ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ναός στην Ιαπωνία είναι αφιερωμένος στις μητέρες και στα... στήθη

Ναός στην Ιαπωνία είναι αφιερωμένος στις μητέρες και στα... στήθη
Pongpat Patumsuwon/CNN

Στους πρόποδες του όρους Κόγια (Koya), στην Ιαπωνία, βρίσκεται ένας ιδιαίτερος ναός, χαρακτηριστικό παράδειγμα της βουδιστικής αρχιτεκτονικής.

Η κατάνυξη είναι διάχυτη. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο ψυχής χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται για να προσευχηθούν και να κάνουν τα τάματά τους.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη μητέρα, στη μητρότητα και είναι γεμάτος με ομοιώματα γυναικείου στήθους κάθε μεγέθους και σχήματος. Άνδρες και γυναίκες που συρρέουν προσφέρουν τα ιδιαίτερα αυτά αφιερώματα.

Άλλα είναι υφασμάτινα, άλλα γεμισμένα με αφρολέξ, άλλα ξύλινα και αρκετά είναι ζωγραφισμένα σε ένα κομμάτι ξύλο.
Σύμφωνα με ιερέα του ναού, όλα ξεκίνησαν πριν από λίγα χρόνια, όταν ένας γιατρός πήγε για να προσευχηθεί για μία ασθενή του που έπασχε από καρκίνο του μαστού.

Η παράκληση του γιατρού ήταν ασυνήθιστη και για τα χρονικά μοναδικά. Μια ιστοσελίδα κατέγραψε την ικεσία και την προσφορά του γιατρού αναφέροντας ότι στο ναό καταφεύγουν όλοι όσοι θέλουν να προσευχηθούν για θέματα που αφορούν την υγεία των γυναικών.

Τα ομοιώματα αντιπροσωπεύουν τη γέννηση και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να προσευχηθούν προκειμένου οι γυναίκες του οικείου τους περιβάλλοντος να έχουν ασφαλή εγκυμοσύνη ή και να προστατευτούν από τον καρκίνο.

Ο ναός Jison-in είναι ο μοναδικός βουδιστικός ναός στην Ιαπωνία που δέχεται τέτοιες προσφορές.

Που βρίσκεται

Ο ναός βρίσκεται στο ιερό βουνό Koya ή αλλιώς Koyasan. Η περιοχή Koyasan έχει περίπου 3.000 κατοίκους, είναι έδρα μίας από τις μεγαλύτερες βουδιστικές σχολές στην Ιαπωνία που φέρει το όνομα Shingon.

Μέχρι τα τέλη του 1800 δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες να επισκεφθούν το ιερό βουνό Koya. Έτσι ο ναός Jison in έγινε ο ιερός τόπος που βρίσκουν καταφύγιο.

In Japan, a temple devoted to mothers ... and breasts

By Karla Cripps, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ