Η παραδοσιακή ύφανση αναβίωσε στην Μαδρίτη

Διαβάστε επίσης

Μεσούσης της κρίσης στην Ισπανία και των 50.000 επιχειρήσεων που η βιωσιμότητά τους πνέει τα λοίσθια, ένα παραδοσιακό υφαντουργείο κατάφερε να γλιτώσει από τη χρεοκοπία.

Αλήθεια ποιος θα αγόραζε σήμερα χειροποίητα χαλιά και ταπισερί από μαλλί, μετάξι, ασημένια και χρυσή κλωστή, με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου του υφαντού να αγγίζει χιλιάδες ευρώ;

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία, η παραδοσιακή τέχνη της ταπισερί βυθίστηκε. Και η Ισπανική κυβέρνηση που ήταν βασικός πελάτης της, προχώρησε σε κάθετες περικοπές δαπανών. Η προμήθεια χειροποίητων ταπισερί ήταν πολυτέλεια.

SPAIN CULTURE TAPESTRY REUTERSSusana Vera3Πηγή: REUTERS/Susana Vera

Και όμως με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού χρέους και την τόνωση της εταιρείας με ρευστό, η Royal Tapestry που μετρά 296 χρόνια ζωής, κατάφερε να διασωθεί και να συνεχίσει την παραγωγή των μοναδικών δημιουργημάτων της με την μοναδική τεχνική του 18ου αιώνα να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Η γερμανική περιφερειακή κυβέρνηση της Σαξονίας ανέθεσε πρόσφατα στο εργοστάσιο την κατασκευή 32 ταπισερί, την μεγαλύτερη παραγγελία του εργοστασίου τους τελευταίους δύο μήνες.

SPAIN CULTURE TAPESTRY REUTERSSusana Vera7Πηγή: REUTERS/Susana Vera

Μάλιστα για να μπορέσει το εργοστάσιο να ανταπεξέλθει στις νέες παραγγελίς αύξησε το προσωπικό από τα 36 άτομα στα 60. 

Η εταιρεία είναι από τις πλέον ιστορικές στη Μαδρίτη και κατέχει ανεκτίμητη συλλογή από πρότυπα ταπισερί από Ισπανούς καλλιτέχνες όπως ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια.


Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Εκατοντάδες μετανάστες διασώθηκαν στη Μεσόγειο το Σάββατο

Νέος τεχνικός της Ισπανίας ο Λουίς Ενρίκε

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει το νέο σημείο άφιξης μεταναστών

Frontex: Η Ισπανία γίνεται η νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη