TECH

Τι δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ για τον «στρατό των ζόμπι» της εικονικής πραγματικότητας

Τι δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ για τον «στρατό των ζόμπι» της εικονικής πραγματικότητας
Ο CEO της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg) (στο κέντρο) κάνει χρήση μαζί με άλλους της συσκευής Gear VR κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των νέων βραβείων Axel Springer στο Βερολίνο, στις 25 Φεβρουαρίου016. Ο Ζάκερμπεργκ είναι ο πρώτος που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο στην τελετή της Πέμπτης REUTERS/Kay Nietfeld/Pool

Αντιδράσεις προκάλεσε πριν λίγες μέρες, η φωτογραφία που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook, o δημιουργός του, Μάρκ Ζάκερμπεργκ, στην παρουσίαση της Samsung στη Βαρκελώνη, όπου ήταν καλεσμένος.

Ενώ 5.000 άτομα παρακολουθούσαν την παρουσίαση με τις νέες μάσκες εικονικής πραγματικότητας, ο Ζούκερμπεργκ περπατούσε χαμογελαστός δίπλα τους, μέχρι να ανέβει στο βήμα, όπου και μίλησε για το μέλλον της τεχνολογίας.

Ο νεαρός δημιουργός του Facebook και του Instagram ανέβασε τη φωτογραφία, η οποία πήρε πάνω από μισό εκατομμύριο like, αλλά προβλημάτισε και πολλούς.

«Είναι κάπως τρομαχτική», «Μάρκ, δεν είναι περίεργο να είσαι ο μόνος που χρησιμοποιείς τα μάτια σου, ενώ όλοι οι άλλοι είναι σαν ζόμπι συνδεδεμένοι σε ένα μάτριξ;», ήταν κάποια από τα πιο δημοφιλή σχόλια.

Όμως οι συζητήσεις πολλαπλασιάστηκαν αφού κυκλοφόρησε η φωτογραφία. Πολλοί σχολίασαν ότι η εικόνα αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ «δημιουργεί» και οι υπόλοιποι περνούν πολύ χρόνο στις πλατφόρμες δικής του ιδιοκτησίας. Μάλιστα, με την εικονική πραγματικότητα να γίνεται σιγά σιγά μέρος της ζωής μας, ίσως η φωτογραφία αποκαλύπτει και ένα κομμάτι του μέλλοντος μας, που κάποιους ακόμα τους τρομάζει.

MZ

Ο κύριος Facebook, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Wielt, αρνήθηκε το γεγονός ότι ένοιωθε ικανοποίηση τη συγκεκριμένη στιγμή και μίλησε περαιτέρω για την τεχνολογία και την ανάπτυξη της. Όπως τόνισε:

Τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που έβλεπαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ένα τρισδιάστατο βίντεο με παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο, μια εμπειρία που δεν μπορεί να βιώσει ο καθένας.

Όταν ρωτήθηκε αν οι άνθρωποι οδηγούνται στην αντικοινωνικότητα εξαιτίας της τεχνολογίας, το απέρριψε κατηγορηματικά:

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση κοινωνικά όντα. Πριν την τεχνολογία, υπήρχαν τα βιβλία. Βάζω στοίχημα ότι οι άνθρωποι έλεγαν: ‘γιατί να αφιερώσεις χρόνο διαβάζοντας, ενώ μπορείς να μιλάς, να περνάς χρόνο με τους συνανθρώπους σου;’ Το νόημα της ανάγνωσης είναι να βυθιστείς σε έναν άλλο κόσμο, να ξεφύγεις νοητικά. Σωστά; Το ίδιο ισχύει και για τις εφημερίδες, τα κινητά τηλέφωνα ή την τηλεόραση. Σύντομα αυτό θα ισχύει και για την εικονική πραγματικότητα.

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μπαίνουν στην αγορά αυτό το χρόνο, αλλά θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα της κοινωνίας, όπως τα κινητά τηλέφωνα. Ο Ζούκερμπεργκ πιστεύει ότι θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια για αυτό, ενώ απαιτείται χρόνος για να αναπτυχθεί και η τεχνολογία ολογραμμάτων.

Η εικονική πραγματικότητα ουσιαστικά γίνεται μέσα από τη χρήση οπτικών συσκευών και μπορεί να σου χαρίσει μια πλήρης καθηλωτική εμπειρία ή απλά να σου παρέχει διαρκώς πληροφορίες καθώς εσύ θα κάνεις τις δουλειές σου. Ναι, το ξέρω ακούγεται σαν τα γυαλιά που έχει λανσάρει η Google. Το ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν πολλά ερωτηματικά αλλά μπορώ να πω ότι υπάρχουν μερικά επιστημονικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πρώτα ώστε να απαντηθούν.

Και ασφαλώς, ο ιδρυτής της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας επικοινωνίας, δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη και στις ανησυχίες που υπάρχουν από κάποιους για την κατάληψη του κόσμου από τις μηχανές, όπως γίνεται στην ταινία «ο Εξολοθρευτής»:

Κοιτάξτε, πιστεύω ότι όλο το ζήτημα με τις μηχανές είναι ότι τις φτιάχνουμε για να μας εξυπηρετούν. Το γεγονός ότι δημιουργούμε κάτι τι οποίο ενδέχεται να έχει καλύτερη νοημοσύνη από εμάς, δεν σημαίνει πως έχει προσβασιμότητα να μάθει κάτι άλλο από αυτό που εμείς το έχουμε προγραμματίσει να ξέρει, ούτε είναι δημιουργημένο να κάνει υπερφυσικά πράγματα. Αυτό είναι που πρέπει να κατανοηθεί από όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ