Στέλεχος διεθνούς εμπορίου: πώς θα απογειώσετε μία επιχείρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Στέλεχος διεθνούς εμπορίου: πώς θα απογειώσετε μία επιχείρηση

Με τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη να συμβάλλει συνεχώς στη διεύρυνση του ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις βρίσκονται μονίμως αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις και προοπτικές στις διεθνείς εμπορικές και εργασιακές σχέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η αναζήτηση Στελεχών Διεθνούς Εμπορίου με αυξημένες γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα των ανταλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα αποτελεί προτεραιότητα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Πρόκειται για μια θέση απασχόλησης με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση στο σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, η οποία κινείται γύρω από τη σφαίρα ενός διαρκώς εξελισσόμενου και πρωταγωνιστικού κλάδου στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια.

Το απαραίτητο αυτό στέλεχος για κάθε εταιρεία επικεντρώνεται στην αειφόρο ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε διακρατικό επίπεδο, μέσω της εμπορευματοποίησης αγαθών ή των υπηρεσιών στις ξένες αγορές και στη βελτιστοποίηση των αγορών και των συναλλαγών εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, ο κομβικός ρόλος των Στελεχών Διεθνούς Εμπορίου περιλαμβάνει και την εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών της επιχείρησης, όπως και τον συντονισμό των διεθνών εργασιών της, διαβλέποντας παράλληλα τις εξελίξεις και τις ευκαιρίες στους κλάδους που σχετίζονται με τις λειτουργίες και τα συμφέροντά της.

«Ανοιχτό εισιτήριο»

Κατά συνέπεια, η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα του συγκεκριμένου επαγγέλματος «απαιτεί» από κάθε υποψήφιο στέλεχος διεθνούς εμπορίου πολύ γερές βάσεις. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση είναι προσανατολισμένο το πτυχίο Logistics and Supply Chain Management, του School of Business and Economics, στο Deree – The American College of Greece. Οι σπουδές εξοπλίζουν τους σπουδαστές με όλα τα απαραίτητα εφόδια για την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της φυσικής διανομής, της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κάθε εταιρείας. Το δημοφιλές εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για φοιτητές που ενδιαφέρονται να «μυηθούν» στο μαγικό κόσμο των logistics και δημιουργεί περιζήτητους αποφοίτους με ειδίκευση στη διαμόρφωση, τη λειτουργία και τη βελτίωση των δικτύων εφοδιασμού. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά εκείνα που καθιστούν αυτό το major σε «ανοιχτό εισιτήριο» με τελικό προορισμό την αγορά εργασίας;
Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ότι έχει αναπτυχθεί με τη συμβολή των κορυφαίων εργοδοτών στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που διασφαλίζει ότι οι σπουδές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό, τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον. Συνεπώς, οι απόφοιτοι απολαμβάνουν εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του κλάδου, καθώς και την καταλληλότερη προετοιμασία για μεταπτυχιακές σπουδές. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο που το συγκεκριμένο τμήμα του School of Business and Economics θεωρείται ως πρωτοπόρο στην επιχειρηματική εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθώς οι εταιρείες που έχουν εμπιστευθεί τους αποφοίτους της σχολής είναι πολυάριθμες. Επιπλέον, τα μελλοντικά Στελέχη Διεθνούς Εμπορίου δημιουργούν επαφές σε ένα ανεπτυγμένο επαγγελματικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας τους ισχυρούς δεσμούς του Deree – The American College of Greece με κορυφαίες εταιρείες και διακεκριμένους επαγγελματίες του επιχειρηματικού κόσμου.

Το πτυχίο και οι επαγγελματικές προοπτικές

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διευρύνει τους ορίζοντες των σπουδαστών από 70 χώρες, επικεντρώνεται στον φοιτητή και τη μάθηση, διδάσκεται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και προετοιμάζει τους αποφοίτους για τη διεθνή αγορά εργασίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για σπουδές και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις, οι φοιτητές του Logistics and Supply Chain Management μπορούν να λάβουν δύο πτυχία: ένα αμερικανικό πτυχίο, που βασίζεται στη διαπίστευση NECHE (New England Commission of Higher Education) και ένα πτυχίο του Ηνωμένου Βασιλείου, που απονέμεται από το Open University (OU) με βάση την εταιρική σχέση επικύρωσης του Κολλεγίου με το OU.
Οι πτυχιούχοι θα έχουν αποκτήσει, μεταξύ άλλων, τις απαραίτητες γνώσεις για να διαχειρίζονται όλο το σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό μίας εταιρείας, προσαρμοσμένο κάθε φορά στις εξελίξεις της τεχνολογίας, να πραγματοποιεί εμπορικές μελέτες, εξαγωγικές πωλήσεις και εισαγωγικές αγορές, να συντονίζει τις υπηρεσίες υποστήριξης σε εσωτερικό και εξωτερικό, να επιλέγει τους ιδανικούς προμηθευτές, διασφαλίζοντας τόσο νέους, όσο και υπάρχοντες πελάτες, αλλά και να διατηρεί καλή την εικόνα της επιχείρησης προς τη διεθνή κοινότητα, μέσω αποτελεσματικών δημόσιων σχέσεων. Όλα αυτά, έχοντας συμπληρώσει έναν ενδιαφέροντα κύκλο μαθημάτων με τη βοήθεια διακεκριμένων καθηγητών και ειδικών των Logistics και της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Οι επαγγελματικές προοπτικές είναι αμέτρητες, καθώς οι απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση σε κάθε βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση, μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, σε παροχείς υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε διανομή, μεταφορές, διαμετακομίσεις, τραπεζικές εργασίες, ασφάλειες, επιμελητήρια και τοπικούς οργανισμούς, αλλά και σε εταιρείες εισαγωγών-εξαγωγών και ηλεκτρονικού εμπορίου.