ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Απαθανατίζοντας την απόκοσμη σαγήνη των τοπίων της πυρηνικής καταστροφής

Απαθανατίζοντας την απόκοσμη σαγήνη των τοπίων της πυρηνικής καταστροφής

Τα μέρη όπου έγιναν οι μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές του 20ου αιώνα, σίγουρα δεν είναι από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς. Αλλά δεν έχουν όλοι τις ταξιδιωτικές επιλογές του εξερευνητή David de Ruega.

Ο φωτογράφος γύρισε ένα ντοκιμαντέρ στους εγκαταλελειμμένους χώρους των σοβιετικών. Από τα νεκροταφεία της Ουγγαρίας, στις παγωμένες αίθουσες συνεδρίων της Βουλγαρίας, και στα ακόμα πιο ψυχρά κτήρια στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας. Ένα ταξίδι που διήρκησε έξι εβδομάδες.

Αρχικά, η καταστροφική έκρηξη του Τσέρνομπιλ το 1986, ανάγκασε πάνω από 50.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη, Pripyat- εκεί είναι που ο De Ruega έστησε την κάμερά του.

Το CNN International μίλησε με τον 28χρονο Γάλλο-γερμανό φωτογράφο για το πρότζεκ του Η Γραμμή, και την δελεαστικά περίεργη αρχιτεκτονική των στοιχειωμένων κουφαριών από τσιμέντο της Ρωσίας.

Περιέγραψε μας την πόλη που επισκέφτηκες κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Περνώντας τέσσερις ημέρες σε μια απόλυτα έρημη και τεράστια πόλη είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Υπήρχαν τόσα πολλά να δεις και να εξερευνήσεις, που θα μπορούσα να μείνω εκεί για ένα μήνα ακόμα. Μάλιστα, το ότι πήγα στη μέση του χειμώνα, έκανε την πόλη ακόμα πιο μυστήρια. Επικρατούσε απόλυτη ησυχία. Χωρίς κελαρύσματα, χωρίς ήχους- η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά εκπληκτική.

Δεν φοβήθηκες την πιθανή δηλητηρίαση από τη ραδιενέργεια;

Ασφαλώς, αναρωτήθηκα αρκετές φορές εάν θα είναι ασφαλές για την υγεία μου να μείνω εκεί. Όμως, η ραδιενέργεια πια, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα να μείνω λίγο καιρό στο Pripyat.

Σαν ένας εξερευνητής τοπίων, τι κρύβεται μέσα στο σακίδιο σου;

Μ’ αρέσει να ταξιδεύω με λίγα πράγματα. Έχω τη φωτογραφική μου μηχανή ασφαλώς, μια Nikon D810, με όλο της τον εξοπλισμό και έναν ευρυγώνιο φακό. Είναι η τέλεια επιλογή καθώς είναι πολύ καλή σε σκοτεινά τοπία. Επίσης, έχω πάντα μαζί μου μερικούς φακούς, μπαταρίες, και ένα μικρό τριπόδι. Όταν πρόκειται για ξεχωριστές εξερευνήσεις, κάποιες φορές χρειάζομαι GPS, άλλες φορές πάλι χρειάζομαι μια βάρκα!

Πώς έγινε ο φακός το μυστικό σου όπλο;

Μου αρέσει η ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε τέτοια μέρη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νοιώθω πως βρίσκομαι σε έναν άλλο κόσμο και τον ανακαλύπτω κάτω από το φως του φεγγαριού. Ο φωτισμός είναι απίστευτος και δίνει μια άλλη διάσταση στο χώρο. Επίσης, μου αρέσει να τραβάω φωτογραφίες στο απόλυτο σκοτάδι, γιατί μου επιτρέπει να δημιουργώ τον δικό μου φωτισμό με τη χρήση του φλας. Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργία.

Γιατί βρίσκουμε αυτά τα αποκαλυπτικά τοπία, τόσο μαγευτικά;

Αυτές οι εικόνες θυμίζουν κάτι εξωγήινο, φαίνονται σχεδόν ψεύτικες. Αυτό είναι το συναρπαστικό με αυτές τις λήψεις. Κάνουν τους ανθρώπους να ονειρεύονταν, να ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο.

Πώς επηρεάζει το χιόνι την αίσθηση της φωτογραφίας;

Το χιόνι είναι αυτό που δίνει μια τελείως άλλη διάσταση στο μέρος. Μοιάζει διαφορετικό, ο φωτισμός αλλάζει πολύ. Δύο τοπία από τη συλλογή μου είναι καλυμμένα με χιόνι. Μοιάζουν πιο ονειρικά και φανταστικά.

Έχεις κάποιο αγαπημένο μέρος από αυτά που έχεις εξερευνήσει;

Εξερευνώντας το ρωσικό διαστημόπλοιο στην έρημο του Καζακστάν είναι η πιο επική εμπειρία που είχα ποτέ στη ζωή μου. Ήταν μια πραγματική περιπέτεια να πάω εκεί και το να μπορέσω να βγάλω φωτογραφίες ήταν το απόλυτο βραβείο για μένα. Το αίσθημα όταν είδα την άκρη του οχήματος με το φλας της μηχανής, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, ήταν αληθινά απίστευτο για μένα. Το τεράστιο εγκαταλελειμμένο υπόστεγο βρίσκεται στο Μπαϊκόνουρ, όπου ακόμα χρησιμοποιείται για εκτόξευση πυραύλων.

Τι θα ήθελες να συμβεί σε αυτά τα ξεχασμένα κτήρια;

Μερικά μέρη είναι τόσο απίστευτα που απλά θα ήθελα να παγώσουν στον χρόνο, για πάντα. Αλλά όλα ξεχνιούνται κάποτε, έτσι είναι τα πράγματα. Μερικά κτήρια θα άξιζε να ανακαινιστούν. Είναι καταθλιπτικό να βλέπεις τέτοια αρχιτεκτονικά διαμάντια να εξαφανίζονται.

Σε ποιο μέρος της γης θα ήθελες να είχες πρόσβαση;

Επιθυμώ πολύ να ταξιδέψω στην Ιαπωνία, είναι μια χώρα γεμάτη από ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτείς. Εκεί βρίσκεται ένα νησί-φάντασμα, το Gunkanjima, που ονειρεύομαι εδώ και καιρό να γνωρίσω.

Alien dreamscapes: The eerie beauty of abandoned Soviet spaces by Sheena McKenzie, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ