ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η λίστα με τις δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο έχει μια πρωτιά - έκπληξη

Η λίστα με τις δέκα πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο έχει μια πρωτιά - έκπληξη
Η ισραηλινή πόλη μόλις την προηγούμενη χρονιά βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Pixabay

Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, κατέλαβε για πρώτη φορά την κορυφαία θέση στη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις για να ζει κανείς στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του Economist Intelligence Unit

Η ισραηλινή πόλη μόλις την προηγούμενη χρονιά βρισκόταν στην πέμπτη θέση, με τον EIU να επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν μέρει στη ραγδαία ανατίμηση του εθνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου, η οποία με τη σειρά της ήταν αποτέλεσμα της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist, περίπου το 1/10 των προϊόντων είδαν την τιμή τους να αυξάνεται αισθητά στο Τελ Αβίβ. Η συγκεκριμένη έρευνα εξετάζει τις τιμές πάνω από 200 προϊόντων και υπηρεσιών σε 173 πόλεις. Σε όρους τοπικού νομίσματος, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 3,5% φέτος από 1,9% το 2020.

Δεύτερη πιο ακριβή πόλη στον κόσμο είναι το Παρίσι και τρίτη η Σιγκαπούρη. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ακολουθεί η Νέα Υόρκη. Τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη σημείωσε η Ρώμη, χάρη στη σημαντική πτώση των τιμών σε βασικά αγαθά και ένδυση.

Η πρώτη 10αδα έχει ως εξής:

  1. Τελ Αβίβ
  2. Παρίσι
  3. Σιγκαπούρη
  4. Ζυρίχη
  5. Χονγκ Κονγκ
  6. Νέα Υόρκη
  7. Γενεύη
  8. Κοπεγχάγη
  9. Λος Άντζελες
  10. Οσάκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ