TECH

Οι συναισθηματικές μηχανές μπαίνουν στη ζωή μας

Οι συναισθηματικές μηχανές μπαίνουν στη ζωή μας
Παρουσίαση στο Youtube των δυνατοτήτων προγράμματος της Affectiva, με το οποίο μετατρέπονται εκφράσεις του προσώπου σε Emojis Affectiva

Άραγε, πώς θα αντιδρούσε ο υπολογιστής σας, αν ήσασταν αναστατωμένοι και απογοητευμένοι;

Θα μπορούσε το κινητό σας τηλέφωνο να σας παρηγορήσει, αν η διάθεσή σας έπεφτε μετά από ένα τηλεφώνημα; Θα μπορούσε το έξυπνο σπίτι σας να προσαρμόσει τη μουσική, το φωτισμό η άλλες πτυχές του περιβάλλοντος χώρου σας, αφότου καταλάβαινε ότι είχατε μία κακή μέρα, χωρίς να σας ρωτήσει;

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά οι υπολογιστές που μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα σας και έχουν κάποιο επίπεδο «συναισθηματικής νοημοσύνης».

Δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το πεδίο ονομάζεται συναισθηματικό computing, και είναι υπό ανάπτυξη για χρήση σε πολλές εφαρμογές.

Γιατί να θέλετε έναν υπολογιστή για παρηγοριά;

Τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας σύμφωνα με το άρθρο του Μπέρναρντ Μαρ (Bernard Marr) για το Forbes –ενός συγγραφέα best-seller.

Tο τελευταίο είναι το «Big Data in Practice: How 45 Successful Companies Used Big Data Analytics to Deliver Exrtaordinary Results».

Για πολύ καιρό τα βιβλία του Μαρ αγνοηθεί από τον κόσμο της τεχνολογίας, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνολογία για να διαβαστούν και να γίνουν κατανοητά.

Τα προγράμματα που αναπτύσσονται μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εκφράσεις του προσώπου, τη στάση του σώματος, χειρονομίες, τον τόνο της φωνής, την ομιλία ακόμη και το ρυθμό ή τη δύναμη των πλήκτρων, καθώς και τη θερμοκρασία των χεριών σας για να κατανοήσουν τις διακυμάνσεις στη συναισθηματική κατάσταση του χρήστη. Κάμερες και άλλοι αισθητήρες στέλνουν δεδομένα εισόδου σε αλγορίθμους μάθησης που καθορίζουν ποια θα μπορούσε να είναι συναισθηματική σας κατάσταση ώστε στη συνέχεια να αντιδράσουν αναλόγως.

Και οι εφαρμογές αυτών των εργαλείων είναι πρακτικά απεριόριστες. Προγράμματα e-learning (διαδικτυακής εκμάθησης) θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα αν ο μαθητής αντιμετωπίζει δυσκολία, ώστε να του προσφέρουν πρόσθετες εξηγήσεις και πληροφορίες. Το e-therapy (διαδικτυακή θεραπεία) θα μπορούσε να βοηθήσει παραδίδοντας υπηρεσίες ψυχολογικής υγείας σε απευθείας σύνδεση και να είναι τόσο αποτελεσματικές όσο και μίας συνεδρίας με κάποιον ειδικό.

Πολλές εταιρείες κολοσσοί, κυρίως από το πεδίο τον ΜΜΕ, συνεργάζονται ήδη με την Affectiva –κορυφαία εταιρεία στην αναγνώριση εκφράσεων του προσώπου αυτή τη στιγμή στον κόσμο–, ώστε να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα των διαφημίσεων και πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές στο κοινό.

Η εταιρεία εργάζεται τώρα με «μια πολύ μεγάλη ιαπωνική εταιρεία αυτοκινήτων» για να δημιουργήσει μια τεχνολογία για αυτοκίνητα, με την οποία το αυτοκίνητο θα μπορεί να αισθανθεί αν ο οδηγός νυστάζει ή έχει έλλειψη προσοχής και στη συνέχεια να συνδεθεί με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνήσει με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς του.

Επίσης, μερικές ακόμη εφαρμογές δημιουργούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με αυτισμό να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν δυσκολία να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα του άλλου και φορούν μικρές συσκευές, που τους βοηθούν να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων, έτσι ώστε να τους βοηθήσει να αντιδράσουν και να αλληλεπιδρούν σε κοινωνικές περιστάσεις.

Μία άλλη συσκευή μπορεί να ειδοποιεί τον χρήστη για τις αλλαγές στα βιομετρικά δεδομένα του (καρδιακός ρυθμός, θερμοκρασία κτλ) τις στιγμές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία επικίνδυνη επιληπτική κρίση.

Πολλά εργαστήρια εργάζονται πάνω σε συσκευές, που θα είναι ικανές να αισθάνονται τα πάντα –από τον πόνο μέχρι και την κατάθλιψη. Η τελευταία θεωρείται δύσκολο να διαγνωστεί με σιγουριά. Η ιδέα είναι ότι θα αντικατασταθεί η υποκειμενική «κλίμακα του πόνου», όπου ζητείται από ασθενείς να βαθμολογήσουν το δικό τους επίπεδο πόνου από το 1 μέχρι το 10, και ακόμη για προγράμματα που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν κινήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο και τα οποία θα είναι σε θέση να παρέχουν προτάσεις για φυσικοθεραπείες.

Η εποχή των μηχανών με αισθήματα έρχεται ακριβώς όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Όπως, όμως, αυτή δεν είναι η ίδια με την ανθρώπινη νοημοσύνη, έτσι και οι συναισθηματικές μηχανές δεν θα είναι πραγματικά συναισθηματικές.

Αλλά, συνδυάζοντας τη συναισθηματική υπολογιστική με την μηχανική μάθηση, τα μεγάλα δεδομένα και την ρομποτική, βρισκόμαστε στο αρχή μίας εποχής, όπου οι μηχανές θα φαίνεται να μας ανταποκρίνονται με συμπάθεια και άλλες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Το ψυγείο σας μπορεί να σας προτείνει να παραλείψετε το παγωτό σας το βράδυ, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων άγχους. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να σας προειδοποιήσει να οδηγείτε προσεκτικά, γιατί φαίνεστε ταραγμένοι. Το κινητό σας μπορεί να σας ενθαρρύνει να κάνετε διάλειμμα, γιατί περνάτε πολύ ώρα σε αυτό και σας πέφτει η διάθεση.

Ήδη, υπάρχουν ρομπότ που μπορούν να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά πρόσωπα μιας οικογένειας και να ανταποκριθούν αναλόγως. Σύντομα, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και τα συναισθήματά σας, καθώς και να προσφέρουν χρηστικές συμβουλές.

Η εποχή των συναισθηματικών μηχανών φαίνεται να βρίσκεται στο χέρι μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ