ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν στην Ειδομένη κάποιες ΜΚΟ – Διαμαρτυρία προσφύγων στο Κιλκίς

Επιστρέφουν στην Ειδομένη κάποιες ΜΚΟ – Διαμαρτυρία προσφύγων στο Κιλκίς
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Επιστρέφουν στην Ειδομένη κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η praksis, οι οποίες είχαν αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας επειδή ήταν τεταμένη η κατάσταση με τους πρόσφυγες, αλλά και ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκείνοι ζουν.

Μέλη τους διένειμαν σάντουιτς σε πρόσφυγες και ετοιμάζουν συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ως τον “ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης”, χαρακτήρισε “πολύ προβληματικές” τις συνθήκες διαβίωσης, ενώ παραδέχθηκε ότι “σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ”.

“Σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες είχαν αποσταθεροποιηθεί λόγω των ελλειμμάτων, προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα επίπεδο λειτουργικής ικανότητας των δημοσίων δομών αναβαθμισμένο, κάτι που είναι επιβεβλημένο ειδικά σ΄αυτές τις περιοχές” είπε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας ότι ο προσφυγικός πληθυσμός είναι κατά βάση υγιής. Ωστόσο, η πολιτεία θα ενισχύσει τις δομές τις επόμενες μέρες με γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα πραγματοποιηθούν βασικοί εμβολιασμοί στα παιδιά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στον καταυλισμό δείχνει να επανέρχεται η ηρεμία μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις υπέρ του ανοίγματος των συνόρων. Τις συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο, επιδεινώνει η βροχή που πέφτει από το πρωϊ. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης βρίσκονται κλινάμαξες του ΟΣΕ, στις οποίες πρόκειται να φιλοξενηθεί αριθμός προσφύγων.

Στο μεταξύ, εξιτήριο από το νοσοκομείο αναμένεται να πάρει εντός της ημέρας ο ένας από τους δύο που επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Κιλκίς, Αιμίλιος Σάτσογλου, η κατάσταση της υγείας του ενός νεαρού άντρα που διακομίστηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι πάρα πολύ καλή και αναμένεται να πάρει εξιτήριο εντός της ημέρας, ενώ ο δεύτερος, λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται.

Την ίδια ώρα, σε πορεία διαμαρτυρίας προχώρησαν περίπου 500 πρόσφυγες από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, αντιδρώντας στο κλείσιμο των συνόρων.

Οι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία μέχρι το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου έκλεισαν την αερογέφυρα του Πολυκάστρου και στα δύο ρεύματα, με αποτέλεσμα να «παραλύσει» η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο προς το Κιλκίς.

Οι πρόσφυγες κάθονται στο οδόστρωμα και σύμφωνα με δήλωση τους είναι αποφασισμένοι να μην φάνε και να μην πιουν τίποτα μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα, ενώ δηλώνουν αγανακτισμένοι για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ