Βιοϊατρικές επιστήμες: Τι μέλλον έχουν στην Ελλάδα;
ΕΛΛΑΔΑ

Βιοϊατρικές επιστήμες: Τι μέλλον έχουν στην Ελλάδα;

Στο επίκεντρο του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου στις χώρες της Ευρώπης βρίσκεται, εδώ και αρκετές δεκαετίες, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων υγειονομικής φροντίδας. Παράγοντες όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι αλλαγές στο προφίλ της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και η ανάγκη για μελέτη και εφαρμογή νέων κλινικών πρακτικών, καθιστούν τον τομέα της Υγείας «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους απόφοιτους των Βιοϊατρικών Επιστημών.

Η αναπόφευκτη παρέμβαση και αναδιάταξη της δομής και λειτουργίας του κοινωνικού κράτους, τόσο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, οδηγεί συνεχώς στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αφού οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές αυξάνουν επιτακτικά την ανάγκη για προηγμένες υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας και για ειδικότητες αιχμής στα βιοϊατρικά και «παραϊατρικά» επαγγέλματα. Συνεπώς, οι νέοι που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τομέα της Υγείας πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία στη ζωή τους.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «στρέφονται» στο Deree – The American College of Greece, καθώς ανάμεσα στα δημοφιλή προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει, υπάρχει και το Bachelor στις Βιοϊατρικές Επιστήμες (BSc BMS). Πρόκειται για ένα ευρύτατο, διεπιστημονικό και προσανατολισμένο στη σταδιοδρομία πανεπιστημιακό πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες τού «αύριο» στους κλάδους της ιατρικής, της βιοϊατρικής έρευνας και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και για να καλύψει όλες τις απαιτήσεις των φοιτητών, που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους –ή για μεταπτυχιακές σπουδές– στις ιατρικές σχολές των ΗΠΑ. Τι κάνει, όμως, το πρόγραμμα BMS του Deree – The American College of Greece να διαφέρει από τα υπόλοιπα ανάλογα τμήματα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και του εξωτερικού;

Πρωτοπορεί στη βιοϊατρική και την υγειονομική περίθαλψη

Ρίχνοντας, λοιπόν, μια εκτενή ματιά στο BSc BMS, οι ενδιαφερόμενοι θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα πτυχίο που βοηθά τους σπουδαστές να αποκτήσουν ισχυρά γνωστικά θεμέλια στις βιολογικές επιστήμες, με έμφαση στους τομείς της βιοϊατρικής και της υγειονομικής περίθαλψης. Η χρήση πολυποίκιλων επιστημονικών προσεγγίσεων γύρω από την υγεία και την ευεξία θα καθοδηγήσει τους μαθητές να κατανοήσουν βασικές πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντάς τους το υπόβαθρο με το οποίο θα μπορέσουν να βρουν λύσεις σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα υγείας της εποχής μας.
Συν τοις άλλοις, οι απόφοιτοι του BSc BMS έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που ανταποκρίνονται σε μια μεγάλη γκάμα σταδιοδρομιών στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, αλλά και σε δεκάδες συναφείς κλάδους απασχόλησης. Νοσοκομεία, κλινικές, ερευνητικά εργαστήρια, διεθνείς οργανισμοί και ιδρύματα υγείας, φαρμακοβιομηχανίες, επιχειρήσεις ιατρικού ενδιαφέροντος και εξοπλισμού, επιστημονικά περιοδικά και επιθεωρήσεις, πανεπιστήμια και σχολεία, είναι ορισμένες μόνο από τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι περιζήτητοι απόφοιτοι του BSc BMS στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν τη θέση που ονειρεύονται στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα.

Χαράσσει πορεία προς την επιτυχημένη επαγγελματικήαποκατάσταση

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι φοιτητές επωφελούνται από τα πρωτοποριακά εργαστήρια και τις προηγμένες εγκαταστάσεις του Deree – The American College of Greece,οι οποίες τους δίνουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και να εξελίξουν τις ικανότητές τους σε πλατφόρμες, προγράμματα και εργαλεία, που απαιτούνται από τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα. Ταυτόχρονα, οι σπουδαστές μπορούν να δικτυωθούν σε ένα ευρύ επαγγελματικό δίκτυο, που βασίζεται στους ισχυρούς δεσμούς που έχει αναπτύξει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης.

Η διδασκαλία έχει ως επίκεντρο τον φοιτητή, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, ο οποίος μπορεί, μάλιστα, να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία μέσω πρακτικής άσκησης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Τα μαθήματα του BSc BMS διδάσκονται αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που διευκολύνει τους απόφοιτους να αναζητήσουν πολύ πιο εύκολα την «τύχη» τους στη διεθνή αγορά εργασίας, έχοντας ήδη κάνει γνωριμίες και φίλους με εν δυνάμει συναδέλφους από 70 χώρες! Όλα αυτά, στο campus του Deree – The American College of Greece, έκτασης 64 στρεμμάτων, όπου οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τα ενδιαφέροντά τους.

Επικεφαλής του δημοφιλούς αυτού προπτυχιακού προγράμματος και της κορυφαίας ακαδημαϊκής ομάδας που πλαισιώνει το BSc BMS είναι ο πολυβραβευμένος καθηγητής και διεθνούς φήμης επιστήμονας, Δρ. Θεοχάρης Θεοχαρίδης, ο οποίος κατέχει και τη θέση του διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Ανοσοφαρμακολογίας και Ανακάλυψης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Tufts. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τα απαιτούμενα μαθήματα ιατρικής κατεύθυνσης, όπως Βιολογία, Ηθική, Οργανική και Βιολογική Χημεία, Φυσική, Στατιστική και Λογισμός, καθώς και πολλά ακόμα αντικείμενα μελέτης, μεταξύ των οποίων Ανθρώπινη Ανατομία και Φυσιολογία, Κυτταρική και Μοριακή Βιολογία, Ανθρώπινη Γενετική, Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα, Αλλεργία και Ανοσία, καθώς και επιλεγμένα θέματα στην Παθοφυσιολογία, Μέθοδοι Έρευνας, Περιβαλλοντικό Βάρος στη Νευροανάπτυξη, Φαρμακολογία στην Υγεία και στην Ασθένεια και Πολιτική και Διακυβέρνηση στον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης.