ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Οι βάτραχοι

Οι βάτραχοι
Εurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Οι βάτραχοι «ζουν και βασιλεύουν» στη Γη περισσότερα από 250 εκατομμύρια χρόνια.

 

Οι βάτραχοι «ζουν και βασιλεύουν» στη Γη υπάρχουν περισσότερα από 250 εκατομμύρια χρόνια. Οι βάτραχοι και οι φρύνοι ανήκουν στα αμφίβια που δεν έχουν ουρά.

Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικά είδη βατράχων στον πλανήτη.
Στη Βίβλο καταγράφονται ως η δεύτερη πληγή της Αιγύπτου και ως ακάθαρτα όντα στην Αποκάλυψη. Στην ινδική μυθολογία, οι βάτραχοι ήταν συνδεδεμένοι με τη βροχή.
Σύμφωνα δε με το Feng-Shui, ο βάτραχος φέρνει ευημερία.

Τα βατράχια της Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής, της Αυστραλίας, αποκτούν το δηλητήριό τους από τα αρθρόποδα που τρώνε, ενώ άλλα το παρασκευάζουν μόνα τους. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν δηλητηριώδη βατράχια.

Τα πίσω πόδια του βατράχου είναι μεγαλύτερα και πιο αναπτυγμένα και ανάμεσα στα δάχτυλα έχουν μεμβράνη. Τρέφονται κυρίως με έντομα, μαλάκια και σκουλήκια, που τα εγκλωβίζουν με τη βοήθεια της γλώσσας τους, η οποία είναι πλατιά και κολλώδης και εκτινάσσεται ταχύτατα από το στόμα τους.

Το χρώμα τους έχει διάφορες αποχρώσεις. Είναι από ανοιχτό μέχρι και σκούρο καστανό και στην κοιλιά κιτρινωπό, αλλά και ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου, λαδί, καφέ και κίτρινου χρώματος. Στην πραγματικότητα ο βάτραχος είναι ένας αμφίβιος χαμαιλέοντας, ο οποίος αλλάζει χρώμα και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ