Τι να προσέξετε όταν τρώτε στο εξωτερικό

Μπορεί, επιλέγοντας ένα από τα δημοφιλή εστιατόρια που προτείνουν οι τουριστικοί οδηγοί στο διαδίκτυο, να νομίζετε πως το γεύμα σας είναι σε «καλά» χέρια, όμως όταν πάτε για φαγητό σε μία ξένη χώρα, τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα.

Μερικές καλές κριτικές και εικονικά «αστέρια» δεν μπορούν να εγγυηθούν πως η εμπειρία θα είναι ανάλογη με αυτό που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα. Το πολιτισμικό και γλωσσικό «κενό», είναι αρκετά μεγάλο σε μερικές περιπτώσεις ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ικανοποιημένοι θα μείνετε, μόλις σας φέρουν το λογαριασμό.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις τουριστικές «παγίδες», τα λάθη και να απολαύσετε… ανενόχλητοι το γεύμα σας.

2

Ποιον να ρωτήσετε;

Σίγουρα οι online τουριστικοί οδηγοί είναι μία εύκολη λύση για να αποφασίσετε ποιο εστιατόριο θα επιλέξετε αλλά, μην ξεχνάτε πως οι κριτικές τους έχουν γραφτεί επίσης από τουρίστες και όχι από ντόπιους, σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μία πιο… local εμπειρία. Μπορείτε πάντα να ρωτήσετε κάποιον περαστικό, τον υπάλληλο κάποιου μουσείου ή κάποιου καταστήματος. Φροντίστε μόνο να είστε συγκεκριμένοι γύρω από το τι φαγητό προτιμάτε, ώστε να μπορέσει να σας κατευθύνει καλύτερα.

Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες

Σε μερικά εστιατόρια, το πού θα πάτε, σε ποιον θα απευθυνθείτε και πού θα καθίσετε για να δώσετε την παραγγελία σας, μπορεί να εξελιχθεί σε μία χρονοβόρα διαδικασία. Το κάθε μέρος διαφέρει πολύ από το άλλο. Μία πολυεθνική αλυσίδα γρήγορου φαγητού, για παράδειγμα, δεν γίνεται φυσικά να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως μία συνοικιακή πιτσαρία. Ακριβώς για αυτό, πάρτε το χρόνο σας μέχρι να καταλάβετε πώς ακριβώς «κυλάνε» τα πράγματα στο χώρο που βρίσκεστε και τι πρέπει να κάνετε. Συγχρόνως, κάντε και έναν άτυπο «έλεγχο» στην εικόνα του εστιατορίου ώστε να διακρίνετε πόσο καθαρό είναι.

3

Τι περιλαμβάνει το μενού;

Τι γίνεται, όμως, όταν ο κατάλογος που έχετε μπροστά σας δεν είναι γραμμένος σε καμία από τις γλώσσες που γνωρίζετε; Εδώ έρχεται το γλωσσικό ζήτημα που ίσως μοιάζει άλυτο, αν σκεφτούμε επιπλέον πως σε πολλές χώρες το «ψητό» μεταφράζεται «τηγανητό» και πάει λέγοντας. Για μία τέτοια περίσταση, καλύτερα να έχετε προμηθευτεί έναν τουριστικό οδηγό που περιλαμβάνει βασικές τοπικές φράσεις που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση ή αν έχετε πρόσβαση, το διαδίκτυο. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσει λίγο η παραγγελία, παρά να αναγκαστείτε να φάτε κάτι που δεν σας αρέσει. Μπορείτε πάντα να πάρετε το ρίσκο και να ζητήσετε τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Κανένας επιχειρηματίας δεν θέλει να δυσαρεστεί τους πελάτες του, οπότε πιθανότατα θα σας φέρουν όντως ό,τι καλύτερο υπάρχει στον κατάλογο.

4

Αν παρόλα αυτά ο κατάλογος είναι σε κάποια γλώσσα οικεία σε εσάς, αλλά έχετε αμφιβολίες για την επιλογή που είστε έτοιμοι να κάνετε, καλύτερα να επιλέξετε κάποιο πιάτο που σας είναι «γνώριμο» ή έστω κοντά στις γεύσεις σας. Μην ξεχνάτε πως την ίδια στιγμή που εσείς νιώθετε πως πασχίζετε να συνεννοηθείτε με το σερβιτόρο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει και σε εκείνον. Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό του εστιατορίου, μην δείχνετε καχύποπτοι απέναντί τους και να είστε όσο πιο κατανοητοί και σύντομοι γίνετε.

5

Last but not least

Μια γρήγορη και οικονομική επιλογή είναι το street food. Ναι, οι υπαίθριες καντίνες είναι μία λύση όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό, αλλά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επιλέγουμε εκείνες που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πελάτες και ιδανικά, εκείνες που φτιάχνουν επί τόπου μπροστά μας το γεύμα. Τέλος, περνώντας σε ένα πιο πρακτικό ζήτημα, το νερό είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μην τον προβλέψετε αλλά μπορεί να καταστρέψει όντως το ταξίδι σας. Για αυτό, μη ρισκάρετε πίνοντας νερό βρύσης, καλύτερα προτιμήστε το εμφιαλωμένο.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!