TECH

Antivirus Crowdhackathon: Οι εφαρμογές που ξεχώρισαν στον πρώτο κύκλο

Antivirus Crowdhackathon: Οι εφαρμογές που ξεχώρισαν στον πρώτο κύκλο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 1ος κύκλος του απομακρυσμένου μαραθωνίου καινοτομίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας Antivirus Crowdhackathon.

Το Antivirus Crowdhackathon είναι ο πρώτος απομακρυσμένος (remote) μαραθώνιος καινοτομίας για ψηφιακές εφαρμογές και μεθοδολογίες για την οικονομία και την κοινωνία που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παvδημίας. Ο μαραθώνιος καινοτομίας θα επαναλαμβάνεται σε κύκλους κάθε 2 εβδομάδες.

Η έναρξη του πρώτου κύκλου του μαραθωνίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Απριλίου με το Kick Off Meeting, στο οποίο συμμετείχαν απομακρυσμένα πάνω από 250 συμμετέχοντες, διαγωνιζόμενοι, ομάδες, μέντορες και φορείς υποστήριξης.

Στην έναρξη συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής θα υποστηρίξει τις καλύτερες εφαρμογές για να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό παραγωγικά (βίντεο), ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας που οργανώνει η Περιφέρεια Αττικής υλοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και για όλο τον πλανήτη. Καλώ τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους στην ανάπτυξη εφαρμογών και προγραμμάτων που θα βοηθήσουν, τη διοίκηση και τους πολίτες. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρώτος μαραθώνιος καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής έχει βρει τόσους πολλούς υποστηρικτές, τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο χορηγών. Αυτό με κάνει να αισιοδοξώ ότι θα είναι σύμμαχοί μας και στο επόμενο βήμα που αφορά στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των προτάσεων που θα αναδειχθούν μέσα από τον μαραθώνιο. Με την Crowdpolicy έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όλους μας».

Στον μαραθώνιο δήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή πάνω από 70 ομάδες και 250 διαγωνιζόμενοι, ενώ την Κυριακή 2 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης περίπου 5 ωρών οι παρουσιάσεις των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στον 1ο κύκλο του Antivirus Crowdhackathon.

Κατά την διαδικασία των παρουσιάσεων συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης, ο οποίος επισήμανε την σημασία της πρωτοβουλίας αυτής, αλλά και της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, στην εξέλιξη της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας, όπως και στην παροχή καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα των πολιτών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το επίπεδο των εφαρμογών που παρουσιάστηκαν είναι αρκετά υψηλό και οι ομάδες και εταιρείες του 1ου κύκλου θα συνεχίσουν και στον 2ο κύκλο με άμεσο στόχο την εξέλιξη και την ωρίμανση της ιδέας τους σε επίπεδο Proof of Concept (PoC).

Σημειώνεται επίσης ότι το antivirus crowdhackathon εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και με τη βοήθεια συνεργατικών εργαλείων.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν

Η επιτροπή αξιολόγησης αφού παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις προχώρησε στην αξιολόγηση των εφαρμογών με διαδικτυακή εφαρμογή και στην επιλογή επτά (7) ομάδων-εταιριών που ξεχώρισαν σε αυτό τον κύκλο για την ιδέα τους και την υλοποίησή τους.

Η επιτροπή αξιολόγησης προχώρησε στη δημιουργία τριών (3) κατηγοριών ώς εξής:

Κατηγορία 1η: PoC Ready

Οι εφαρμογές που βρίσκονται σε αυτό το στάδιο έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν την ιδέα τους σε επίπεδο Proof-of-Concept (PoC), δηλαδή σε ένα πρώτο πιλοτικό, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες:

Inertia: υλοποίηση πλατφόρμας τακτικής καταγραφής κατάστασης υγείας από το σπίτι, με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης ιατρικού προσωπικού και αναγνώρισης των σοβαρότερων περιπτώσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Ικέσιος: πλατφόρμα ευαισθητοποίησης της κοινότητας, αφιερωμένη στη συλλογή, την ανταλλαγή και τη στατιστική ανάλυση των πληροφοριών που προέρχονται από πολίτες σχετικά με την εξάπλωση του ιού COVID-19.

Panwise: community driven delivery υπηρεσία που εστιάζεται στην παροχή πρόσβασης στα προϊόντα πρώτης ανάγκης — παντοπωλεία και φαρμακευτικά προϊόντα — για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν ποτέ το σπίτι τους. Βασικός στόχος της πλατφόρμας είναι να καταστεί η εφαρμογή αυτή όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη σε όλα τα μέρη του πληθυσμού.

Anti.o: πλατφόρμα η οποία παρέχει 3 υπηρεσίες για το κορωνοϊό: ειδοποιήσεις σχετιζόμενες με τον κορωνοϊό, ενημέρωση, τηλε-εκπαίδευση για σχολεία.

Come Together: δυνατότητα παροχής πιστοποιητικών ανοσίας με χρήση τεχνολογιών Blockchain, για επιστροφή των πολιτών στην πλήρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα με ασφάλεια και με προστασία προσωπικών δεδομένων

Κατηγορία 2η: Roll-out Ready

Ώριμες ομάδες και εταιρείες των οποίων οι εφαρμογές μπορούν να μπουν ή/και έχουν μπει ήδη σε άμεση παραγωγική υλοποίηση (Roll-out). Επιλέχθηκαν οι ομάδες-εταιρίες που αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωμένη παραγωγική εφαρμογή και μπορούν να δώσουν την λύση τους για άμεση αξιοποίηση σε φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να υπάρχουν τα πρώτα άμεσα αποτελέσματα (quick wins) για την οικονομία και την κοινωνία με την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων του antivirus crowdhackathon.

Σε αυτή την κατηγορία διακρίθηκαν οι ομάδες — εταιρείες:

iSprinters: η λύση #HealthentiaForCovid είναι εφαρμογή #selfAssessment & #SymptomTracker που βοηθάει τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν συμπτώματα του ιού, ενώ υπάρχει και πλατφόρμα διαχείρισης που δείχνει την κατανομή τους ανά περιοχή και εντοπίζει τον πληθυσμό με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.

Orderstate: πλατφόρμα παρακολούθησης αποστολής παραγγελιών με ενημέρωση προβλεπόμενου χρόνου παράδοσης, δυνατότητα επικοινωνίας και καταχώρησης ειδικών παρατηρήσεων σχετικά με τον τρόπο παραλαβής και επιβεβαίωση από τον τελικό παραλήπτη.

Κατηγορία 3η: Ready to fast-track

Διακρίθηκαν δύο ακόμα ομάδες, τις οποίες επέλεξαν συνεργαζόμενοι φορείς για να τις υποστηρίξουν ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα την ιδέα τους και να την εξελίξουν (fast-track). Παράλληλα, αυτές οι παρακάτω ομάδες θα συνεχίσουν τη βελτίωση των προτάσεών τους και μέσα από τους επόμενους κύκλους του antivirus crowdhackathon.

Omnis: υλοποίηση πλατφόρμας ενημέρωσης και υποστήριξης για ενδεχόμενη νόσηση από κορωνοϊό, μέσω καταγραφής συμπτωμάτων και επεξεργασίας βιομετρικών όπως η θερμοκρασία του σώματος.

Covilisation: υλοποίηση εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που αποσκοπεί στην ιχνηλάτηση επαφών με COVID-19 μέσω GPS positioning και μέσω πληροφοριών που θα έχει δώσει ο ίδιος ο χρήστης για τις επαφές του και ιδιαίτερα για αυτές που έρχεται σε κοντινή σωματική επαφή μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή αξιολόγησης του Antivirus Crowdhackathon, αποτελείται από τους εξής:

  • Γιάννης Γιανναράκης, Συντονιστής της δράσης ψηφιακής καινοτομίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό
  • Κώστας Καλογεράκης, Chief Innovation Officer, Crowdpolicy
  • Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO & Co-Founder, Crowdpolicy
  • Γιώργος Μέγας, Διαχειριστής Ευρωπαϊκών έργων Horizon 2020, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
  • Μαρίζα Μέλλιου, Group Audit Director, ΟΠΑΠ Α.Ε.
  • Βασίλης Νικολόπουλος, Head of Applied Research and Development, Innovation, Protergia, MYTILINEOS
  • Ευάγγελος Ντηνιακός, Δήμαρχος Χαϊδαρίου
  • Μαρίνος Ξυναριανός, Chief Digital Officer, FintelioX Director, Crowdpolicy
  • Γιάννης Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
  • Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Γιάννης Ψυχάρης, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ