ΚΟΣΜΟΣ

Tο Λίβερπουλ φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικός πόλος με τη βοήθεια του «Πήλινου Στρατού»

Tο Λίβερπουλ φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικός πόλος με τη βοήθεια του «Πήλινου Στρατού»
Φωτογραφία Αρχείου EPA/MARTIJN BEEKMAN

Μπορεί να είναι γνωστό ως η «πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου», όμως το Λίβερπουλ θέλει πλέον να γίνει και πολιτιστικός πόλος έλξης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον εμβληματικό κινεζικό «Πήλινο Στρατό».  

Ο περίφημος «Πήλινος Στρατός» θα αποτελέσει μέρος μιας εντυπωσιακής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Μουσείο του Λίβερπουλ, σε συνεργασία με τα Εθνικά Μουσεία της Βρετανίας στο Λίβερπουλ (NML), το Τμήμα Πολιτιστικών Κειμηλίων της κινεζικής επαρχίας Σαανσί και το Ιστορικό Μουσείο του Σαανσί.

«Η έκθεση θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους κατοίκους του Λίβερπουλ να δουν τους θρυλικούς πήλινους στρατιώτες», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου του Λίβερπουλ Ντέιβιντ Φλέμινγκ. «Καθότι το Λίβερπουλ αποτέλεσε μία από τις παλαιότερες κινεζικές κοινότητες στην Ευρώπη, είναι ακριβώς το κατάλληλο μέρος για αυτή την έκθεση», πρόσθεσε τονίζοντας ότι όλοι είναι κατενθουσιασμένοι από το γεγονός ότι μια συλλογή του «Στρατού από τερακότα» και πολλά ακόμη ιστορικά εκθέματα θα ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περισσότερα από 180 εντυπωσιακά αντικείμενα από μουσεία της επαρχίας Σαανσί θα εκτεθούν στο Παγκόσμιο Μουσείο, τα μισά εκ των οποίων δεν έχουν παρουσιασθεί ποτέ στη Βρετανία.

Η έκθεση-ορόσημο θα παρουσιάζει την ιστορία του σχηματισμού του κινεζικού έθνους από τη βασιλεία των Τσιν που κυριάρχησαν πριν από την ενοποίηση των αντιμαχόμενων κρατών στη σύγχρονη Κίνα τον 3ο αιώνα π.Χ., την άνοδο στην εξουσία του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σι Χουάνγκ και την κληρονομιά των επιτευγμάτων του στους διαδόχους του, τη Δυναστεία Χαν. Τα εκθέματα θα περιλαμβάνουν ένα πήλινο άλογο σε πραγματικές διαστάσεις και αντικείμενα από το τεράστιο ταφικό συγκρότημα του βασιλιά Τσιν, μέσα στο οποίο ανακαλύφθηκε ο στρατός από τερακότα τον Μάρτιο του 1974, τα οποία μαρτυρούν τον αρχαίο τρόπο ζωής των Κινέζων και την οικονομική ευημερία του κράτους.

Τα εισιτήρια για την έκθεση που θα ανοίξει τις πύλες της στις 9 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου του 2018, θα πωλούνται από τις 9 Νοεμβρίου και ήδη η είδηση έχει κάνει τον γύρο όχι μόνο του Λίβερπουλ, αλλά ολόκληρης της Βρετανίας.

«Η υπέροχη αυτή έκθεση αναμφίβολα θα ενισχύσει τον τουρισμό του Λίβερπουλ και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη που θα θέλουν να δουν τον μεγαλύτερο εθνικό θησαυρό της Κίνας», δήλωσε η γενική γραμματέας του Βρετανικού Γραφείου Τουρισμού Κάρεν Μπράντλεϊ.

Ο «Πήλινος Στρατός» αποτελείται από 8.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών και αξιωματικών, αλόγων και αρμάτων, πραγματικών διαστάσεων, τα οποία κατασκεύασαν πάνω από 700 χιλιάδες τεχνίτες στη διάρκεια δεκαετιών προκειμένου να ταφούν μαζί με τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας για να τον προστατεύουν και να τον υπηρετούν στη μετά θάνατον ζωή του. Ο τάφος ανακαλύφθηκε στην πόλη Σιάν της βορειοδυτικής Κίνας, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και αποτελεί τμήμα του Ιστορικού Μουσείου του Σαανσί.

Η έκθεση θα αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών στο Λίβερπουλ το 2018 για να σηματοδοτήσει την 10η επέτειο από την ανακήρυξη της πόλης σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» το 2008.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ