ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Η Πάρνηθα στα λευκά

Η Πάρνηθα στα λευκά
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Η Πάρνηθα από ψηλά και χιονισμένη!

Το βουνό της Αττικής, καλύπτεται από πεύκα και από έλατα.

Σημαντικό τμήμα του βουνού της Πάρνηθας, με το μοναδικό φυσικό κάλλος, απαρτίζει τον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό. Έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί σημαντική περιοχή για τα πουλιά (SPA).

Βρίσκεται βόρεια της Αθήνας και υψηλότερη κορυφή της είναι η Καραμπόλα (1.413 μ). Σε μία από τις κορυφές του βουνού, το Μαυροβούνι, έχει χτιστεί το Καζίνο της Πάρνηθας (Μοντ Παρνές), στο οποίο μπορεί να φτάσει κανείς είτε με αυτοκίνητο είτε με τελεφερίκ.

Στην περιοχή λειτουργούν τα ορειβατικά καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι.
Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της Πάρνηθας αναφέρονταν οι οικισμοί \Αχαρνές, Φυλή, Φρυγία, Αιθαλία, Σφενδάλη, Χαστιαία, Κρωπιά, Δεκελεία, Παιονίδα και Μελαίνων.

Η Πάρνηθα απέχει μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και προσεγγίζεται εύκολα από τα νότια και τα δυτικά. Από τα νότια, ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει από τους πρόποδες της Πάρνηθας (θέση τελεφερίκ) ως την Αγ. Τριάδα (υψόμετρο 1.020 μ), όπου συναντά τον μήκους 16 χλμ. - κλειστό για τα αυτοκίνητα - περιφερειακό δρόμο στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.

Από τα δυτικά, ασφαλτοστρωμένος δρόμος ανεβαίνει από τον οικισμό Φυλή ως την πηγή Φυλής (17 χλμ.), όπου ξεκινά δασικός δρόμος ως την Αγ. Τριάδα.

Διαβάστε επίσης:

Τα κόκκινα ελάφια της Πάρνηθας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ