Χριστούγεννα 2018: Εκδρομές στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας
ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2018: Εκδρομές στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας

Γραφικά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, εντυπωσιακές λίμνες, χιονισμένα βουνά, κατάφυτες πλαγιές και εντυπωσιακές διαδρομές που «κόβουν» την ανάσα. Η Ελλάδα βρίθει από μοναδικής ομορφιάς προορισμούς οι οποίοι ενδείκνυνται για χαλάρωση και επαφή με τη Φύση, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Ενόψει των γιορτών, λοιπόν, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξορμήσεις τους σε κάποιους από τους πλέον δημοφιλείς -και δη σαγηνευτικούς από πολλές απόψεις- προορισμούς της χώρα μας. Η ανάγκη για μία ολιγοήμερη «απόδραση» από το κλεινόν άστυ είναι συνηθώς μεγάλη την περίοδο που διανύουμε και το σίγουρο είναι πως η πληρότητα στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα πολλών κωμοπόλεων και χωριών της ελληνικής υπαίθρου, αναμένεται να «αγγίξει» σε πολλές περιπτώσεις και φέτος το 100%.

Ποιοι είναι, όμως, οι προορισμοί οι οποίοι αξίζουν την προσοχή μας τα Χριστούγεννα του 2018; Πώς μπορεί ο χειμερινός ταξιδιώτης να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του; Στην περίπτωση που σχεδιάζετε και φέτος ένα ασφαλές ταξίδι με το αυτοκίνητο σε κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας, σίγουρα αξίζει να εστιάσετε την προσοχή σας στην παρακάτω λίστα.

Αφού, λοιπόν, κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία ταξιδιού, ακολουθήσετε τις απαραίτητες συμβουλές για ένα ξεκούραστο και ασφαλές ταξίδι, προχωρήσετε στον απαραίτητο έλεγχο στο αυτοκίνητο σας και διαπιστώσετε ότι τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση για οδήγηση (και δη σε ψυχρές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες), μπορείτε να πραγματοποιήσετε την γιορτινή σας εξόρμηση σύμφωνα με τις ξεχωριστές αυτές ταξιδιωτικές προτάσεις για την περίοδο των γιορτών.

Χειμερινή εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία

Οι επιλογές στην ορεινή Αρκαδία είναι πολλές και δύνανται να καλύψουν τις προτιμήσεις κάθε επισκέπτη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καθιστά την περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.

Παραδοσιακές γεύσεις, γνήσιοι άνθρωποι, πέτρινα σπίτια, μοναστήρια, καφενεία που μοιάζουν να έχουν βγει από το παρελθόν, έλατα, πλατάνια, μικρές και μεγάλες πλατείες και γραφικά μονοπάτια που εντυπωσιάζουν. Σίγουρα, λοιπόν, αξίζει να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο στο Μαίναλο και τα ιστορικά χωριά του: Από τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου) και τη Βλαχέρνα μέχρι την παραδοσιακή Βυτίνα, την ομολογουμένως τουριστική Δημητσάνα, τη γραφική Καρύταινα, την ιστορική Στεμνίτσα και το Λιμποβίσι -το χωριό του Κολοκοτρώνη.

Οι επιλογές στην ορεινή Αρκαδία είναι αρκετές. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι λάτρεις των σπορ δεν πρέπει να παραλείψουν να οδηγήσουν μέχρι το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου ή να επιδοθούν στο άθλημα του ράφτινγκ στον ποταμό Λούσιο.

Ταξίδι στη ορεινή Κορινθία

Και από την ορεινή Αρκαδιά οδηγούμε μέχρι την ορεινή Κορινθία, μια περιοχή η οποία σημειώνει έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σε δύο περίπου ώρες από την ελληνική πρωτεύουσα, ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί οδικώς στην ορεινή Κορινθία, μέσα από μια καθηλωτική διαδρομή.

Η πρώτη στάση που αξίζει να κάνει κάποιος στην περιοχή είναι στα παραδοσιακά Τρίκαλα Κορινθίας (αποτελούνται από τα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση συνοικία και την Κάτω Συνοικία Τρικάλων) και εν συνεχεία, στο Χιονοδρομικό Κέντρο της περιοχής -που βρίσκεται στο οροπέδιο του όρους Ζήρεια.

Από εκεί, ο ταξιδιώτης θα διασχίσει με το αυτοκίνητο δάση με έλατα και πεύκα και θα απολαύσει τη μοναδική θέα που προσφέρουν οι λίμνες της περιοχής. Από τη λίμνη του Δασίου στη λίμνη Στυμφαλία και από εκεί στην τεχνητή αλλά πανέμορφη λίμνη Δόξα. Τοπία βγαλμένα από καρτ ποστάλ που εκπλήσσουν τον επισκέπτη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα χωριά του Φενεού, δηλαδή ο Φενεός, η Γκούρα και η Καρυά, τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία για μερικές ακόμη «μαγευτικές» στάσεις.

Προσοχή, όμως. Παρά τη «μαγευτική» θέα, οι δρόμοι στην περιοχή χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα. Οι επικίνδυνες στροφές είναι πολλές γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρείτε τον ΚΟΚ -και όλους τους κανόνες για ασφαλή οδήγηση- και κυρίως, να διασφαλίσετε πως το αυτοκίνητό σας διαθέτει τα κατάλληλα ελαστικά. Τα ποιοτικά, χειμερινά ελαστικά που είναι βελτιστοποιημένα για ψυχρές καιρικές συνθήκες και θερμοκρασίες από 7 βαθμούς Κελσίου και κάτω, αποτελούν αναμφίβολα την καλύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Απόδραση» στα χωριά του Πηλίου

Από την κοσμοπολίτικη Πορταριά στη γραφική Μακρινίτσα. Τα χωριά του Πηλίου προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και αποτελούν μια κορυφαία επιλογή για τους εκδρομείς του Χειμώνα. Μοναδικές διαδρομές με το αυτοκίνητο, πλούσια βλάστηση και παραδοσιακοί οικισμοί που διατηρούν μέχρι σήμερα την γοητεία και τον χαρακτήρα τους. Το σκηνικό στην περιοχή είναι κάτι παραπάνω από ειδυλλιακό.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε αυτές τις γιορτές ένα ταξίδι στο Πήλιο, ξεκινήστε με μία στάση στην κοσμοπολίτικη Πορταριά με την αρχοντική ομορφιά. Προσφέρει πανοραμική θέα του Βόλου και παραδοσιακούς ξενώνες, ενώ οι παραδοσιακές και γραφικές της πλατείες γοητεύουν κάθε ταξιδιώτη.

Σε μικρή απόσταση από την Πορταριά βρίσκεται ένα ακόμη γραφικό χωριό του Πηλίου που αξίζει να επισκεφτείτε: Η Μακρυνίτσα με τα αιωνόβια πλατάνια. Μία βόλτα από την Τσαγκαράδα είναι, επίσης, απαραίτητη. Τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ αν ο χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας το επιτρέπει, επισκεφτείτε και τις «παραδοσιακές» Μηλιές, τη Ζαγορά και τον Άγιο Λαυρέντιο.

Τι πρέπει να προσέξετε για ένα ξεκούραστο και ασφαλές ταξίδι

Όποιος και αν είναι ο προορισμός που θα επισκεφτείτε τα Χριστούγεννα του 2018, το σίγουρο είναι πως η ελληνική Φύση θα σας γοητεύσει και η διαδρομή σε αυτά τα μέρη θα σας καθηλώσει μέσα από εικόνες γεμάτες απλότητα οι οποίες θα σας κάνουν να εκτιμήσετε την αξία και την ομορφιά του ελληνικού τοπίου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάτε πως για να απολαύσετε στο έπακρο ένα ξεκούραστο ταξίδι, πρέπει να φροντίσετε εγκαίρως για την ασφάλειά σας. Η προετοιμασία του ταξιδιού με το αυτοκίνητο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, πόσω μάλλον κατά τη διάρκεια του Χειμώνα όταν και η οδήγηση γίνεται συχνά πιο επικίνδυνη.

Φροντίστε, λοιπόν, να ελέγξετε σε ένα συνεργείο το όχημά σας πριν την εξόρμησή, να τηρείτε τον ΚΟΚ, να φοράτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας, να αποφεύγετε να οδηγείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και φυσικά, να δώσετε μεγάλη προσοχή στα ελαστικά σας.

Σε περίπτωση που τα ελαστικά σας είναι παλιά και φθαρμένα πρέπει σίγουρα να προχωρήσετε σε αλλαγή και να στραφείτε σε premium προϊόντα που προσφέρουν ποιότητα και αξιοπιστία και τα οποία εμπιστεύονται κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων, όπως τα ελαστικά Goodyear. Αν μάλιστα ταξιδεύετε συχνά υπό ψυχρές καιρικές συνθήκες σε χειμερινούς προορισμούς, τότε καλό είναι να επιλέξετε τα καταλληλά χειμερινά ελαστικά. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι θα ταξιδέψετε με απόλυτη ασφάλεια και αυτές τις γιορτές, από την ορεινή Αρκαδία μέχρι την ορεινή Κορινθία και από εκεί, στα γραφικά χωριά του Πηλίου.