ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Βερόνα: Ο πιο ρομαντικός προορισμός του πλανήτη

Βερόνα: Ο πιο ρομαντικός προορισμός του πλανήτη

Αποτελεί έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς παγκοσμίως και υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που θέλουν να γνωρίσουν το μέρος που επίλεξε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ για πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.

Εκεί, όπου οι Μοντέκοι και οι Καπουλέτοι «σκότωσαν» έναν από τους διασημότερους έρωτες της κλασικής λογοτεχνίας, ο χρόνος σταματά και η πανέμορφη μεσαιωνική πόλη της Βερόνας στην Ιταλία σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Γεμάτη από επιβλητικές καθολικές εκκλησίες, εντυπωσιακά αναγεννησιακά κτήρια, ρωμαϊκά μνημεία, γραφικές γέφυρες και στενά, η τέταρτη σε επισκεψιμότητα πόλη της γειτονικής χώρας φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα, τα οποία κάνουν τους τουρίστες να θέλουν να την επισκεφθούν ξανά και ξανά.

Εκτός από την ερωτική ατμόσφαιρα με την ταυτότητα του μακραίωνου παρελθόντος, η Βερόνα χαρακτηρίζεται και για την κοσμοπολίτικη αίγλη, χάρη στο καλοδιατηρημένο ιστορικό της κέντρο, στις φινετσάτες βιτρίνες των καταστημάτων και τους χώρους εστίασης υψηλής γαστρονομίας. Μάλιστα, αυτή η όμορφη μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας, την οποία διασχίζει ο ποταμός Αδίγης, έχει αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, λόγω της προσεγμένης αστικής δομής και της αρχιτεκτονικής της.

Το Σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta)

Φυσικά, το πιο διάσημο αξιοθέατο στη Βερόνα είναι το «Σπίτι της Ιουλιέτας» με το διάσημο μπαλκόνι απ’ όπου ξεκίνησε η σαιξπηρική ιστορία αγάπης. Χρονολογείται στον 13ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Το 1900 ο δήμος της Βερόνας το αγόρασε από την οικογένεια Ντελ Καπέλο και αποφάσισε να το μετατρέψει σε αξιοθέατο. Σε απόσταση 10-15 λεπτών βρίσκεται και ο τάφος της Ιουλιέτας, ένας κήπος που φιλοξενεί και ένα μικρό μουσείο.

2

Το Κάστρο (Castelvecchio)

Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Αδίγη το 1350, το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, με τη γραφική γέφυρα, σε ταξιδεύει στη δυναστεία των Σκαλιγκιέρι. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο μουσείο στη Βερόνα, στο οποίο οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υπέροχους αναγεννησιακούς πίνακες και πολλές ακόμα συλλογές από αγάλματα, τοιχογραφίες, κοσμήματα και αντίκες.

3

Οι πλατείες Piazza Bra, Piazza delle Erbe και Piazza dei Signori

Ξεκινώντας για την Παλιά Πόλη, οι επισκέπτες συναντούν την πρώτη από τις τρεις διαδοχικές πλατείες της Βερόνας, την Piazza Bra, που είναι και η μεγαλύτερη. Στη συνέχεια η βρίσκεται η πεζοδρομημένη Via Mazzini με προσεγμένα καταστήματα και ακολουθεί η δεύτερη πλατεία Piazza delle Erbe, που φιλοξενεί μία από τις διασημότερες υπαίθριες αγορές της Ιταλίας, πολλές καφετέριες, αλλά και κάποια από τα πολυτελή κτήρια της πόλης, όπως το µπαρόκ Palazzo Maffei. Λίγο πριν την τρίτη πλατεία βρίσκεται και η μνημειακή αψίδα Arco della Costa, από την οποία κρέμεται ένα πλευρό φάλαινας εδώ και 1.000 χρόνια. Τέλος, η τρίτη πλατεία της Βερόνας, η Piazza dei Signori περιστοιχίζεται από κομψά κτήρια της Αναγέννησης, όπως το Palazzo della Ragione, το Palazzo del Podestà και την αψιδωτή Loggia del Consiglio. Στο κέντρο της, το άγαλμα του Δάντη θυμίζει την παρουσία του στη Βερόνα, όταν ζούσε εκεί εξόριστος από τη Φλωρεντία.

4

Η Αρένα της Βερόνας (Arena di Verona)

Μοιάζει περισσότερο με ένα Κολοσσαίο μικρών διαστάσεων και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίσματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ολόκληρη την Ιταλία, παρά τα περισσότερα από 2.000 χρόνια του. Η Αρένα της Βερόνας έχει χωρητικότητά που αγγίζει αυτή των 20.000 ατόμων και ανοίγει τις πύλες της ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να φιλοξενήσει συναυλίες διάσημων καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας.

5

Πύργος των Λαµπέρτι (Torre dei Lamberti)

Αποτελεί το ιδανικό παρατηρητήριο για να απολαύσει κάποιος με μια ματιά από ψηλά την ασύλληπτη ομορφιά της πόλης. Ο Πύργος των Λαµπέρτι ξεκίνησε να χτίζεται τον 12ο αιώνα, ολοκληρώθηκε το 1463 και σήμερα προσφέρει πανοραμική θέα σε όσους σπεύδουν να αποκτήσουν άποψη 360 μοιρών για την ερωτική πόλη.

6

Καθεδρικός Ναός της Santa Maria Matricolare (Duomo di Verona)

Στη πλατεία Piazza Vescovado βρίσκεται το λαμπρότερο μνημείο της πόλης, που είναι ο περίφημος καθεδρικός ναός Duomo, γοτθικού ρυθμού και ένας από τους μεγαλύτερους στη Βερόνα. Επίσης, εξίσου όμορφη είναι και η εκκλησία Sant’ Anastasia.

7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ