TECH

Παγκόσμιες δαπάνες 1,3 δισ. δολαρίων για το Internet of Things

Παγκόσμιες δαπάνες 1,3 δισ. δολαρίων για το Internet of Things
Ποιο είναι το μέλλον του Διαδικτίου των Πραγμάτων και πώς θα επηρεάσουν την καθημερινότητα της μεσαίας τάξης οι «έξυπνες» συσκευές;

Προς έναν πλήρως συνδεδεμένο κόσμο, όπου οι συσκευές θα είναι συνδεδεμένες τόσο στο διαδίκτυο όσο και μεταξύ τους παραπέμπουν τα διαθέσιμα στοιχεία από τη μελέτη της διαδικτυακής αγοράς.

Το Internet of Things (ΙοΤ) εξελίσσεται πλέον σε κάτι παραπάνω από ένα «έξυπνο» ψυγείο, που ρυθμίζει τις διατροφικές συνήθειες του κατόχου του ή έναν «έξυπνο» θερμοσίφωνα που προγραμματίζει τις καθημερινές του ανάγκες για ζεστό νερό.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται μία έξαρση του αριθμού των συνδεδεμένων συσκευών, αλλά και των τοποθεσιών που αυτές βρίσκονται και φυσικά των λειτουργιών που θα εκτελούν μέσα από τη σύνδεσή τους με το ίντερνετ.

Όπως δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τα οφέλη από την αυξημένη συνδεσιμότητα θα καρπωθεί το οικοσύστημα, που σχετίζεται με το Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας ερευνών IDC (International Data Corporation), οι δαπάνες για το ΙοΤ θα προσεγγίσουν το 1,3 τρισ. δολάρια το 2019 από 699 δισ. δολάρια, που εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί ο τζίρος της αγοράς κατά το 2015.

Έως το 2019, οι σχετικές δαπάνες θα «τρέχουν» σε παγκόσμιο επίπεδο με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 17%, υποδηλώνοντας τη δυναμική του ΙοΤ.

Σε επίπεδο γεωγραφικής βάσης, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς του IoT, με ποσοστό άνω του 40% των δαπανών για το Internet of Things να προέρχεται από αυτήν την περιφέρεια, ήδη, από το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι θεωρούμενες ως «ώριμες» αγορές της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ευρώπης θα αναδειχθούν στο δεύτερο και τρίτο, αντίστοιχα, μεγαλύτερο παγκόσμιο ηγέτη της αγοράς του ΙοΤ με δαπάνες άνω των 250 δισ. δολάρια το 2015.

Στις περιοχές, που θα γνωρίσουν την ταχύτερη ανάπτυξη στον τομέα των δαπανών για ΙοΤ το διάστημα 2016-2019, περιλαμβάνεται η Λατινική Αμερική (στο 26,5% ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης), με τη Δυτική Ευρώπη να ακολουθεί και την Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη να έπεται.

Κομβικοί τομείς

Από τους επιμέρους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας -εκείνων που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στις δαπάνες για το οικοσύστημα του ΙοΤ- ξεχωρίζουν ο τομέας των κατασκευών και των μεταφορών, με τις επενδύσεις των δύο κλάδων για το 2015 να εκτιμώνται σε 166 δισ. δολάρια και 79 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Έως το 2019, οι κλάδοι με την ταχύτερη αύξηση των δαπανών για το IoT θα είναι ο ασφαλιστικός (με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 32%), ο τομέας της υγείας και ο καταναλωτικός. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας για το IoT θα αφορά στα «έξυπνα» κτίρια, όπου η τεχνολογία του Internet of Things, με την ενσωμάτωση του αυτοματισμού, θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Συνδεδεμένες συσκευές

Το 2016, το οικοσύστημα του Internet of Things εκτιμάται ότι θα αριθμεί 6,4 δισεκατομμύρια συσκευές και αντικείμενα, τα οποία θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (στοιχεία από Gartner).

Ο δε προβλεπόμενος αριθμός των διασυνδεδεμένων συσκευών και αντικειμένων είναι κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τον όγκο του Internet of Things στα τέλη του 2015. Ο ρυθμός είναι κάτι παραπάνω από καταιγιστικός, καθώς εκτιμάται ότι, εντός του επόμενου έτους, περίπου 5,5 εκατομμύρια νέα αντικείμενα θα συνδέονται στο διαδίκτυο σε ημερήσια βάση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, η τάση θα παραμείνει ανοδική με την εταιρεία ερευνών να τοποθετεί τον αριθμό των διασυνδεδεμένων στο Internet αντικειμένων στα 20,8 δισεκατομμύρια το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ