ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Επενδύσεις και εμπειρίες στο καταπράσινο νησί των Σποράδων

Σκόπελος: Επενδύσεις και εμπειρίες στο καταπράσινο νησί των Σποράδων
CNN Greece

Η Σκόπελος είναι διάσημη για τα δαμάσκηνά της, αλλά και για τη στριφτή της τυρόπιτα, τη γνωστή «σκοπελίτικη». Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως η Σκόπελος μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της αλησμόνητες εμπειρίες χάρη στις πανέμορφες παραλίες της, τα καταπράσινα μονοπάτια της και τα καλντερίμια της. Είναι το μοναδικό πράσινο και μπλε νησί της Ελλάδας και έχετε δεκάδες λόγους για να το επισκεφθείτε.

Για την ιστορία, στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια, ενώ έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Μάλιστα, αναφέρονται 24 μοναστήρια.

Από το «Ρήγας» μέχρι σήμερα, 40 χρόνια εμπειρίας

Η επιχείρηση που ξεχωρίζει στο νησί, δεν είναι άλλη από τον Όμιλο Σπύρου που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δραστηριοποίησης στο νησί. Ο λόγος που η εν λόγω επιχείρηση έχει ξεχωριστή θέση στο νησί, είναι χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιεί. Ωστόσο, γυρνώντας πίσω στο 1978, διαπιστώνουμε πως όλα ξεκινούν με το ξενοδοχείο «Rigas» στη Χώρα της Σκοπέλου, το οποίο εμπνεύστηκε ο Ρήγας Σπύρου. Στο ξεκίνημά του το «Rigas» αριθμούσε 35 δωμάτια, ενώ σήμερα αγγίζει τα 100. Τρία ακόμη ξενοδοχεία έχουν προστεθεί στις δραστηριότητες του Ομίλου: Skopelos Holidays Hotel & Spa, Elios Holidays Hotel Family Retreat, Blue Green Bay, με τον Όμιλο να καταγράφει 4 εκατ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών, ενώ ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ αφορά σε τρέχουσες επενδύσεις. Άξιο λόγου είναι το γεγονός πως το Blue Green Bay βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία Πάνορμος, την παραλία που κατέχει τη μοναδική μπλε σημαία του νησιού.

σ

Spyrou Skopelos Experience

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Όμιλος Σπύρου πρόσφατα ανανέωσε την εταιρική του ταυτότητα και δραστηριοποιείται πλέον στη Σκόπελο ως «Spyrou Skopelos Experience». Ο επανασχεδιασμός αυτός, με την καθοδήγηση του Δρ. Δημήτρη Κούτουλα, σύμβουλο Μάρκετινγκ του Ομίλου, σχετίζεται με την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου σε νέους τομείς. Στόχο αποτελεί η ολοκληρωμένη και καλά οργανωμένη εμπειρία διακοπών για τον ταξιδιώτη. Η «Spyrou Skopelos Experience» συνδυάζει τη διαμονή στα τέσσερα ξενοδοχεία της, την πλούσια τοπική γαστρονομία στα τρία νέα εστιατόριά της, τις οργανωμένες και πεντακάθαρες παραλίες, τα πακέτα πεζοπορικού τουρισμού, καθώς και το Spa & Wellness.

Όπως δήλωσε ο κ. Βασίλης Σπύρου, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στο νησί και το CNN Greece έδωσε το «παρών»: «Έχουμε κοντά μας την τοπική κοινωνία, ενώ προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με Σκοπελίτες ώστε τα χρήματα που έρχονται από τον Τουρισμό να κατανέμονται σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο στα ξενοδοχεία μας». Συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η στιγμή που ο κ. Βασίλης Σπύρου ευχαρίστησε τη μητέρα του για το όραμα που πραγματοποίησε, μαζί με τον πατέρα του.

σ 2

Ο κ. Βασίλης Σπύρου με τη μητέρα του

Στο μεταξύ, μπορεί η ταινία Mamma Mia να μετέτρεψε τη Σκόπελο σε wed destination, όμως στο νησί γίνονται προσπάθειες από τον Όμιλο Σπύρου ώστε να είναι και bike friendly, ενώ ήδη είναι pet friendly αλλά και… allergy friendly (ένα από τα συνολικά δώδεκα της Ελλάδας), σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ομίλου Σπύρου, κ. Γιώργο Μιχάλη.

σ3

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ο Γιώργος Μιχάλης, ο Βασίλης Σπύρου, ο Βασίλης Τέγος και η Μαρία Γεωργαλά

Επιπρόσθετα, η επιτυχημένη δραστηριοποίηση του Ομίλου στον εμπορικό κλάδο, τα τελευταία έξι χρόνια με τη δημιουργία του Best Shop Skopelos, οδήγησε στην επέκταση των εργασιών με τα πρόσφατα εγκαίνια της Best Shop Skiathos.

Η γαστρονομία

Φρέσκα ψάρια, σκοπελίτικη τυρόπιτα και δαμάσκηνα είναι τα προϊόντα για τα οποία φημίζεται το νησί, όπως σημειώσαμε εξαρχής. Ωστόσο, αρκετοί παραγωγοί κάνουν αξιόλογη προσπάθεια: Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός «Η Γλωσσιώτισσα» με τα παραδοσιακά προϊόντα, το οικογενειακό ελαιοτριβείο Αντωνίου στη Γλώσσα Σκοπέλου, ο Θανάσης Γρυπιώτης με τα βιολογικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, ο Κωνσταντίνος Λεμονής με μία μικροζυθοποιία, ενώ και το λικέρ Prunia του Μάκη Περδικάρη, είναι μερικές από τις προσπάθειες που αξίζουν προβολής.

σ4

Εμείς, σε ένα μάθημα μαγειρικής, παρέα με την Executive Chef της Spyrou Skopelos Experience κ. Μαρία Γεωργαλά, ετοιμάσαμε τη δική μας «σκοπελίτικη», στριφτή τυρόπιτα.

σ5

Οι παραλίες

Φυσικά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στις παραλίες του νησιού, καθώς είναι τα πραγματικά «διαμάντια» αυτού του τόπου. Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια πλευρά βρίσκονται οι περισσότερες παραλίες: Στάφυλος, Βελανιό, Αγνώντας, Λιμνονάρι, Πάνορμος, Αντρίνες, Μηλιά, Καστάνι, Έλιος, Αρμενόπετρα, ο Άγιος Ιωάννης στο Καστρί και πολλές άλλες, «πνιγμένες» στο πράσινο του πευκοδάσους.

σ6

Πώς θα φτάσετε

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να προσεγγίσετε το νησί: Από τον Άγιο Κωνσταντίνο, από την Κύμη, από το Μαντούδι, ενώ φυσικά υπάρχει δυνατότητα και από το λιμάνι του Βόλου, αλλά και της Θεσσαλονίκης. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν κλείσετε πάνω από επτά διανυκτερεύσεις σε ένα από τα ξενοδοχεία του Ομίλου Σπύρου, μπορείτε να εξασφαλίσετε δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ