ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ότι σπέρνουν τον φόβο

Ο Μπαράκ Ομπάμα κατηγορεί τους Ρεπουμπλικανούς ότι σπέρνουν τον φόβο
Ο Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει να ευλογεί το ακροατήριο στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, στις 4 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Kevin Lamarque

Μιλώντας στo Εθνικό Πρωινό Προσευχής, ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) δήλωσε σήμερα (4/2/) ότι η πίστη μπορεί να νικήσει τον φόβο που δημιουργεί ο πόλεμος, η τεχνολογία και οι οικονομικές δυσκολίες.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε κριτική στους υποψήφιους για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, λέγοντας ότι υποδαυλίζουν το άγχος των συμπολιτών τους.

Ο φόβος είναι ένα πρωταρχικό συναίσθημα, κάτι που όλοι βιώνουμε. Και μπορεί να είναι μεταδοτικός, να διασπείρεται ανάμεσα στις κοινωνίες, και σε έθνη.

Για μένα - και ξέρω ότι αυτό ισχύει για πολλούς από εσάς - η πίστη είναι η μεγαλύτερη θεραπεία για το φόβο. Ο Ιησούς είναι μια καλή θεραπεία για το φόβο. Ο Θεός δίνει σε αυτούς που πιστεύουν τη δύναμη, την αγάπη, το καθαρό μυαλό που απαιτείται για να νικηθεί κάθε φόβος. Και ποιά θα μπορούσε να είναι σημαντικότερη στιγμή για αυτή την πίστη από την τωρινή στιγμή;

Το Εθνικό Πρωινό Προσευχής είναι εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Hilton της Ουάσιγκτον από το 1953 και συγκεντρώνει πάνω από 3.500 μέλη της αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ. Δεν έχει υπάρξει Αμερικανός πρόεδρος εδώ και πάνω από μισό αιώνα που να μην έχει παραστεί σε αυτό.

Τα λόγια του Ομπάμα ήχησαν μια μέρα αφότου επισκέφθηκε για πρώτη φορά μουσουλμανικό τέμενος στις ΗΠΑ. Με την παρουσία του στo τζαμί του ισλαμικού συλλόγου της Βαλτιμόρης (ISB) θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του στους νέους Αμερικανούς μουσουλμάνους ως προς την ταυτότητα τους και ταυτόχρονα να κατευνάσει τους φόβους των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε μια αναπαραγωγή στερεότυπων των μουσουλμάνων ως τρομοκρατών,

Στο Εθνικό Πρωινό Προσευχής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που είναι χριστιανός στο θρήσκευμα, είπε ότι η πίστη του τον είχε βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της προεδρίας και τον στήριζε όσο μεγάλωναν οι κόρες του και ετοιμάζονταν να ενηλικιωθούν.

«Με βοηθά να αντιμετωπίσω τους κοινούς, καθημερινούς φόβους που όλοι μοιραζόμαστε. Ο βασικός φόβος που έχω αυτή τη στιγμή είναι ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Φεύγουν!» είπε χαρακτηριστικά, ενώ το ακροατήριο ξεσπούσε σε γέλια.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι είχε αναζητήσει κουράγιο στην πίστη του, όταν παρηγορούσε τους γονείς παιδιών που είχαν σκοτωθεί από τη χρήση όπλων, αναφερόμενος έμμεσα στην αποτυχημένη του προσπάθεια να εισαγάγει πιό αυστηρή νομοθεσία για την οπλοκατοχή.

«Οι άνθρωποι που έχουν πίστη είναι αυτοί που υποδέχτηκαν τους Σύρους πρόσφυγες», είπε, αφήνοντας υπονοούμενο για τους Ρεπουμπλικανούς αντίπαλούς του που αντιτίθενται στην είσοδο των προσφύγων στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ