ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι περιλαμβάνει το πλάνο της Google για την επένδυσή της στην Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει το πλάνο της Google για την επένδυσή της στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλάνο του αμερικανικού κολοσσού περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων (data centers) πιθανότατα στην περιοχή της Αττικής

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς σε σημείο που ενδεχομένως να προλάβει και τον ανταγωνισμό δείχνει να θέλει να κινηθεί η Google όσον αφορά την επένδυση σε υποδομή cloud που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη. Μία επένδυση που έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχες κινήσεις από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς που δεν αποκλείεται να έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξελιχθεί σύντομα σε «πύλη» της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά την αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων.

Η Google μπορεί να μην έδωσε πολλές λεπτομέρειες αναφορικά με τη δημιουργία ενός cloud region στην Ελλάδα, σύμφωνα, όμως, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το πλάνο του αμερικανικού κολοσσού περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων (data centers) πιθανότατα στην περιοχή της Αττικής. Ο αριθμός των data centers είναι ο ίδιος με εκείνον που σχεδιάζει η Microsoft, όμως, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πόσο μεγάλα θα είναι τα κέντρα που θέλει να κατασκευάσει η Google. Αυτό που αναφέρουν, όμως, οι πληροφορίες είναι πως η Google θέλει να έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία του cloud region της στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι -σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος- θα είναι έτοιμο περίπου την ίδια περίοδο με το αντίστοιχο data center hub που σχεδιάζει η Microsoft. Βέβαια, το έργο δεν είναι τόσο απλό καθώς θα πρέπει να πάρει τις άδειες αλλά και να ενταχθεί πιθανότατα στις στρατηγικές επενδύσεις, μία διαδικασία που ακολούθησε και η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε το αντίστοιχο έργο πριν από ακριβώς δύο χρόνια.

Όσον αφορά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Google σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις υποδομές υφιστάμενων data centers στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες της με το πιθανότερο ενδεχόμενο να είναι η χρήση των υποδομών της Sparkle στη Μεταμόρφωση Αττικής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών, το νέο κέντρο δεδομένων της Sparkle έχει τη διαθέσιμη χωρητικότητα προκειμένου να καλύψει τις υψηλές ανάγκες της Google. Επιπλέον, Google και Sparkle έχουν ήδη στενή συνεργασία δεδομένου ότι συμμετέχουν στην κοινοπραξία για το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών Blue, το οποίο θα προσεγγίζει και την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τα Χανιά.

Σύμφωνα με τη Google, η οποία επικαλείται στοιχεία έρευνας της AlphaBeta Economics, έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας. Όπως επισημαίνεται από τον αμερικανικό κολοσσό, το πρώτο Google Cloud region στη χώρα θα βοηθήσει στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου οι οργανισμοί να εξασφαλίζουν ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες πιο αξιόπιστα και σε υψηλότερες ταχύτητες. Το cloud προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών του δημοσίου τομέα, πρόσβαση σε κρίσιμες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, κβαντικούς υπολογισμούς, υπολογιστικά εργαλεία big data και δίκτυα 5G, σε μια εποχή που όλα αυτά είναι πιο σημαντικά από κάθε άλλη φορά.

Το δίκτυο περιοχών cloud του Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελεί τη βάση της υποδομής που δημιουργεί το Google Cloud για την υποστήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άλλη αντίστοιχη υποδομή της Google στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κάθε περιοχή του Google Cloud παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής απόδοσης και χαμηλού λανθάνοντα χρόνου, τόσο σε τοπικούς όσο και σε πολυεθνικούς οργανισμούς. Όταν ανοίξει η περιοχή cloud για την Ελλάδα, οι τοπικοί πελάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Κέντρο αριστείας

Επιπλέον, η Google έχει ήδη ξεκινήσει τη διεύρυνση της συνεργασίας της με την Deloitte, ώστε να συμπεριλάβει τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας αφιερωμένου στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Στόχος είναι η συνεργασία για την ανάπτυξη λύσεων που βασίζονται στο cloud και στη μηχανική εκμάθηση που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να επιταχύνουν την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ