ΚΟΣΜΟΣ

Τσεχία: Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο

Τσεχία: Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη κρεμαστή πεζογέφυρα στον κόσμο
Getty Images via Anadolu Agency / Contributor

Το να περπατάει κανείς από το ένα βουνό στο άλλο, αιωρούμενος ψηλά πάνω από το έδαφος με μόνο μια απέραντη κοιλάδα να βρίσκεται από κάτω, σίγουρα δεν είναι μια εμπειρία για αδύναμους κι άτολμους ταξιδιώτες.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Ωστόσο, οι λάτρεις της συγκίνησης - αλλά και οι λάτρεις των υποδομών - θα συρρεύσουν στο θέρετρο διακοπών Dolní Morava στα βορειοανατολικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, για να σκαρφαλώσουν στη νέα μεγαλύτερη κρεμαστή και πλέον θεαματική πεζογέφυρα του κόσμου.

Όντας υπό κατασκευή τα τελευταία δύο χρόνια, η πεζογέφυρα μήκους 721 μέτρων (περίπου 2.365 πόδια), που ονομάστηκε κατάλληλα Sky Bridge 721, εγκαινιάστηκε επίσημα στις 13 Μαΐου 2022.

sky-bridge-2.jpg
Η γέφυρα εγκαινιάστηκε επίσημα στις 13 Μαΐου 2022Getty Images via Anadolu Agency

Ο πεζόδρομος υπόσχεται εντυπωσιακή θέα στα συννεφιασμένα βουνά Jeseníky και μια μαγική, αν και ελαφρώς τρομακτική, εμπειρία.

Η Αυστριακή blogger Βικτώρια Φέλνερ επισκέφθηκε τη γέφυρα Sky Bridge 721 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης προεπισκόπησης και μοιράστηκε φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Instagram.

Η Φέλνερ δήλωσε στο CNN Travel ότι το πρώτο της βήμα στη γέφυρα της προκάλεσε ένα «αίσθημα αναγούλας». Όμως, αυτός ο αρχικός φόβος άρχισε να υποχωρεί, καθώς θαύμαζε το γύρω τοπίο.

«Φοβόμουν ότι η κρεμαστή γέφυρα θα κουνιόταν πολύ, αλλά δεν ήταν τόσο άσχημα. Η θέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και μπορείς να δεις ακόμη και το δάσος από κάτω, μέσα από το πλέγμα! Ευτυχώς δεν φοβάμαι τα ύψη», είπε η Φέλνερ.

Η Sky Bridge 721, η οποία αναρτάται με καλώδια, κρέμεται 95 μέτρα πάνω από τον πυθμένα της κοιλάδας και εκτείνεται μεταξύ 1.110 και 1.116 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πρόσβαση στη γέφυρα γίνεται με τελεφερίκ και το περπάτημα κατά μήκος της είναι μονόδρομος. Κατά την έξοδο από τον διάδρομο στην άλλη πλευρά, οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν ένα πλακόστρωτο δασικό μονοπάτι που είναι γεμάτο με πινακίδες που περιγράφουν λεπτομερώς την ιστορία της Τσεχίας.

Υπάρχει επίσης ένα αντίστοιχο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας μέσω app για smartphones.

Η πλάτους 1,2 μέτρων Sky Bridge είναι ανοιχτή για παιδιά κάθε ηλικίας και ύψους, αλλά δεν είναι κατάλληλη για άτομα με καροτσάκια ή αναπηρικά αμαξίδια.

Οι ταξιδιώτες πρέπει επί του παρόντος να κλείσουν εισιτήρια για την Sky Bridge 721 εκ των προτέρων στον ιστότοπο Dolní Morava, με τιμές για ενήλικες που ξεκινούν από 350 κορώνες Τσεχίας (περίπου 14,60 δολάρια ή 14,14 ευρώ).

Το Dolní Morava, που βρίσκεται στα σύνορα της Τσεχίας με την Πολωνία, είναι ένα σημείο διακοπών που φιλοξενεί επίσης πίστες σκι, ένα αλπικό τρενάκι που λογίζεται ως το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ένα εστιατόριο στην κορυφή του βουνού κι ένα αξιοθέατο που ονομάζεται Sky Walk - μια καμπύλη κατασκευή με ξύλινο διάδρομο και τσουλήθρα που βρίσκεται σε ύψος 1.116 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η Sky Bridge της Τσεχικής Δημοκρατίας είναι 154 μέτρα μακρύτερη από την αιωρούμενη πεζογέφυρα που κατέχει έως σήμερα το ρεκόρ Γκίνες, την πεζογέφυρα Baglung Parbat στην επαρχία Gandaki του Νεπάλ.

Η Sky Bridge 721 απέχει περίπου 2,5 ώρες οδικώς από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα.

Spectacular world's longest suspension footbridge opens in Czech Republic - Story by Francesca Street, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ