TECH

Εννέα νέα αστέρια ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble

Εννέα νέα αστέρια ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble
REUTERS

Βρετανοί αστρονόμοι του πανεπιστημίου Sheffield, παρατήρησαν ένα αστρικό σύμπλεγμα 9 άστρων που φαίνεται να είναι 30 εκατομμύρια φορές πιο λαμπρά από τον Ήλιο.

Είναι μια σπουδαία ανακάλυψη καθώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστρικά συμπλέγματα που έχουν ανακαλυφθεί, σε απόσταση 170.000 ετών φωτός μακριά από τη Γη. Το όνομα που του έχει αποδοθεί από τους ερευνητές είναι R136.

"Σε μόλις ένα μικρό κομμάτι αυτού του δορυφόρου γαλαξία, βλέπουμε ίσως ένα ζευγάρι δεκάδων αστέρων με περισσότερα από 100 ηλιακές μάζες, εκ των οποίων εννέα βρίσκονται σε ένα στενό πυρήνα μόλις λίγα έτη φωτός μακριά μας», εξήγησε ο καθηγητής Paul Crowther από το Σέφιλντ University, UK.

Το ερώτημα βρίσκεται στον λόγο που ένα στενό κομμάτι του διαστήματος, φιλοξενεί τόσους μεγάλους γίγαντες- αστέρια. Ο καθηγητής θεωρεί ότι υπάρχει συμπιεσμένο αέριο και σκόνη στην περιοχή.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ,κανένα από αυτά τα τεράστια αστέρια δεν θα έχουν ζωή για πάνω από μερικά εκατομμύρια χρόνια. Είναι πολύ φωτεινά και ως αποτέλεσμα θα πεθάνουν πιο γρήγορα.

«Πολλά από αυτά τα αστέρια όταν πεθάνουν θα δημιουργήσουν μαύρες τρύπες, οι οποίες θα συγχωνευθούν σε κάποιο σημείο και απώτερο μέλλον. Και όταν το κάνουν αυτό, θα δημιουργηθούν βαρυτικά κύματα», τονίζει ο μελετητής στην επίσημη σελίδα του πανεπιστημίου.

Διαβάστε ακόμα:

GN-z11: Ο πιο μακρινός γαλαξίας του σύμπαντος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ