ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά

Κίνα: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά
Reuters

Λιγότερες από τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου που γιορτάζουν οι Κινέζοι την Πρωτοχρονιά τους.

Το νέο έτος που υποδέχεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι το έτος του Πιθήκου.

Η χώρα χρησιμοποιεί επίσημα το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ωστόσο για τον προσδιορισμό της Πρωτοχρονιάς χρησιμοποιεί το Σεληνιακό Ημερολόγιο. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες κάθε χρόνο, την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

CHINA CULTURE1

Το έδεσμα που κυριαρχεί στους εορτασμούς για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι το γλυκό Matang. Πηγή: Reuters

Σύμφωνα με το ημερολόγιο αυτό ένα κανονικό έτος έχει 12 σεληνιακούς μήνες (και διαρκεί από 353 έως 355 ημέρες), ενώ ένα δίσεκτο έτος έχει 13 σεληνιακούς μήνες (και διαρκεί από 383 έως 385 ημέρες).

Έτσι, σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε διαφορετικές ημερομηνίες που επαναλαμβάνονται σε κάθε 60 χρόνια ενώ κάθε έτος παίρνει την ονομασία ενός ζώου.

Έτη με ονόματα ζώων

Γιατί όμως το κάθε έτος παίρνει το όνομά του από ένα ζώο; Σύμφωνα με κινέζικο θρύλο, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο,Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα.

Η γιορτή των φαναριών και τα πυροτεχνήματα

Οι εορτασμοί διαρκούν 15 ημέρες και ολοκληρώνονται με τη Γιορτή των Φαναριών. Την τιμητική τους έχουν και τα πυροτεχνήματα γιατί όπως αναφέρει η κινεζική παράδοση διώχνoυν τους δαίμονες και τα κακά πνεύματα. Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί καθώς συμβολίζει τη φωτιά, που διώχνει την κακή τύχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ