ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτάσεις από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τη μετά κορωνοϊό εποχή

Προτάσεις από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τη μετά κορωνοϊό εποχή

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής από φυσικές εκδηλώσεις, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο παρουσίασε τις προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη μετά-COVID19 εποχή, θέλοντας να δώσει ταυτόχρονα και ένα μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων που επεξεργάστηκε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με τις αρμόδιες επιτροπές του.

Στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπιρτούνιας παρουσίασε συνοπτικά τις προτάσεις του Επιμελητηρίου σε 17 τομείς και συγκεκριμένα σε: Αγροτεχνολογία, Αγορά Ακίνητης Περιουσίας, Απασχόληση, Ασφαλιστικό και Εργασιακό Περιβάλλον, Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Διανοητική Ιδιοκτησία, Εκπαίδευση – Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα, Αγορά Ενέργειας, Εταιρική Διακυβέρνηση, Εταιρική Υπευθυνότητα, Ιατροτεχνολογικός / Διαγνωστικός Εξοπλισμός στην Υγεία, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Πολιτισμός, Τουρισμός, Πολιτική Υγείας – Φαρμάκου, Φορολογία, αγορά των ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Σπιρτούνιας οι προτάσεις έχουν συνταχθεί από τις ειδικές επιτροπές του Επιμελητηρίου με την συμβολή ανθρώπων της αγοράς. Έχει δοθεί έμφαση σε τομείς της οικονομίας που μπορούν να έχουν μια καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η συνισταμένη σε όλες τις προτάσεις είναι σύμφωνα με τον κ. Σπιρτούνια η ανάγκη για ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο, η ψηφιοποίηση της οικονομίας σε μεγαλύτερο βάθος και τέλος η ανάγκη για επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού. Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Σπιρτούνιας είπε όλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν ανάγκη για συνεχή επιμόρφωση του εργατικού δυναμικού.

Αναφορικά με το πως διαμορφώνονται οι νέες συνθήκες στην μετά-COVID19 εποχή, ο κ. Μπακατσέλος είπε ότι θα υπάρξει μια βίαιη αναμόρφωση της οικονομίας αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να το είχαμε προετοιμάσει και να το είχαμε προωθήσει από μόνοι μας. Όπως είπε ο κ. Μπακατσέλος τα μικρά επιχειρηματικά σχήματα στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα δεν θα έχουν μέλλον και το ζητούμενο είναι οι συγχωνεύσεις και οι συνέργειες που μπορεί να προέλθουν από αυτά.

Ο κ. Σπιρτούνιας τόνισε ακόμη τον ρόλο της μαθητείας στην αγορά εργασίας και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου οι επιχειρήσεις έχουν προγράμματα μαθητείας με τα οποία δημιουργούν τους μελλοντικούς εργαζομένους και τα στελέχη τους.

Αναφορικά με το θέμα της πολιτικής υγείας και της πολιτικής φαρμάκου ο κ. Σπιρτούνιας είπε ότι το clawback έχει αυξηθεί σε δυσθεώρητα ύψη και αποτελεί τροχοπέδη για τον κλάδο. Είναι θετικό συνέχισε ο κ. Σπιρτούνιας ότι η παρούσα κυβέρνηση πήρε το μέτρο της αφαίρεσης από το clawback των επενδύσεων στην κλινική έρευνα. Είναι ένα κίνητρο αυτό για τις επιχειρήσεις που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που δεν θα φεύγει στο εξωτερικό. Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε ο κ. Σπιρτούνιας, είναι ότι θα πρέπει να απλοποιηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και να αυξηθούν τα κίνητρα προς τις εταιρίες.

Το 140 σελίδων κείμενο των προτάσεων βρίσκεται σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ