ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Lille: Οι κρυφές γωνίες της Φλαμανδικής Γαλλίας

Lille: Οι κρυφές γωνίες της Φλαμανδικής Γαλλίας

Η Λιλ είναι χωρίς αμφιβολία η πιο… πολύπλευρη πόλη, αν όχι της Ευρώπης, της Γαλλίας σίγουρα. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, τόσο κοντά με το Βέλγιο που αρκεί να διασχίσετε μερικές στάσεις με το μετρό για να περάσετε τα σύνορα από τη μία χώρα στην άλλη. 

Την ίδια στιγμή, βρίσκεται εξίσου κοντά και με το Λουξεμβούργο, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία γεγονός που την καθιστά ιδανικό «στρατηγικό» σημείο στο χάρτη. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πολιορκήθηκε τόσο πολύ ανά τους αιώνες, ειδικά την περίοδο του Μεσαίωνα.

Μπορεί να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, όμως δεν καταφέρνει να «ξεφύγει» από την απλότητα της ευρωπαϊκής επαρχίας. Συγχρόνως, η γειτνίασή της με το Βέλγιο, την κάνει να αποποιείται αρκετά στοιχεία από τον «αυθεντικό» γαλλικό χαρακτήρα της. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η αρχιτεκτονική της δεν θυμίζει σε τίποτα την «πατρίδα» της και οι κάτοικοί της, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Γάλλους, προτιμούν τις μπύρες από το παραδοσιακό και φημισμένο κρασί, ενώ τα γαλλικά τους τα προφέρουν σαν γνήσια… φλαμανδικά! Άλλωστε, σύμφωνα και με την ίδια την ιστορία, η Λιλ από τους ρωμαϊκούς χρόνους ακόμη, κατατάσσεται στις φλαμανδικές πόλεις.

Αν ψάχνετε μερικούς καλούς λόγους να επισκεφθείτε την ιδιαίτερη αυτή πόλη, παρακάτω έχουμε καταγράψει μερικούς για να σας πείσουν να το επισπεύσετε!

Θα περιηγηθείτε στην «καρδιά» της πόλης

Η Λιλ, γενέτειρα του ξακουστού προέδρου De Gaulle, τον τίμησε δίνοντας το όνομά του στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η πλατεία Charle de Gaulle είναι περιστοιχισμένη από φινετσάτα καφέ, εστιατόρια και μία μεγάλη αγορά. Ως επί το πλείστον είναι πλακόστρωτη, γεγονός που «ανοίγει» περισσότερο την όρεξη του ταξιδιώτη για ατελείωτο περπάτημα, ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες του μήνα. Είναι σίγουρα η πρώτη στάση που θα κάνετε φτάνοντας στην πόλη και το κατάλληλο σημείο «εκκίνησης» για την περιήγησή σας. Επιπλέον, στη συγκεκριμένη πλατεία στεγάζεται ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία, αν όχι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, το Furet du Nord, ένας παράδεισος για κάθε βιβλιοφάγο!

2

Θα επισκεφθείτε το Vielle Bourse

Το Vieille Bourse, στα ελληνικά το «Παλιό Χρηματιστήριο», είναι ένα από τα πιο όμορφα και εμβληματικότερα σημεία της πόλης. Το συγκεκριμένο κτήριο χρονολογείται πολύ πίσω στο 17ο αιώνα και αποτελείται από 24 πανομοιότυπα σπίτια που δημιουργούν μία εσωτερική πλατεία, παρόμοια με τις δικές μας παλιές αυλές αλλά σαφώς μεγαλύτερη. Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε το πρωί, θα μπορέσετε να χαζέψετε αυτό το «θαύμα» αρχιτεκτονικής ενώ, από το μεσημέρι και μετά μαζεύονται πωλητές μεταχειρισμένων βιβλίων και επιδέξιοι σκακιστές που στήνουν «αυτοσχέδιες» παρτίδες σκάκι πάνω σε τελάρα και ξύλινες επιφάνειες. Είναι αναμφίβολα μία επίσκεψη που αξίζει τον χρόνο σας.

3

Θα θαυμάσετε την Όπερα της Λιλ

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες Όπερες που υπάρχουν στην Ευρώπη και όχι άδικα. Φιλοξενεί παραστάσεις από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ το πρώτο επίσημο «άνοιγμα» έγινε το 1923. Είναι ένα νεοκλασικό κτήριο απαράμιλλης ομορφιάς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Louis Marie Cordonnier. Ακόμη και αν δεν υπάρχει μία παράσταση η οποία να σας κεντρίζει το ενδιαφέρον, είναι ένα «στολίδι», ένα ορόσημο που δεν γίνεται να περάσει από κανέναν απαρατήρητο. Τα Σαββατοκύριακα είναι ένα από τα «στέκια» των 100.000 φοιτητών της πόλης, οι οποίοι συνηθίζουν να κάθονται ατελείωτες ώρες στα σκαλιά του, να τραγουδάνε, να βάζουν δυνατά μουσική, να κάνουν skate και ποδήλατο. Αν φυσικά δεν έχει κάποια παράσταση.

4

Θα χαθείτε στο παραμυθένιο Citadel

Στο τέρμα της πόλης, αφήνοντας πίσω την παλιά συνοικία, ο δρόμος μάς οδηγεί σε έναν επίγειο παράδεισο! Το γραφικό Citadel της Λιλ, μπορεί να είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνα που συναντάμε σε άλλες μεγαλύτερες πόλεις, όμως είναι το πιο γραφικό. Είναι μία μεγάλη καταπράσινη έκταση όπου κατά μήκος της ρέει ένα μικρός παραπόταμος. Στις όχθες του υπάρχουν ποδηλάτες, σκεπτικοί διαβάτες, παρέες φοιτητών και οικογένειες που κάνουν πικ νικ. Υπάρχουν μερικές μπυραρίες, εστιατόρια και καφέ που μπορείτε να καθίσετε. Κάθε Κυριακή, λίγο έξω από το Citadel, κάνει «στάση» και το υπαίθριο λούνα παρκ της πόλης, το οποίο θα σας «ταξιδέψει» σε μία άλλη εποχή, γιατί όχι και σε μιαν άλλη ηλικία!

5

Θα θαυμάσετε από κοντά το Palais des Beaux-Arts

Αν και μικρή πόλη η Λιλ έχει πολλά σημεία με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Ένα από αυτά είναι το Palais des Beaux-Arts, το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από προτροπή του Ναπολέων Βοναπάρτη στις αρχές του 19ου αιώνα, με σκοπό να δημιουργήσει μία πιο στενή επαφή στους πολίτες του με την τέχνη. Ήταν ένα από τα πρώτα μουσεία που τέθηκαν σε λειτουργεία στη Γαλλία και παραμένει αξιοθαύμαστο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Παραμένει όπως λέει και η ονομασία του ένα «Παλάτι» των Καλών Τεχνών, καθώς φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα όπως αυτά των: El Greco, Rodin, Toulouse-Lautrec,Picasso, Delacroix.

6

Αν ψάχνετε, λοιπόν, έναν μακρινό προορισμό για να πραγματοποιήσετε το επόμενο ταξίδι σας, η Λιλ είναι η «χρυσή τομή» της Ευρώπης. Όχι μόνο θα πάρετε μία «γεύση» από Γαλλία και Βέλγιο, αλλά με ελάχιστες ώρες απόσταση μπορείτε να μεταβείτε στην Ολλανδία και τη Γερμανία, συνδυάζοντας ακόμη περισσότερη εξερεύνηση σε ένα μόνο ταξίδι!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ