ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Η απροσδόκητα κρυμμένη ομορφιά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Η απροσδόκητα κρυμμένη ομορφιά της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης
REUTERS/Dado Ruvic

Μωσαϊκό εθνών και θρησκειών η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μια χώρα της Βαλκανικής με απροσδόκητα κρυμμένες ομορφιές.

Έχει πέτρινες παραδοσιακές κατοικίες και μνημεία που αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ρώσοι και επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή επισκέπτονται τη χώρα η οποία βλέπει τον τουρισμό της δειλά δειλά να ανθεί.

Εκτός από την πρωτεύουσα Σαράγεβο, άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι η Μπάνια Λούκα, η Τούζλα, η Ζένιτσα, το Μόσταρ, το Μπίχατς, η Μπιέλινα, το Πριέντορ και το Μπρτσκό.

Η ανοικοδόμηση της χώρας από τον τριετή εμφύλιο πόλεμο (1992 - 1995) έχει γίνει, οι μνήμες, όμως, παραμένουν νωπές.

Ορισμένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας είναι:

Καταρράκτες της Κράβιτσα

Οι καταρράκτες στον ποταμό Trebižat, πέφτουν από ύψος 25 μέτρων και καταλήγουν στη λίμνη. Είναι από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα νερά της λίμνης είναι ιδανικά για κολύμβηση, πικνίκ και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η παλιά γέφυρα του Μόσταρ

Πρόκειται για το εμβληματικό μνημείο της πόλης που εκτείνεται πάνω από τον ποταμό Νερέτβα και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τον πόλεμο της Βοσνίας από Κροάτες και ανοικοδομήθηκε το 2004. Σήμερα ενώνει το κυριαρχούμενο από Βόσνιους ανατολικό τμήμα της πόλης με το κυριαρχούμενο από Κροάτες δυτικό τμήμα της.

Το τούνελ του πολέμου στο Σαράγεβο

Είχε μήκος 800 μέτρα και το κατασκεύασαν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της πόλης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, προκειμένου να ενώσουν την πόλη με το -υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ- αεροδρόμιο, σχεδόν μοναδική πύλη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Σήμερα, στα 20 μέτρα του τούνελ λειτουργεί μουσείο.

Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι πρώην ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι είναι η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα (45%) και ακολουθούν οι Σέρβοι (35%) και οι Κροάτες (15%).

Το ισλάμ, η ορθοδοξία και ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι κατά σειρά οι θρησκείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ