Μουσικοθεατρολογία: Αναζητώντας το μονοπάτι για την επιτυχία
ΕΛΛΑΔΑ

Μουσικοθεατρολογία: Αναζητώντας το μονοπάτι για την επιτυχία

Πόσο εύκολα μπορούν να αποκτήσουν επαγγελματικό προσανατολισμό οι καλλιτεχνικές ανησυχίες των νέων; Υπάρχουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που να προσφέρουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών σπουδών στην Ελλάδα και να οδηγούν τους αποφοίτους στο μονοπάτι της επιτυχίας; Είναι γεγονός ότι ο τομέας των Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών είναι ένα «ευαίσθητο» εκπαιδευτικό πεδίο, το οποίο πρέπει να έχει ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την εξέλιξη των έμφυτων χαρισμάτων των νέων, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη.

Η καλλιέργεια κριτικής σκέψης, η εξοικείωση με τις τρέχουσες τάσεις, η ικανότητα γραπτής και προφορικής επικοινωνίας και η άριστη γνώση των νέων τεχνολογικών μέσων, είναι απαραίτητα «εργαλεία» έκφρασης και δημιουργίας, με τα οποία θα πρέπει να έχει εξοπλιστεί κάθε απόφοιτος ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσικοθεατρολογίας, προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ενός διεθνοποιημένου και –έντονα– ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Με τη σημερινή εποχή να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εικόνα και την αισθητική, οι καλλιτέχνες του «αύριο» έχουν ανάγκη την απόκτηση εφοδίων, τα οποία θα τους βοηθήσουν, όχι μόνο να διευρύνουν τους ορίζοντές τους με μεταπτυχιακές σπουδές σε ευρωπαϊκά ή αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά και να βελτιώσουν τα ταλέντα εκείνα που θα τους διαφοροποιήσουν σε έναν χώρο που τον διέπει η δημιουργικότητα και η συνεχής εσωτερική αναζήτηση.

Εκπαίδευση στις τεχνικές της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου και του Κινηματογράφου

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα πρωτοποριακά προγράμματα του Frances Rich School of Fine and Performing Arts στο Deree – The American College of Greece, το οποίο έχει μακρά παράδοση στον χώρο της Τέχνης, γεγονός που αντανακλάται ακόμη και με μια βόλτα στις εγκαταστάσεις του. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, που φιλοξενεί πάνω από 3.000 αυθεντικά έργα τέχνης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του. Η σχολή προσφέρει προγράμματα σε Ιστορία της Τέχνης, Σύγχρονες Πρακτικές Χορού, Γραφιστική, Μουσική και Μουσική Εκτέλεση, Θεατρικές Σπουδές και Εικαστικές Τέχνες, ενώ οι απόφοιτοι απολαμβάνουν τα οφέλη της απονομής δύο τίτλων σπουδών με πιστοποιήσεις από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Open University) του Ηνωμένου Βασιλείου και από το New England Commission of Higher Education (NECHE) στις ΗΠΑ.
Ανάμεσα σε αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι και το Minor της σχολής Καλών και Παραστατικών Tεχνών Frances Rich στη Μουσικοθεατρολογία, κατά τη διάρκεια του οποίου οι φοιτητές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα εισαγωγικά μαθήματα The Actor’s Process και Music Theatre Workshop I και, στη συνέχεια, να επιλέξουν τουλάχιστον τέσσερα μαθήματα ακόμα, ανάμεσα στα Contemporary Dance I, Jazz Dance και Classical Ballet, Musical Theatre Performance Skills Music Theatre Workshop II, The Choreographies of the American Musical, Music and Dance in Collaboration, Voice and Speech I, Acting the Scene, The Directing Process, Advanced Acting, Introduction to Musical Theatre: An American Art Form και Applied Music I & Music Forum Performance Lab. Με αυτό το πτυχίο οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν κατευθείαν με μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχοντας αναπτύξει και βελτιώσει τις επιδόσεις των δεξιοτήτων τους, με την ολοκλήρωση ενός διεπιστημονικού κύκλου έξι μαθημάτων στις τεχνικές της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου και του Κινηματογράφου.

«Ευέλικτα» προσόντα και ευκαιρίες απασχόλησης

Η ολοκλήρωση των πρωτοποριακών μαθημάτων θα εφοδιάσει κάθε απόφοιτο του προγράμματος, όχι μόνο με μία εξαιρετική εκπαίδευση στους τομείς της Μουσικής, του Χορού, του Θεάτρου και του Κινηματογράφου, αλλά και με πολλές «ευέλικτες» δεξιότητες και προσόντα για κάθε παρεμφερές επάγγελμα ή επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από την καθαρή ενασχόληση με την τέχνη, την καλλιτεχνική δημιουργία ή τη διδασκαλία, οι πτυχιούχοι μπορούν να ασχοληθούν και με την καλλιτεχνική διοίκηση μουσείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και φεστιβάλ, τον σχεδιασμό και την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την επιμέλεια εκθέσεων, έχοντας παράλληλα τις γνώσεις για να καλύψουν θέσεις σε διαφημιστικές εταιρείες και μέσα μαζικής επικοινωνίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συν τοις άλλοις, οι καθηγητές της σχολής έχουν εξαιρετική ακαδημαϊκή κατάρτιση με τους περισσότερους να είναι καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος, με διεθνή φήμη. Όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό διακρίνεται για την εξαιρετική αφοσίωσή του στο διδακτικό έργο, ενώ οι μικρές σε αριθμό τάξεις επιτρέπουν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.