Μπορούν οι σπουδές στο Gaming να σας κάνουν να ξεχωρίσετε;
ΕΛΛΑΔΑ

Μπορούν οι σπουδές στο Gaming να σας κάνουν να ξεχωρίσετε;

Με τον τζίρο της παγκόσμιας βιομηχανίας του Gaming να εκτιμάται ότι θα έχει ξεπεράσει τα 152,1 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο τομέας της ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών αποτελεί ένα πεδίο γεμάτο ευκαιρίες απασχόλησης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία ειδικών αναλύσεων, τα έσοδα των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο τεχνολογίας για το 2019, θα είναι αυξημένα κατά 9,6% σε σχέση με πέρσι, όταν και οι ψηφιακές αγορές μόνο για τίτλους παιχνιδιών σε υπολογιστές και κονσόλες συγκέντρωσαν κέρδη που άγγιξαν τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως.

Ηειδικότητα που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της Gaming βιομηχανίας

Αν τώρα κάποιος υπολογίσει και το γεγονός ότι από τα παιχνίδια σε mobile πλατφόρμες, δηλαδή σε smartphones και tablets, προκύπτουν έσοδα της τάξης των 68,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι το επάγγελμα των επίδοξων game developers βρίσκεται σε αξιοσημείωτη άνθιση. Για να αποκτήσει, όμως, κάποιος την ευκαιρία να σταδιοδρομήσει σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο τεχνολογικό τομέα ψυχαγωγίας, θα πρέπει να διαθέτει και τις κατάλληλες δεξιότητες στον τομέα του Games Development. Μπορεί οι σπουδές στον προγραμματισμό και στην πληροφορική να θέτουν τις βάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο τα εφόδια που απαιτούνται για μια επιτυχημένη καριέρα σε αυτόν τον τομέα δεν εξαντλούνται στα προσόντα και τις γνώσεις ενός IT. Για το λόγο αυτό το Deree – The American College of Greece έχει διαμορφώσει ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών για την απόκτηση Minor Certificate στις Gaming Τεχνολογίες. Πρόκειται για μία υποειδικότητα ή μίνι πτυχίο για όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις σπουδές τους και έχουν ένα ειδικό ενδιαφέρον για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη παιχνιδιών. Διαβλέποντας τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας του Gaming, το εξαιρετικά σύγχρονο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του τμήματος Liberal Arts & Sciences Minors του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος αφορά ειδικότητες που δεν είναι αμιγώς IT, καθώς διδάσκονται τεχνικές γνώσεις πάνω στην ανάπτυξη παιχνιδιών.

Δενυπάρχει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά πανεπιστήμια

Η απόκτηση της συγκεκριμένης υποειδικότητας αποτελεί τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους υποψήφιους game developers, αφού ο απόφοιτος εμπλουτίζει το βιογραφικό του με ένα μοναδικό πιστοποιητικό γνώσεων, καθώς δεν προσφέρεται κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, οι φοιτητές διευρύνουν τις γνώσεις τους σε διάφορους συναφείς με το Gaming τεχνολογικούς τομείς, βελτιώνοντας παράλληλα τις ΙΤ δεξιότητές τους. Είναι, μάλιστα, ιδανικό για να συνδυάσουν το πάθος τους με το Gaming και με άλλα εκπαιδευτικά αντικείμενα, όπως είναι οι Καλές Τέχνες, η μουσική, η γραφιστική, η επικοινωνία, η συγγραφή και το UX, καθώς και με σπουδές σχετικές με την πληροφορική.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές θα εκπαιδευτούν στην τεχνολογία παιχνιδιών, ενώ θα επιμορφωθούν με πολλές ακόμα γνώσεις πάνω στη φυσική, τα χρώματα, τη μουσική, το animation, το world design, ενώ θα μάθουν να γράφουν κώδικα για τα δικά τους παιχνίδια! Επίσης, ένα ακόμα στοιχείο που συντελεί στην άνοδο της αγοράς αυτής, είναι και το γεγονός ότι τα παιχνίδια λειτουργούν πλέον και ως εργαλεία εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης, καθώς προσφέρουν πρόσβαση σε πλατφόρμες ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων μεταξύ των παικτών, αλλά και σε εφαρμογές που προορίζονται για την επιμόρφωση των χρηστών με ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Εξάλλου, αυτό είναι εμφανές και από τις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα, όσο και σε εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες ενσωματώνουν στοιχεία παιχνιδοποίησης (gamification) στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες τους. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας ακόμα λόγος που το Minor Certificate στο Gaming Τεχνολογίες είναι απαραίτητο και για όσους θέλουν να ασχοληθούν με ένα νέο και πολλά υποσχόμενο υπο-κλάδο: Το gamification. Με λίγα λόγια, πρόκειται για την ενσωμάτωση μηχανισμών παιχνιδιού σε ένα περιβάλλον μη παιχνιδιού. Η πρακτική αυτή αξιοποιεί τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα game διασκεδαστικό, ενισχύοντας τη διάδραση με τον χρήστη, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αυτός βρίσκεται κάθε φορά.