ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κανάτια και βενετσιάνικα φανάρια το Πάσχα στην Κέρκυρα

Κανάτια και βενετσιάνικα φανάρια το Πάσχα στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα ξεχωρίζει, καθώς οι εκδηλώσεις ξεκινούν ήδη από την Κυριακή των Βαΐων. Στο νησί όπου οι επιρροές από τον Δυτικοευρωπαϊκό Πολιτισμό είναι εμφανείς, κανείς δεν περίμενε ότι θα επηρέαζαν ακόμη και τις ορθόδοξες εορτές της εκκλησίας.  

Τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα και η άμεση σχέση των ημερών του Πάσχα με την αρχή της Άνοιξης, αναδεικνύουν τη μοναδικότητα που έχει καταστήσει το Κερκυραϊκό Πάσχα πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών. Δέκα ημέρες γεμάτες λαμπρότητα, αίγλη και κατάνυξη κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία.

kerkyra

Την Κυριακή των Βαΐων γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την επιδημία πανώλης που πέρασε το 1629. Κατά τη διάρκεια αυτού του εορτασμού, παίρνουν μέρος και οι 18 φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού του νησιού. Ενώ τις δύο επόμενες ημέρες, Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως η μουσική ποιητική βραδιά του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, στις εκκλησίες του γραφικού νησιού, ψάλλονται τα ευχέλαια ενώ η Δημοτική Χορωδία δίνει το δικό της χρώμα με μια συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας. Στη συνέχεια, μόλις ξημερώσει η Μεγάλη Πέμπτη, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια, ενώ στην καθολική μητρόπολη στο «Duomo» της πλατείας Δημαρχείου υπάρχουν δώδεκα αναμμένα κεριά και, κάθε που τελειώνει κάποιο από τα Ευαγγέλια, σβήνεται από ένα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι περιφορές των Επιταφίων στην Κέρκυρα έχουν ένα πολύ διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν μια εντυπωσιακή ιεροτελεστία, καθώς βγαίνουν με καθορισμένη σειρά και διασταυρώνονται στο κέντρο της πόλης. Όμως, τα βλέμματα τραβάει ο τελευταίος, ο οποίος βγαίνει μετά τις δέκα το βράδυ από τη Μητρόπολη και συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα και βενετσιάνικα φανάρια.

kerkyra1

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα ίσως στήνεται η μεγαλύτερη και πιο εκθαμβωτική γιορτή. Ξεκινώντας με την ανατολή του ηλίου, στην Εκκλησία της Παναγίας των Ξένων γίνεται ένας τεχνητός «σεισμός», σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Ύστερα, γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας, ενώ μαζί του γίνεται και η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό.

Η Ανάσταση όμως στην Κέρκυρα, γίνεται στις έντεκα το πρωί και όλοι οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες περιμένουν στα μπαλκόνια τους να πετάξουν στον δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια ή στάμνες, γεμάτα νερό, με μουσική υπόκρουση τις καμπάνες των Εκκλησιών που χτυπούν χαρμόσυνα.

Στις δέκα το βράδυ γίνεται η ακολουθία της Ανάστασης στην Καθολική Μητρόπολη, ώστε μέχρι τις έντεκα οι επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού να βρίσκονται στη λειτουργία της Ορθόδοξης Ανάστασης.

kerkyra2

Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε Εκκλησία γίνεται περιφορά της Ανάστασης, και φυσικά, οι φιλαρμονικές έχουν για ακόμη μια φορά την τιμητική τους συνοδεύοντας την Αναστάσιμη ακολουθία έξω στο Πάλκο της Άνω πλατείας χοροστατούντος του Μητροπολίτη. Η τεράστια αυτή πλατεία γεμίζει με κόσμο και δημιουργεί ανεπανάληπτες εμπειρίες που θα σας μείνουν χαραγμένες στις μνήμες σας για πάντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα έθιμα και στην παράδοση των Κερκυραίων δεν υπήρχε το σούβλισμα του οβελία, καθώς οι ντόπιοι συνήθιζαν το μεσημέρι του Πάσχα να τρώνε αυγολέμονο με δύο ή τρία είδη κρεατικών, για να συνηθίσει καλύτερα ο οργανισμός το κρέας μετά από τη νηστεία. Το αρνί το έψηναν τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Πλέον όμως, ακόμη και οι ίδιοι ακολουθούν την παράδοση της Κυριακής του Πάσχα όλης της υπόλοιπης Ελλάδας μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, που γίνεται η Ακολουθία της Αγάπης και περιφορές εικόνων Λιτανείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ