TECH

Smartphones: τα κορυφαία μοντέλα του 2023 που αναμένονται σύντομα

Οι νέες «ναυαρχίδες» έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά προς το παρόν είναι διαθέσιμες μόνο στην Κίνα AP Photo/Lee Jin-man

Η έναρξη της διάθεσης των μοντέλων της σειράς Galaxy S23 από τη Samsung ανοίγει το «χορό» της εμφάνισης στην ευρωπαϊκή αγορά των κορυφαίων smartphones των μεγαλύτερων κατασκευαστών που είναι στο «στρατόπεδο» του Android λειτουργικού συστήματος. 

Τα νέα Samsung Galaxy S23 είναι από την Παρασκευή (17/2) διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά αλλά μέσα στους επόμενους 2 μήνες αναμένουμε να δούμε τα κορυφαία μοντέλα όλων των υπόλοιπων ανταγωνιστών της κορεατικής εταιρείας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι νέες «ναυαρχίδες» έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά προς το παρόν είναι διαθέσιμες μόνο στην Κίνα. Ένα παράδειγμα είναι η Xiaomi, η οποία έχει μεν ανακοινώσει τη σειρά Xiaomi 13 αλλά το έχει κάνει για την κινεζική αγορά. Η παγκόσμια έκδοση, όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, πρόκειται να παρουσιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, το οποίο -παραδοσιακά- αποτελεί την εκδήλωση όπου ανακοινώνονται νέα μοντέλα. Στη Βαρκελώνη, θα ανακοινώσει το νέο κορυφαίο μοντέλο της η realme (GT3 Pro), ενώ εκεί αναμένεται να παρουσιάσει καινούρια smartphones και η Honor, τα οποία, όμως, μάλλον δεν θα δούμε στην ελληνική αγορά.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η vivo, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε το X90 Pro, ένα κορυφαίο μοντέλο με ένα σύστημα κάμερας που έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη Zeiss και κορυφαίες επιδόσεις, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της φόρτισης, και το οποίο θα δούμε μέσα στο α’ τρίμηνο και στην ελληνική αγορά.

Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, η Oppo έχει ανακοινώσει ήδη τα πρώτα foldable smartphones της με το Ν2 Flip να είναι μεταξύ αυτών που θα δούμε να έρχονται και στην Ελλάδα. Επίσης, με ενδιαφέρον περιμένουμε και το νέο OnePlus 11, το οποίο είναι μία εξαιρετική συσκευή σε πιο προσιτή τιμή σε σχέση με άλλες «ναυαρχίδες». Η OnePlus είναι θυγατρική της Oppo και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το τοπικό γραφείο έχει αναλάβει τη διανομή των προϊόντων της πρώτης στη χώρα μας.

Τι νέο φέρνουν

Όσον αφορά τις νέες δυνατότητες, η μεγάλη έμφαση δείχνει να είναι στις επιδόσεις, στην κάμερα και στη γρήγορη φόρτιση. Από πλευράς επιδόσεων, ο Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 είναι αυτός που προτιμούν οι περισσότεροι κατασκευαστές με τη Samsung να συμπεριλαμβάνεται και αυτή στη σχετική λίστα.

Η μεγάλη «μάχη» δείχνει να είναι στον τομέα της κάμερας, όπου φαίνεται να υπάρχουν δύο «στρατόπεδα». Το ένα είναι αυτό που δίνει έμφαση στην ανάλυση του αισθητήρα της βασικής κάμερας. Το Samsung Galaxy S23 Ultra, το κορυφαίο μοντέλο της κορεατικής εταιρείας, έχει έναν αισθητήρα στα 200 MP και σε αντίστοιχη ανάλυση είναι και εκείνος στο Xiaomi 13 Pro. Από την άλλη πλευρά, όμως, κατασκευαστές όπως η vivo επενδύουν σε χαρακτηριστικά όπως ο εξαιρετικά μικρός αισθητήρας της 1 ίντσας που προσφέρει εξαιρετικές λήψεις. Γενικότερα, πάντως, η αίσθηση είναι πως τα φετινά μοντέλα θα προσφέρουν ότι καλύτερο από πλευράς κάμερας με την ποιότητα των λήψεων να ανεβαίνει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Ένας άλλος τομέας όπου υπάρχει μεγάλη έμφαση είναι η γρήγορη φόρτιση. Για την ακρίβεια, η εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση καθώς πλέον υπάρχουν μοντέλα με μπαταρία που φορτίζει στα 240W! Σημειωτέον πως πλέον οι περισσότερες «ναυαρχίδες» φορτίζουν ενσύρματα στα 120W που πρακτικά σημαίνει ότι σε λιγότερο από 20 λεπτά ένα smartphone με μπαταρία 5000 mAh μπορεί να φθάσει από το 1% στο 100%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης