ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέναλτι 110 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο εάν επιβληθεί πρόσθετο τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

Πέναλτι 110 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο εάν επιβληθεί πρόσθετο τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Καμίλ Ζίγκλερ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέναλτι 110 εκατ. ευρώ θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ αν τελικώς φορολογήσει οριζοντίως κάποιο ή όλα τα παιχνίδια του Οργανισμού.

Πρόκειται για ρήτρα που έχει υπογραφεί το 2013 όταν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΠΑΠ. Τότε οι νέοι μέτοχοι του Οργανισμού αποδέχθηκαν επιπλέον φόρο 30% στα μεικτά κέρδη της εταιρείας εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο στα κέρδη των νικητών με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει στο μέλλον η φορολογική αντιμετώπιση του Οργανισμού.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη υποστηρίζουν ότι αυτό που θα επιβληθεί θα είναι τέλος στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και όχι φόρος. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν θα μπορέσει να σταθεί σε οποιοδήποτε δικαστήριο εάν και εφόσον ο ΟΠΑΠ προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η Διοίκηση του ΟΠΑΠ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγουμένη εβδομάδα δεν έκανε καμία αναφορά στις συμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, αλλά εστίασε στο να αναλύσει με επιχειρήματα γιατί η επιβολή προσθετού τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν θα αποδειχτεί δημοσιονομικά αποτελεσματική και δεν θα αποφέρει τα 500 εκατ. ευρώ που εκτιμά το οικονομικό επιτελείο.

Σημειώνεται πως ο ΟΠΑΠ καταβάλει ετησίως φόρους 600 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Εάν επιβληθεί το περιβόητο τέλος των 5 λεπτών ο τζίρος του Οργανισμού θα περιορισθεί σημαντικά και ως εκ τούτου θα επηρεασθούν τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου. Σε περίπτωση δε ενεργοποίησης της ρήτρας που προβλέπει η σύμβαση του 2013 μεταξύ ΟΠΑΠ και Δημοσίου στην όποια απώλεια φορολογικών εσόδων θα προστεθεί ως κόστος και το προαναφερόμενο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση εκπρόσωποι του ΟΠΑΠ αναμένεται να έχουν μέσα στην εβδομάδα και νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα, στην οποία αναμένεται να καταθέσουν πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις θέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ