TECH

Το διαστημόπλοιο Ροζέττα έχασε την επαφή του με τη διαστημική βάση του ESA

Το διαστημόπλοιο Ροζέττα έχασε την επαφή του με τη διαστημική βάση του ESA
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ESA

Για ένα 24ωρο, το διαστημόπλοιο Ροζέττα έχασε επαφή με τον Ευρωπαϊκό διαστημικό σταθμό, καθώς, πιθανότατα γέμισε σκόνη ή πάγωσε το σύστημα πλοήγησης, το οποίο παρακολουθεί την κίνηση των αστεριών.

Στο παρελθόν, το Φίλαι (Philae) είχε αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα.

"Χάσαμε το σήμα περίπου για 24 ώρες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Μάρτιν (Patrick Martin) υπεύθυνος της αποστολής, στην επίσημη σελίδα του "ESA".

Οι ερευνητές έπρεπε να κατευθύνουν, σε αυτό το διάστημα, το Ροζέττα χωρίς να έχουν εικόνα. "Ήταν πραγματικά μια δραματική εβδομάδα", δήλωσαν οι ερευνητές,σύμφωνα με τους Japan Times. Το πρόβλημα διορθώθηκε, ωστόσο η θέση του τηλεσκοπίου παρέμεινε άγνωστη για κάποιες ώρες.

Το Ροζέττα μαζί με το διάσημο διαστημικό ρομποτάκι Φίλαι (Philae) προσγειώθηκαν στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο τον Αύγουστο το 2014, μετά από ένα μακρύ ταξίδι δέκα ετών από τη Γη.

14670142 copy

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ESA

Το Ροζέττα είναι το πρώτο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη. Ο στόχος του είναι να ακολουθεί την πορεία του γύρω από τον Ήλιο και να κάνει μια λεπτομερή μελέτη.

Η αποστολή ενδέχεται να αποφέρει σημαντικά δεδομένα για την προέλευση και την ιστορία του ηλιακού συστήματος, ενώ για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα συνεργάστηκαν όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε με κόστος 1,3 δισ. ευρώ.

Το Ροζέττα εκτοξεύτηκε στις 2 Μαρτίου 2004 από την διαστημική βάση της Ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA) στην γαλλική Γουιάνα. Πέρασε επιτυχημένα κοντά από δύο αστεροειδείς, τον "2867 Στέινς" τον Σεπτέμβριο του 2008 και τον "21 Λουτησία" τον Ιούλιο του 2010. Στις 6 Αυγούστου 2014 έφτασε στον κομήτη Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο και τέθηκε σε τροχιά γύρω από αυτόν, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ