Καριέρα στις ευρωπαϊκές σχέσεις και τα απαιτούμενα εφόδια
ΕΛΛΑΔΑ

Καριέρα στις ευρωπαϊκές σχέσεις και τα απαιτούμενα εφόδια

Με την περιρρέουσα διεθνή πολιτική κατάσταση να διακρίνεται από αστάθεια και ρευστότητα ως προς την αλλαγή ισορροπιών στις διακρατικές συμμαχίες, το πεδίο των ευρωπαϊκών σχέσεων αποτελεί έναν επιστημονικό τομέα γεμάτο με προοπτικές σταδιοδρομίας και επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι συνεχείς μετακινήσεις λαών, ο σκεπτικισμός γύρω από την ενισχυμένη παρουσία ακραίων πολιτικών δυνάμεων και οι ευμετάβλητες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι ορισμένοι από τους λόγους που καθιστούν περισσότερο αναγκαία από ποτέ την αναζήτηση ειδικών με τις απαιτούμενες διπλωματικές γνώσεις και ικανότητες στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσεων.

Για να κάνει, όμως, κάποιος καριέρα στις ευρωπαϊκές σχέσεις, χρειάζεται να έχει το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο και να γνωρίζει τις πρακτικές εφαρμογές, που αφορούν τον χώρο των διεθνών σχέσεων, όπως και να έχει ασχοληθεί σε βάθος με τις σύγχρονες προκλήσεις που διέπουν το διεθνές πεδίο, είτε αυτές απορρέουν από τη μετατόπιση ηγετικής ισχύος, είτε σχετίζονται με την επίλυση διακρατικών ζητημάτων. Με στόχο να εξοπλίσει τους διπλωμάτες του μέλλοντος με όλα τα απαραίτητα εφόδια, το Deree – The American College of Greece έχει διαμορφώσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (International Relations and European Affairs), το οποίο υπάγεται στο School of Liberal Arts and Sciences, στο τμήμα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Αρχαίου Κόσμου (Department of History, Philosophy and the Ancient World).

Πολυδιάστατοι κύκλοι σπουδών

Το συγκεκριμένο πολυδιάστατο πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος φιλοδοξεί αφενός να καλύψει τομείς γνώσης που σχετίζονται με την κατανόηση του διεπιστημονικού χαρακτήρα των διεθνών σχέσεων και των βασικών θεμάτων που άπτονται των ευρωπαϊκών υποθέσεων, αφετέρου να διδάξει συναφή εκπαιδευτικά αντικείμενα και θεωρητικές προσεγγίσεις στην ιστορία, στην οικονομία, στη φιλοσοφία και στην κοινωνιολογία. Οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή, που θα προσανατολιστούν στην απόκτηση αυτού του πτυχίου, εισάγονται στις αρχές και τις θεωρίες των διεθνών σχέσεων, της πολιτικής επιστήμης, και της διεθνούς πολιτικής οικονομίας, εξετάζοντας, παράλληλα, το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτές αναπτύχθηκαν.
Έχοντας ολοκληρώσει έναν κατατοπιστικό και ενδιαφέροντα εισαγωγικό κύκλο, οι σπουδαστές στη συνέχεια εμβαθύνουν σε μαθήματα ανώτερου επιπέδου, τα οποία αφορούν στην κατανόηση των διαφορετικών θεωρητικών προσεγγίσεων των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής φιλοσοφίας. Παράλληλα, εξοικειώνονται με τις μεθόδους διεξαγωγής ακαδημαϊκής έρευνας, διαμορφώνουν εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από την εξωτερική πολιτική, κατανοούν τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διευρύνουν την κατανόηση του ηθικού υπόβαθρου που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις στο διεθνές πεδίο.

Στο τελευταίο επίπεδο μαθημάτων, διαμορφώνουν σφαιρική άποψη σε θέματα γεωπολιτικής, ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, κατανοούν τη νομική υπόσταση των διεθνών οργανισμών και τις συμβάσεις του διεθνούς δικαίου και εμβαθύνουν σε ζητήματα της ευρωπαϊκής ενωσιακής πολιτικής και οικονομίας, καθώς και του τρόπου που αυτή ασκεί επίδραση στον χώρο των επιχειρήσεων.

Προσόντα που αυξάνουν τιςεπαγγελματικές προοπτικές

Ολοκληρώνοντας τον πολυδιάστατο κύκλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, οι επί πτυχίω φοιτητές παραδίδουν τη διπλωματική τους εργασία, την οποία έχουν επιλέξει σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή τους και είναι προϊόν ερευνητικής ενασχόλησης με θέμα που αφορά στις διεθνείς σχέσεις ή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, μάλιστα, παρέχεται και η δυνατότητα της πρακτικής άσκησης σε διεθνή οργανισμό ή σε πρεσβεία, ενώ με την απόκτηση του πτυχίου, οι απόφοιτοι είναι επαρκώς καταρτισμένοι για να προχωρήσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές στους ακόλουθους τομείς: Διεθνείς Σχέσεις, Διεθνής Πολιτική Οικονομία, Πολιτική και Διεθνείς Σπουδές, Διεθνές Δίκαιο.

Εκτός, όμως από τα προσόντα και τα εφόδια, οι απόφοιτοι αποκτούν αυξημένες επαγγελματικές προοπτικές για να σταδιοδρομήσουν ως διπλωμάτες, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα, σε ερευνητικά ινστιτούτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και δεξαμενές σκέψης. Μπορούν, επίσης, να ακολουθήσουν καριέρα στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκηνή ή να εργαστούν στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στον ασφαλιστικό χώρο. Εξάλλου, ο διεπιστημονικός και ακαδημαϊκά πολυδιάστατος χαρακτήρας του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και το πεδίο της ερευνητικής ενασχόλησης.