ΕΛΛΑΔΑ

Γιορτή κάστανου στη σκιά του Επικούριου Απόλλωνα

Γιορτή κάστανου στη σκιά του Επικούριου Απόλλωνα
CNN Greece

Η διαδρομή προς την Αμπελιώνα που βρίσκεται στη Μεσσηνία στα όρια με τον νομό Αρκαδίας, είναι λίγο περιπέτεια. Ειδικά αν την κάνεις νύχτα και δεν σε έχει ενημερώσει κανείς για τους χωματόδρομους που διακόπτουν τις επαρχιακές οδούς.Ωστόσο το ξημέρωμα σε αποζημιώνει, καθώς ανοίγοντας το παράθυρό σου βρίσκεσαι σχεδόν μέσα σε ένα καστανοδάσος.

Όπως λένε οι παλιοί, οι καστανιές στην περιοχή φυτεύτηκαν την εποχή της φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο και σήμερα μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα από τα πιο όμορφα δάση στην Ελλάδα, η διατήρηση του οποίου επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Αμπελιωνίτες οργανώνουν τη γιορτή του κάστανου. Μέρες πριν, οι λιγοστοί κάτοικοι το χωριού μαζεύουν κάστανα και τα ετοιμάζουν για την μεγάλη μέρα η οποία εκτός από το ψήσιμο περιλαμβάνει τσίπουρο και φασολάδα, όλα άφθονα και όλα δωρεάν.
Οι πιο μερακλήδες έχουν και την επιλογή της γουρουνοπούλας. Η μέρα κλείνει με γλέντι υπό τον ήχο των κλαρίνων (αθάνατη ελληνική επαρχία)...

Φέτος η πλατεία της εκκλησίας του χωριού συγκέντρωσε πάνω από 400 άτομα, που είτε συνδέονται με τον τόπο, είτε ήταν απλοί επισκέπτες που βρήκαν την ευκαιρία να συνδυάσουν το τριήμερο με μια εκδρομή στα χωριά της Αρκαδίας.

Η Αμπελιώνα, για όσους δεν το ξέρουν, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αδικοχαμένου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και το χωριό διατηρεί σήμερα την ομορφιά του και την ατμόσφαιρα άλλων εποχών, χάρη στις προσωπικές δαπάνες της οικογένειας με την καθοδήγηση του Νίκου Αγγελόπουλου αδερφού του Θόδωρου. Το πλακόστρωτο , οι πέτρινες βρύσες, η πηγή Τρίτσελι τα μονοπάτια, κάποια παλιά κτίρια, το παλιό σχολείο (δωρεά του Ανδρέα Συγγρού) όλα συντηρήθηκαν από την οικογένεια Αγγελόπουλου.
Το χωριό διαθέτει ξενώνα και είναι καλή βάση για μια περιήγηση, για παράδειγμα στο φαράγγι της Νέδας με το θρυλικό ποτάμι του, ή για επίσκεψη σε γύρω χωριά. Ο αρχαίος ναός του Επικούριου Απόλλωνα βρίσκεται μόλις στα 11 χιλιόμετρα, η Ανδρίτσαινα στα 25 και η Καρύταινα στα 35.

Γιορτές κάστανου γίνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τέτοια εποχή. Του χρόνου αν επιλέξετε να επισκεφθείτε κάποια από αυτές, διαλέξτε ένα μικρό χωριό όπως την Αμπελιώνα όπου όλα έχουν μια οικογενειακή ατμόσφαιρα και τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο, δίνοντας ζωή σε ένα μικρό ορεινό χωριό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ