ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Η Ελλάδα κερδίζει τους τουρίστες από την Τουρκία

Bloomberg: Η Ελλάδα κερδίζει τους τουρίστες από την Τουρκία
Πάρος (EUROKINISSI/PANORAMA PRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ)

Όταν πρόκειται να δελεάσεις τους τουρίστες με ήλιο, θάλασσα και ιστορία, τότε η Ελλάδα, είναι έτοιμη να καρπωθεί την απώλεια του τουρισμού από την Τουρκία λόγω του προσφυγικού και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, που φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, η χώρα μας το 2016, αναμένει ρεκόρ αφίξεων της τάξης των 25 εκατομμυρίων, αριθμός που μεταφράζεται πρακτικά σε επιπλέον 800 εκατομμύρια ευρώ έσοδα την τουριστική σεζόν. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Τουρισμού, της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ότι ο τουρισμός στην Τουρκία θα σημειώσει πτώση της τάξης του 10%.

Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά επίσης ότι 900.000 Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι δαπανούν αρκετά χρήματα στα ταξίδια τους, θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα το 2016. Μόνο από τους ρώσους τουρίστες ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 50% ο τουρισμός.

Ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι η αύξηση του τουρισμού φέτος θα ενισχύσει το ΑΕΠ της χώρας κατά μία επιπλέον μονάδα, με τα έσοδα να αυξάνονται σε 15 δισ. ευρώ, έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2015.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία οφείλεται όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στις βομβιστικές επιθέσεις, τη συμμετοχή στον πόλεμο της Συρίας, αλλά και την απαγόρευση του Βλαντιμίρ Πούτιν, να διοργανώσουν οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες ταξίδια στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.

Ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC), το οποίο ανακοίνωσε ότι η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2015 (με 23,6 εκατ. τουρίστες στη χώρα), ήταν της τάξης του 18,5%, σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, όπως η Κως, έχουν πληγεί από το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ