TECH

Ralph Haupter: Η επένδυση της Microsoft αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ralph Haupter: Η επένδυση της Microsoft αλλάζει τον τρόπο που σκέφτονται οι ελληνικές επιχειρήσεις
«Η οικονομία στην Ελλάδα αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις αλλά πλέον έχουμε πίστη τόσο στην αγορά όσο και στην κυβέρνηση και στο γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην ψηφιοποίηση», αναφέρει ο κ. Haupter

«Υπάρχει ένα πλαίσιο αισιοδοξίας στην Ελλάδα που είναι σπάνιο για την Ευρώπη και υπάρχει μία όρεξη για ανάπτυξη στη χώρα». Με αυτές τις φράσεις ξεκίνησε ο πρόεδρος της Microsoft για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ), Ralph Haupter την απάντηση του γιατί ο αμερικανικός τεχνολογικός «κολοσσός» αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα δημιουργώντας ένα data center region που θα απαρτίζεται από τρία μεγάλα κέντρα δεδομένων.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece ο κ. Haupter, η επένδυση αυτή αναμένεται να λειτουργήσει ως πλατφόρμα προκειμένου επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους και τομείς να εξελιχθούν περαιτέρω.

«Μπορούμε να βοηθήσουμε εταιρείες να κάνουν το επόμενο βήμα. Και θα βοηθήσει ιδίως τις μικρότερες επιχειρήσεις να ξαναδούν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν», επισημαίνει σπεύδοντας να προσθέσει ότι «είμαι πεπεισμένος πως θα δούμε πολλούς νέους Έλληνες επιχειρηματίες να δοκιμάζουν καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές».

Ο κ. Haupter βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση της Microsoft Ελλάς για την συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που δημιουργήθηκε η ελληνική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού. Με το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πορεία της χώρας.

«Η οικονομία στην Ελλάδα αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις αλλά πλέον έχουμε πίστη τόσο στην αγορά όσο και στην κυβέρνηση και στο γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην ψηφιοποίηση», αναφέρει ο κ. Haupter, σημειώνοντας ότι η χώρα μας πέτυχε να διαφοροποιηθεί αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 αλλά και με κινήσεις όπως η ψηφιακή ταυτότητα.

«Είναι φανταστικό ότι γενικώς υπάρχει σημαντική στήριξη όσον αφορά στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών» τονίζει ο κ. Haupter, ο οποίος αναμένει πως η επένδυση της Microsoft θα βοηθήσει περαιτέρω.

«Θα δείτε να υπάρχει πρόθεση για διαφορετικού τύπου επενδύσεις και ήδη βλέπουμε πολλές μεγάλες εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα. Αυτό είναι άλλωστε κάτι που έχουμε δει και σε άλλες χώρες όπου επενδύσαμε σε data centers», σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, ο οποίος έχει συντονίσει και άλλες αντίστοιχες επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας, όπου ήταν επικεφαλής πριν την «μετακίνηση» του στην Ευρώπη.

Μία δεύτερη σημαντική επίπτωση της επένδυσης που γίνεται αφορά την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει 35 χιλιάδες πολίτες όσον αφορά στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και με το επόμενο κύμα θα φθάσουμε στις 100 χιλιάδες», αναφέρει ο κ. Haupter, ο οποίος είναι από αυτούς που θεωρούν ως εξαιρετικά κρίσιμο το συγκεκριμένο θέμα.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε ολόκληρο τον κόσμο για ανθρώπους που γνωρίζουν από ψηφιακές τεχνολογίες» αναφέρει ο κ. Haupter, με τον οποίο συζητήσαμε και την προσπάθεια της Microsoft να απλοποιήσει τη διαδικασία που γράφει κανείς κώδικα, το αποκαλούμενο low code / no code.

«Είναι κάτι που χρησιμοποιείται αρκετά στο χώρο των βιομηχανιών αλλά και σε άλλους τομείς. Βλέπουμε να δημιουργούν εφαρμογές άνθρωποι που δεν περιμέναμε ότι θα έγραφαν κώδικα και είναι κάτι που θα βελτιωθεί στο μέλλον καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοιου είδους πλατφόρμες», σημειώνει ο κ. Haupter.

Cloud και AI

Ένα ερώτημα που υπάρχει είναι πως ένα data center και οι επενδύσεις σε cloud υποδομές θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και την οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Haupter, το cloud δίνει τη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων, τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει κανείς για να κάνει το επόμενο βήμα. «Η εκτίμηση μας είναι πως στα επόμενα 10 χρόνια το 70% της οικονομικής ανάπτυξης θα βασίζεται σε ψηφιακές τεχνολογικές καινοτομίες. Ακόμη και σε χώρες όπως αυτές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής όπου υπάρχουν πολλά και διάφορα ζητήματα αυτή τη στιγμή, όπως είναι η ενεργειακή και η οικονομική κρίση αλλά και πολεμικές συρράξεις» τονίζει ο κ. Haupter.

«Το cloud κάνει εφικτές αυτές τις ψηφιακές καινοτομίες. Και εμείς βρισκόμαστε στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας», προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft.

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), έναν τομέα όπου η Microsoft δίνει ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Haupter επισημαίνει καταρχάς ότι ήδη υπάρχουν πολλά μικρά παραδείγματα χρήσης του ΑΙ στην καθημερινότητα μας. «Ένα παράδειγμα είναι με το PowerPoint, το οποίο σου προτείνει πως θα είναι η επόμενη διαφάνεια που θες να φτιάξεις. Ή στο Microsoft Teams που υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη μετάφραση και μπορώ να συνομιλώ με τους Κινέζους συνεργάτες μου στην γλώσσα μου. Ή η τράπεζα που μας ζήτησε να την βοηθήσουμε ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία ενίσχυσης των σχέσεων με τους πελάτες της».

Σύμφωνα με τον κ. Haupter, η έμφαση που δίνει η Microsoft στο cloud και στο AI δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει το όραμα της. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο και κάθε επιχείρηση να αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες» τονίζει ο κ. Haupter.

«Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν ίσως να είναι πως πλέον βλέπουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες να χρησιμοποιούνται σε πολύ διαφορετικούς τομείς. Οι πελάτες έρχονται και μας ζητούν να τους βοηθήσουμε συνολικά και για πολλά και διαφορετικά πράγματα», τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για το τι θα δούμε στο μέλλον», σπεύδει να συμπληρώσει ο κ. Haupter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ