ΚΟΣΜΟΣ

«Η κρυφή ζωή» των αεροσυνοδών (pics)

«Η κρυφή ζωή» των αεροσυνοδών (pics)
Facebook/Molly Choma Montie

Η Molly Choma είναι πτυχιούχος της σχολής καλών τεχνών. Αμέσως μετά τις σπουδές της, ξεκίνησε να εργάζεται ως αεροσυνοδός στη γνωστή αεροπορική εταιρεία, Virgin America.

Η απόφασή της, δεν σήμαινε ότιθα άφηνε την καλλιτεχνική της πλευρά στην άκρη. Αντιθέτως, τα τελευταία εννέα χρόνια, η Choma απαθανατίζει «την κρυφή ζωή» των αεροσυνοδών της Virgin κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Η συλλογή των φωτογραφιών «κυκλοφορεί» στα social media με το παιχνιδιάρικο hashtag #thesecretlifeofvirgins και η δουλειά της Molly Choma έχει δεχθεί πολλά θετικά σχόλια. Εκμεταλλευόμενη τον περίεργο φωτισμό και τον περιορισμένο χώρο, η Molly τραβάει ατμοσφαιρικές και καταπληκτικές φωτογραφίες, αποθανατίζοντας όλες αυτές τις στιγμές που δε βλέπει συνήθως το κοινό.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα προσωπικό πάθος, έχει μετατραπεί στην αρχή μιας σημαντικής καριέρας, καθώς τον Ιανουάριο θα εργαστεί στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, φωτογραφίζοντας τη Νιγηριανή ομάδα του bobsleigh (χειμερινό άθλημα με τις ομάδες να αγωνίζονται στον πάγο πάνω σε έλκηθρα).

Οικογενειακή υπόθεση

https://www.instagram.com/p/p

«Στο σπίτι υπήρχε πάντα μία φωτογραφική μηχανή» δήλωσε η Choma στο CNNi.

«Η μητέρα μου δεν ήταν φωτογράφος, αλλά πάντα είχε κάμερα και συνήθιζα να ασχολούμαι ώρες με αυτή. Για το λόγο αυτό, με είχε στείλει σε αρκετά μαθήματα φωτογραφίας».

Η Molly δεν ακολουθεί τα βήματα της μητέρας της μόνο στη φωτογραφία.

«Η μητέρα μου ήταν επίσης αεροσυνοδός. Εργάζονταν για την Pacific Southwest Airlines την εποχή που φορούσαν αυτές τις ροζ, retro στολές, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες!».

Η απόφαση της Choma να εργαστεί και αυτή ως αεροσυνοδός οφείλεται στο γεγονός πως ήθελε μια δουλειά η οποία θα την έπαιρνε μακριά από το San Francisco όπου και μεγάλωσε και θα της χάριζε διαφορετικές εμπειρίες.

https://www.instagram.com/p/p

Όταν ξεκίνησε να δουλεύει στη Virgin, ήλπιζε πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στο χώρο της τέχνης.

«Ήταν μία πολύ κακή εποχή για μία απόφοιτο καλών τεχνών. Όταν ξεκίνησα στη Virgin πίστευα πως θα κρατούσε για δύο χρόνια, οπότε δεν είχα πει σε κανέναν τι κάνω επειδή ένιωθα πως έπρεπε να ήμουν μια “αληθινή καλλιτέχνης” ή κάτι τέτοιο».

Στις αρχές της νέας της εργασίας, η Molly θυμόνταν την καριέρα της μητέρας της και την έλλειψη φωτογραφικού υλικού από τα τότε ταξίδια της. Έτσι, άρχισε να σκέφτεται πως οι οικογένειες των συναδέλφων της θα ήταν ωραίο να έχουν εικόνες από αυτή την περίοδο της ζωής τους. Έτσι, αποφάσισε να παίρνει στη δουλειά τη φωτογραφική μηχανή της.

«Μου αρέσει να τραβώ φωτογραφίες των φίλων μου και η σκέψη πως θα τις έχουν τα παιδιά τους» αφηγήθηκε η Choma.

Η συναισθηματική αξία

https://www.instagram.com/p/p

Η Molly έχει καλές σχέσεις με τους συναδέλφους της και λατρεύει να αποθανατίζει τις στιγμές που μοιράζονται.

«Μεγαλώσαμε μαζί. Βιώσαμε χωρισμούς, γάμους, θανάτους οικογενειακών μας προσώπων, γέννηση μωρών. Παρόλα αυτά, έπρεπε πάντα να πας στη δουλειά. Ό,τι κι αν είχε συμβεί».

Οι φωτογραφίες από αυτή τη φιλία παραμένουν πολύ σημαντικές για τη Choma, όμως το πρότζεκτ της πήρε μία νέα τροπή, όταν η Alaska Airlines ανακοίνωσε το Μάρτιο του 2017 πως αγόρασε τη Virgin America.

Έτσι, το 2019 η Virgin Airline δε θα υπάρχει.

Η Choma δήλωσε πως όταν αγοράστηκε η εταιρεία, η ανάγκη της να προστατεύσει το περιβάλλον που μεγάλωσε με τους συναδέλφους της, έγινε μεγαλύτερη.

«Είμαστε σαν οικογένεια. Οπότε, όταν έγινε η ανακοίνωση, το να φέρνω τη φωτογραφική μου στη δουλειά και να τραβώ φωτογραφίες πριν χαθούν όλα, έγινε κάτι σαν προτεραιότητά μου».

Δύσκολες συνθήκες

6 copy


Facebook/Molly Choma Montie

Η φωτογραφία σε ένα αεροπλάνο δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Η Choma χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να καταφέρει να τραβά αυτές τις φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που βλέπουμε σήμερα.

«Έμαθα αρκετά. Είναι ένα πολύ μικρό και σκοτεινό μέρος, με περιορισμένο φωτισμό».

Η Molly με τον καιρό έμαθε να αγαπάει όλες αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

«Οι προκλήσεις είναι πραγματικά διασκεδαστικές. Έχω μόνο τη φωτογραφική. Δε φέρνω μαζί μου φωτισμό ή κάτι σχετικό. Οπότε, έμαθα πώς να εκμεταλλεύομαι ό,τι φως υπάρχει».

Όμως, η ζωή στο αεροπλάνο μπορεί να γίνει απρόβλεπτη.

«Πολλές φορές ήμουν έτοιμη να τραβήξω την τέλεια φωτογραφία και λόγω αναταραχών έπρεπε να περιμένω. Υπήρχαν πολλοί ξαφνικοί παράγοντες».

«Επίσης, προφανώς δε θες να φωτογραφίσεις τους επιβάτες. Οπότε πολλές φορές, όταν ήμασταν έτοιμοι να τραβήξουμε μια φωτογραφία, κάποιος έμπαινε για να πάει στην τουαλέτα».

Οι περισσότερες δημοσιευμένες φωτογραφίες είναι αυθόρμητες. Κάποιες φορές όμως, η Choma ζητά από τους συναδέλφους της να αναδημιουργήσουν κάποιες σκηνές που τις άρεσαν προηγουμένως και δεν μπόρεσε να τις φωτογραφίσει.

https://www.instagram.com/p/p

Η ιστορία της επιτυχίας

Λίγα χρόνια πριν, η δουλειά της Choma έγινε αντιληπτή από τους ανώτερούς της, με αποτέλεσμα να δουλέψει για δύο χρόνια στα κεντρικά, τραβώντας φωτογραφίες για την εταιρεία.

«Μου άρεσαν όσα έμαθα στα κεντρικά. Αλλά όταν είσαι αεροσυνοδός, έχεις ευέλικτο πρόγραμμα και αυτό που εγώ επιθυμούσα ήταν οι περισσότερες φωτογραφίες από ταξίδια».

Στον ελεύθερό της χρόνο, εμπλούτιζε το εντυπωσιακό portfolio της με φωτογραφίες από αθλήματα και ταξίδια.

https://www.instagram.com/p/p

«Τα προτερήματα των πτήσεων καθώς και το πρόγραμμα της δουλειάς με οδήγησαν σε αυτές τις ευκαιρίες, γεγονός που δε φανταζόμουν ποτέ πως θα με έκανε τόσο παθιασμένη».

Οι αντιδράσεις του κοινού

Προς έκπληξή μας, η Molly ανάφερε πως ποτέ κανείς δε την έχει ζητήσει το λόγο.

«Σίγουρα ο κόσμος παρατηρούσε πως κουβαλούσα μια μεγάλη φωτογραφική μηχανή κατά μήκος του διαδρόμου. Αλλά ποτέ κανείς δε με ρώτησε τι κάνω».

Οι αεροσυνοδοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για οτιδήποτε συμβεί, αλλά η Choma δήλωσε πως αυτό δε σημαίνει πως δεν διασκέδαζαν.

Η ικανότητα να αντιμετωπίζεις καθημερινά καταστάσεις με χιούμορ -και να χαμογελάς ακόμη και σε μια άσχημη περίοδο- είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη ζωή των αεροσυνοδών. Είναι όλες αυτές οι μικρές στιγμές που η Choma ελπίζει να αποθανατίζει για τους απογόνους τους.

«Το βασικό είναι πως είμαστε οικογένεια και πάντα πρέπει να βρίσκουμε το θετικό σε όλες τις κακές καταστάσεις».

Πληροφορίες από Flight attendant photographs behind the scenes of Virgin America

ΔΗΜΟΦΙΛΗ