ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό

(CNN) Η φυγή στα ελληνικά νησιά είναι βυθισμένη στην άμμο και τον ύπνο, σωστά;Θα μπορούσε, αν η παραπάνω υπόθεση δεν ήταν μια πραγματικά τεμπέλικη σκέψη.

Τρέχοντας σε αρχαία μονοπάτια, κάνοντας ποδήλατο σε τοπία που διαδέχονται το ένα το επόμενο, κολυμπώντας σε ανοιχτές θάλασσες είναι μερικές από τις ανερχόμενες ταξιδιωτικές τάσεις που ήρθαν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε μια Ελλάδα χτυπημένη από την οικονομική κρίση.

“Οι αγώνες δρόμου αναπτύσσονται στην ανταγωνιστική τουριστική βιομηχανία” σχολιάζει ο Πέτρος Μπουχώρης, ιδρυτής της ιστοσελίδας Runningreece, η πρώτη στο είδος της με αποστολή να ενημερώσει το αγγλόφωνο κοινό για τις επερχόμενες διοργανώσεις και τα τουριστικά πακέτα που συνδυάζουν την αναψυχή με το τρέξιμο ανα την Ελλάδα.

Αν και παλιότερα ανάλογες διοργανώσεις είχαν μηδενική συμμετοχή από το εξωτερικό, σήμερα οι 12 και πλέον κούρσες σε μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας φέρνουν εκατοντάδες τουρίστες από το εξωτερικό, ανάμεσα τους δρομείς από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

“Οι αγώνες δρόμου δίνουν τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να ανακαλύψει τοποθεσίες που μέχρι σήμερα δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν” συμπληρώνει ο Μπουχώρης. “Σκεφτείτε το, μπορείς να ανακαλύψεις ένα νησί τρέχοντας καθώς το φυσικό του τοπίο σε καλωσορίζει μπροστά σου”.

Ο Μίνι-Μαραθώνιος των Σπετσών που φέτος κλείνει πέντε χρόνια ζωής είναι ο πιο παλιός θεσμός στο είδος του. Ξεκίνησε σαν ένα απλό μονοήμερο event με την ενεργή συμμετοχή 700 Ελλήνων δρομέων.

Αυτό τον Οκτώβρη μέτρησε περισσότερες από 10.000 συμμετοχές με το 40% να προέρχονται από το εξωτερικό.

“Ξεκινήσαμε αυτή την τάση και είμαστε υπερήφανοι για την ανάπτυξη της” σχολιάζει η ιδρύτρια της διοργάνωσης Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη.

Φέτος η αγγλική γλώσσα θα είναι για πρώτη φορά και η επίσημη της διοργάνωσης, συμπλήρωσε.

Πιο μεγάλοι, πιο καλοί


“Ξεκινήσαμε αυτή την τάση και είμαστε υπερήφανοι για την εξέλιξη. Έχουμε τη συνεργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα για να βελτιώνουμε και να κάνουμε το Μίνι Μαραθώνιο Σπετσών μεγαλύτερο κάθε χρόνο”.

Ο Ρομπερτ Καραλής, διοργανωτής του πρώτου αγώνα πόλης στο νησί της Σύρου υποδέχθηκε 120 συμμετέχοντες στις αρχές του Σεπτέμβρη.

“Οι συμμετοχές θα αυξηθούν. Πιστεύω μας είναι ότι η επιτυχία έρχεται όταν η πρωτοβουλία γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Εν κατακλείδι, συστήνουμε στη μικρή κοινότητα του νησιού ένα νέο είδος Ελληνικού τουρισμού. Ενθουσιάζονται, θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά, ενθαρρύνουν τους δρομείς. Είναι μια εμπειρία με έντονο τοπικό χρώμα και μια αίσθηση πολύ διαφορετική από ανάλογες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις” συμπλήρωσε.

“Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πολύ στον αθλητικοί τουρισμό, ειδικά στα νησιά της”σχολιάζει η Μαρία Μιχαλοπούλου, συνδιοργανώτρια του αθλητικού event Serifos Sunset Race.

“Nησιά σαν τη Σέριφο κουβαλούν ιστορία και είναι γεμάτα από ιστορικά, σχεδόν αρχαία μονοπάτια και διαδρομές που είναι ιδανικά για τους τουρίστες που αγαπούν την περιπέτεια. Η ανάπτυξη του νησιώτικου αθλητικού τουρισμού μόλις έχει ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι οι δυνατότητες που προσφέρει είναι αχανείς".

Αυτοί είναι οι κορυφαίοι αγώνες δρόμου στα νησιά της Ελλάδας που αξίζει να ανακαλύψετε.

Serifos Sunset Race

Οι συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου που διοργανώνεται στον επίλογο του καλοκαιριού, καθώς ο ζεστός ήλιος χαιδεύει το Αιγαίο Πέλαγος, απολαμβάνουν τη θέα που εκτείνεται μπροστά τους σε μια διαδρομή ανάμεσα στο βραχώδες τοπίο, τους άσπιλους κόλπους και τις απάτητες παραλίες της περιοχής Natura του νησιού.

Στην τρίτη της χρονιά, η διοργάνωση φέτος συμπεριέλαβε και κολυμβητικούς αγώνες αλλά και διαδρομή για παιδιά.

www.serifosrace.com

Γύρα Κεφαλονιάς

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Γύρα Κεφαλονιάς 32χιλ προσκάλεσε τους δρομείς να διασχίσουν περιμετρικά το φυσικό θαλάσσιο κόλπο του νησιού. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα, το Αργοστόλι, τερματίζει στην κεντρική πλατεία της συμπρωτεύουσας Ληξούρι. Φέτος συνδιοργανώθηκαν παιδικοί αγώνες δρόμου αλλά και ο Λαικός αγώνας δρόμου 5 χλμ.

www.gyrakefalonias.blogspot.gr

Ημιμαραθώνιος Κρήτης


Στις αρχές του Οκτώβρη το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας υποδέχθηκε περισσότερους από 2.500 δρομείς στα πλαίσια του 1ου Ημιμαραθωνίου Κρήτης.

Διασχίζοντας την ενδοχώρα του νησιού η διαδρομή περνάει μέσα από γραφικά χωριά (Θραψανό - Βόνη - Γαλατά - Χουμέρι) και καταλήγει στο Αρκαλοχώρι.

Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη σε μια σειρά από ετήσιους αγώνες δρόμου που διοργανώνονται στο νησί (διαδρομές 5 & 10 χιλιομέτρων αλλά και αγώνας δρόμου 1000 μέτρων για παιδιά Δημοτικού).

www.cretehm.com

Μίνι Μαραθώνιος Σπετσών

Στην πέμπτη χρονιά του, ο Μίνι Μαραθώνιος Σπετσών υποδέχθηκε εκατοντάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο σε μια διοργάνωση που έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές αθλητικό τουριστικό γεγονός σε Ελληνικό νησί.

Η τριήμερη διοργάνωση περιλαμβάνει μια σειρά από διαδρομές, εκδηλώσεις για παιδιά αλλά και κολυμβητικούς αγώνες.

“Είμαστε μια σταθερή επιλογή αθλητών και είμαστε υπερήφανοι για τους περισσότερους από 350 εθελοντές μας. Η υποστήριξη είναι απίστευτη” σχολιάζει η διοργανώτρια Μαρίνα-Λήδα Κουταρέλλη.

www.spetsesmarathon.com

Hydra's Trail Event

Απαλλαγμένη από την κυκλοφοριακή συμφόρηση (στην Ύδρα τα οχήματα απαγορεύονται) και με το επιβλητικό της τοπίο να πρωταγωνιστεί, η Ύδρα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους περιπατητές και τους δρομείς της Ελλάδας.

Στους Αγώνες Ορεινού Τρεξίματος οι αθλητές μπορούν να συναγωνιστούν σε πέντε συνολικά διαδρομές με αυτή που ξεχωρίζει να είναι η διαδρομή ων 25,6 χλμ με θετική υψομετρική 1050μ, στην υψηλότερη κορυφή του νησιού, η "Eros mountain trail".

Επιπλέον οι συμμετέχοντες μπορούν να ανακαλύψουν το νησί τρέχοντας σε διαδρομές των 7.5 χλμ, τον αγώνας downhill των 3.9χλμ (ο μοναδικός αγώνας κατάβασης στην Ελλάδα) ενώ για τους μικρούς αθλητές έχει προβλεφθεί διαδρομή συνολικής απόστασης 1300 μέτρων κατά μήκος του γραφικού λιμανιού.

www.hydrastrail.gr

Πράσινος Λευκάδιος Ημιμαραθώνιος Δρόμος

Το επίπεδο, γραφικό τοπίο της Λευκάδας μοιάζει ιδανικό για να καταρρίψουν οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων τα προσωπικά τους ρεκόρ.

Καθώς τα 16 από τα 21 χλμ του Πράσινου Ημιμαραθωνίου πραγματοποιούνται στη λιμνοθάλασσα του νησιού (άλλωστε η πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός ημιμαραθώνιου δρόμου στην περιοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της ένταξής της στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και χαρακτηρισμένη από τη συνθήκη RAMSAR ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας) η διαδρομή διασχίζει τις πολυβραβευμένες και ιδιαίτερα δημοφιλείς ανά τον κόσμο παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί και Κάθισμα.

Επιπλέον διοργανώνονται αγώνες των 10 χλμ, 5 χλμ αλλά και αγώνας δρόμου για παιδιά του 1 χλμ.

www.greenhalfmarathon.gr

Syros City Trail Race

Οι δρομείς του νέου αυτού event είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε μια διοργάνωση με μέτριο βαθμό δυσκολίας αλλά με απότομες αναβάσεις και αρκετά μαρμάρινα σκαλιά στην καρδιά της νεοκλασικής Ερμούπολης.

Στη διαδρομή των 10 χλμ οι δρομείς “διέσχισαν” 3.700 σκαλιά - “ήταν μια πραγματική πρόκληση” σχολίασε ο συνδιοργανωτής Ρόμπερτ Καραλής.

“Κάθε αγώνας δρόμου σε κάθε Ελληνικό νησί έχει επινοηθεί για να το αναδείξει. Στη Σύρο το να τιθασεύεις τους λόφους και τα σκαλιά είναι μέρος της εμπειρίας” συμπλήρωσε.

www.syroscitytrail.gr

Running the Greek islands by Marissa Tejada

ΔΗΜΟΦΙΛΗ