ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στα Μετέωρα η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού αποκτά ξεχωριστό νόημα

Στα Μετέωρα η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού αποκτά ξεχωριστό νόημα

Με φόντο το επιβλητικό σκηνικό, το Πάσχα αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα σε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Οι λειτουργίες και οι παραδόσεις κάθε μοναστηριού προσελκύουν κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που θέλει να παρακολουθήσει τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση. Παράλληλα, η φυσική ομορφιά του τοπίου, με το επιβλητικό πέτρινο σύμπλεγμα βράχων σε συνδυασμό με την πνευματικότητα και τη βαθιά θρησκευτικότητα δημιουργούν μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ενώ τα έθιμα και οι γιορτές στην ευρύτερη περιοχή είναι μερικές ακόμη καλές αφορμές για τους επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία.

Οι λειτουργίες στις μονές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκινούν στις 19:00 και τελειώνουν περίπου στις 21:30, ενώ σε κάποιες από αυτές τηρούνται αυστηρά οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.

Πιο συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κορύφωση του Θείου δράματος, στην Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα είναι μοναδική με μοναχούς και πιστούς να συμμετέχουν ενεργά στο Θείο δράμα και να παρακολουθώντας την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Την επόμενη μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, και στις έξι μονές μετά τη λειτουργία πραγματοποιείται η περιφορά των στολισμένων Επιταφίων. Η διαδρομή που ακολουθεί κάθε ένας από αυτούς είναι σύντομη και τελείται σε πένθιμο κλίμα.

met2

Το Σάββατο της Ανάστασης, το σκηνικό αλλάζει με τη θλίψη να παραχωρεί τη θέση της στη χαρά. Τα μεσάνυκτα, μετά το «Χριστός Ανέστη», η λειτουργία συνεχίζεται για μιάμιση ώρα ακόμη, για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν ολόκληρη. Μπορεί στα Μετέωρα να μην υπάρχουν πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες, όμως η καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα, καθώς οι πιστοί μοιράζονται το Άγιο Φως.

Σούβλισμα του οβελία, τραγούδια και χορός είναι μερικά μόνο από τα έθιμα που μένουν αναλλοίωτα στην πόλη της Καλαμπάκας την Κυριακή του Πάσχα, με τους ντόπιους να ψήνουν στις αυλές και τις πλατείες και τις ταβέρνες να προσφέρουν εδέσματα στους επισκέπτες.

Μετά το Πάσχα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με πιο φημισμένη αυτή που πραγματοποιείται στον Αη Γιώργη, στο Καστράκι. Το μέρος φημίζεται για το έθιμο που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Έτσι, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου, και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας οι νέοι αναρριχώνται στον βράχο προκειμένου να κρεμάσουν μαντήλια, τα οποία είναι τα τάματα των πιστών. Παράλληλα, συγκεντρώνουν τα μαντήλια της περασμένης χρονιάς και τα μοιράζουν στους πιστούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ