wikipedia)

Το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ είναι το, βάρους 3.106 καρατίων Cullinan, το οποίο ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Το Cullinan κόπηκε τελικά σε μικρότερες πέτρες, μερικές από τις οποίες αποτελούν σήμερα μέρος των βασιλικών κοσμημάτων της Βρετανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ