TECH

Λ. Χριστόπουλος: Το ψηφιακό μητρώο θα απλουστεύσει τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Λ. Χριστόπουλος: Το ψηφιακό μητρώο θα απλουστεύσει τις συναλλαγές με το Δημόσιο

Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στο ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του εγχώριου πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια. 

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού βοήθησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης του κράτους. Ψηφιοποίηση που εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στον στόχο του περιορισμού της γραφειοκρατίας, ειδικά με κινήσεις όπως είναι η δημιουργία ενός μητρώου διαδικασιών, όπου ο πολίτης θα μπορεί να βρίσκει εύκολα και γρήγορα τι χρειάζεται ακριβώς να κάνει και ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ενέργειες προκειμένου να ολοκληρώσει μία συναλλαγή του με ένα φορέα του Δημοσίου.

Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών περιλαμβάνεται στο πρόσφατα ψηφισθέν -με ευρεία, μάλιστα, πλειοψηφία- νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Και αν και είναι ένα μόνο άρθρο στο συγκεκριμένο νόμο και ενδεχομένως να μην είναι από τις πιο προβεβλημένες αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο, ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μία από τις πιο σημαντικές.

«Με το συγκεκριμένο νόμο επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πλαίσιο» επισημαίνει στο CNN Greece ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει ότι «το ψηφιακό κράτος θα πρέπει να είναι και αυτό ένα». Γι’ αυτό το λόγο και έχει γίνει η προσπάθεια να υπάρχει μία διαδικτυακή πύλη (gov.gr) όπου να συγκεντρώνει όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες και γενικότερα το νέο πλαίσιο προσπαθεί να «ενοποιήσει» τις διαδικασίες και τις νομοθετικές διατάξεις που σχετίζονται με τις ψηφιακές υπηρεσίες που ήταν διάσπαρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, από τις σημαντικότερες διατάξεις του νέου νόμου είναι, φυσικά, η θέσπιση του Ενιαίου Προσωπικού Αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί η μεγάλη διοικητική αλλαγή. Ο ΕΠΑ θα έχει τελικώς 12 ψηφία, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος, προτιμήθηκε αυτή η επιλογή προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και διαλειτουργικότητα.

Μητρώο διαδικασιών

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, μία κίνηση με σημαντικές προεκτάσεις είναι η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Διαδικασιών, το οποίο έχει, ως σκοπό, την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα. «Πολλές μεγάλες αλλαγές ξεκινούν από ένα άρθρο» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος.

Ουσιαστικά, ο στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει μία διαδικτυακή πύλη, η τελική ονομασία της οποίας αναζητείται με τον κ. Χριστόπουλο να δηλώνει ανοικτός σε προτάσεις, όπου οι πολίτες θα μπορούν να βρουν όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για μία συναλλαγή. «Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες είναι ότι δεν γνωρίζουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουν με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο» σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις οι φορείς ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες όσον αφορά τα έγγραφα που ζητούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη σύγχιση στους πολίτες.

Αυτό ακριβώς αλλάζει με το μητρώο διαδικασιών, καθώς οι φορείς υποχρεωτικά θα «ανεβάζουν» στην διαδικτυακή πύλη τη διαδικασία και αυτή θα «κλειδώνει», κάτι που σημαίνει ότι ο υπάλληλος δεν θα μπορεί να διαφοροποιείται. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ωφέλεια και για τον υπάλληλο καθώς τον διασφαλίζει όσον αφορά στο τι πρέπει να ζητά από τους πολίτες. «Πρόκειται για μία κίνηση που μειώνει την ουσιαστική γραφειοκρατία» τονίζει ο κ. Χριστόπουλος.

Το τεχνολογικό υπόβαθρο είναι σχεδόν έτοιμο, η πραγματική πρόκληση, όμως, θα είναι να ξεκινήσουν οι φορείς του Δημοσίου να «ανεβάζουν» τις διαδικασίες, οι οποίες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Η δημοσίευση στο Μητρώο Διαδικασιών είναι μεν υποχρεωτική αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι τόσο εύκολο να «ανέβουν» όλες οι διαδικασίες σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα

Cloud και ανοικτά δεδομένα

Πέραν του μητρώου διαδικασιών, υπάρξουν αρκετές ακόμη διατάξεις που δημιουργούν νέα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο. Όπως είναι η δημιουργία του fund Φαιστός για επενδύσεις σε projects που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ηε γενιάς (5G). «Το Φαιστός θα λειτουργήσει ως επιταχυντής του οικοσυστήματος» επισημαίνει ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος θεωρεί πολύ σημαντικό ότι θα μπορεί να γίνει δοκιμή των εφαρμογών και των λύσεων που θα αναπτυχθούν σε δημόσιου φορείς. «Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο έξω από τα συνηθισμένα».

Μία άλλη σημαντική κίνηση αφορά τη στρατηγική για την αξιοποίηση από τους φορείς του Δημοσίου των cloud υποδομών, οι οποίες θα είναι αυτές που θα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για την αποθήκευση δεδομένων και για να «τρέχουν» οι ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, πρόκειται για μία κίνηση που θα προσφέρει σημαντική μείωση και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ένα από τα θέματα πάντως που φέρνει στο προσκήνιο ο νέος νόμος και αποτελεί υψηλής προτεραιότητας για τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων (open data). Πρόκειται για δεδομένα, τα οποία είναι «ανώνυμα» και δημιουργούνται από φορείς του Δημοσίου και τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για τη δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι ερευνητικά, να είναι δυναμικά (π.χ. αυτά που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις καιρικές συνθήκες ή την κυκλοφορία οχημάτων), όπως επίσης να είναι και υψηλής αξίας όπως είναι τα γεωχωρικά.

«Σκοπός μας είναι να αλλάξουμε πλήρως την υπάρχουσα διαδικτυακή πύλη που είναι το data.gov.gr και να επιδιώξουμε να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία συγκέντρωσης των δεδομένων αξιοποιώντας την τεχνολογία των APIs (Application Programming Interface)» αναφέρει ο κ. Χριστόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει ότι θα υπάρξουν αρκετές θεσμικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των δεδομένων, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση σχετικά με το ποιος θα είναι ο φορέας που θα «τρέξει» το συγκεκριμένο έργο. Πάντως, στα πλάνα είναι η αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως το blockchain, και γενικότερα η χρήση των ανοικτών δεδομένων είναι από τα θέματα που βρίσκονται αρκετά ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ