ΤΑΞΙΔΙ

Ιταλία: Εγκαταλελειμμένα σπίτια σε χωριά της Σικελίας πωλούνται προς 1 ευρώ

Ιταλία: Εγκαταλελειμμένα σπίτια σε χωριά της Σικελίας πωλούνται προς 1 ευρώ
Comune Sambuca via CNNi

Από το 2019 κάποια χωριά και πόλεις στη Σικελία αποφάσισαν να καταφύγουν σε ένα μάλλον πρωτότυπο σχέδιο προκειμένου να αποκτήσουν ξανά ζωή: Πολλά σπίτια, τα οποία είναι ομολογουμένως σε τραγική κατάσταση, πωλούνται για 1 ευρώ, με την ελπίδα ότι οι νέοι ιδιοκτήτες τους θα τα αναστηλώσουν και ενδεχομένως θα κατοικήσουν σε αυτά.

Πριν από λίγους μήνες η πόλη Καστιλιόνε ντι Σιτσίλια, η οποία βρίσκεται στις πλαγιές του Όρους Έτνα κοντά στην Ταορμίνα και τα ανατολικά παράλια της Σικελίας, διέθεσε προς πώληση περίπου 900 εγκαταλελειμμένα σπίτια.

Τα περισσότερα βρίσκονται στα παλαιότερα σημεία της πόλης. Περίπου τα μισά είναι ερειπωμένα, και θα πουληθούν στη συμβολική τιμή του ενός ευρώ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και θα τεθούν προς πώληση σε χαμηλές τιμές, ξεκινώντας από 4.000 – 5.000 ευρώ.

@Comune Sambuca via CNNi

Σύμφωνα με το CNNi, ο Δήμαρχος Αντονίνο Καμάρντα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο για να δώσει μια ανάσα ζωής στην περιοχή του, όπου ο πληθυσμός μειώθηκε από 14.000 κατοίκους στις αρχές του ’90 σε λιγότερους από 3.000.

«Έχουμε μια τεράστια αρχιτεκτονική κληρονομιά με μακρά ιστορία και πρέπει να τη διασώσουμε. Με τα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους αρκετά παλιά και γραφικά σπίτια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται ακόμη και από την περίοδο της Αναγέννησης», εξήγησε.

Το σχέδιο επεκτάθηκε πολύ σύντομα σε πολλές πόλεις και χωριά της Σικελίας, φτάνοντας ως την έρημη ενδοχώρα, στο χωριό Sambuca, το οποίο πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι διαθέτει σπίτια για 2 ευρώ το ένα, λιγότερο δηλαδή απ' όσο κοστίζει ένα κομμάτι πίτσα...

Τα 16 ερειπωμένα σπίτια του χωριού συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές, πιθανώς διότι όλοι θέλουν να μείνουν σε ένα χωριό που έχει το ίδιο όνομα με το πολύ δημοφιλές λικέρ.

@Comune Sambuca via CNNi

Οι κατοικίες, πολλές από τις οποίες είναι κολλητά η μία στην άλλη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους αγοραστές να αποκτήσουν ένα αρκετά μεγάλο οίκημα, καταστράφηκαν στο σεισμό του 1968 και αφέθηκαν στην τύχη τους.

Τα σπίτια στη Sambuca βγήκαν ήδη σε πληστηριασμό, από τις 15 Ιουλίου και στον ιστότοπο της πόλης μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

Στα οικήματα περιλαμβάνονται κάποια μικρά σπίτια, των 50-80 τετραγωνικών, αλλά και κάποια μεγαλύτερα, των 120 τετραγωνικών με κήπους και αυλές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ