ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Προαναγγελίες για έρευνες και διώξεις από τις αρχές

Panama Papers: Προαναγγελίες για έρευνες και διώξεις από τις αρχές
EPA

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Αυστρίας (FMA) ξεκίνησε να διερευνά αν τα πιστωτικά ιδρύματα Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg ακολούθησαν τους κανονισμούς κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μετά την εμπλοκή των τραπεζών αυτών από την αποκάλυψη-μαμούθ μέσω των αποκαλούμενων Panama Papers.

Εκπρόσωπος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς δήλωσε την Δευτέρα ότι εξετάζει αν οι διαδικασίες όπως π.χ οι έλεγχοι για την φύση των συναλλαγών και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, τηρήθηκαν ως όφειλαν. Παράλληλα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καταγγελίας στις διωκτικές αρχές.

Την ίδια ώρα η Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικών της Σουηδίας έχει επικοινωνήσει με τις αρχές του Λουξεμβούργου ώστε να ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή της τράπεζας Nordea, η οποία σύμφωνα με την διαρροή, βοήθησε κάποιους από τους πελάτες της να ιδρύσουν offshore σε φορολογικούς παραδείσους.

Στην Nordea είχε επιβληθεί πρόστιμο 50 εκατομμυρίων κορωνών, τον Μάιο του 2015 για πλημμελή διαχείριση υποθέσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Ριζοσπαστικού κόμματος της Ουκρανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσει μια έρευνα μομφής στον πρόεδρο Poroshenko σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε έναν υπεράκτιο λογαριασμό για να αποφύγει την φορολόγηση.

«Είναι το αποκορύφωμα του κυνισμού να ιδρύει υπεράκτιες εταιρείες σε μια εποχή που εκατοντάδες στρατιώτες μας πεθαίνουν,» έγραψε ο Oleh Lyashko σε μια ανάρτηση στο Facebook, αναφερόμενος στη σύγκρουση της Ουκρανίας με φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

O εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας δήλωσε ότι κανένα έγκλημα δεν διέπραξε ο πρόεδρος της χώρας.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε ένα αντίγραφο του εγγράφου που διέρρευσε στο οποίο αναφέρονται τα ονόματα των πελατών της νομικής εταιρίας με έδρα τον Παναμά, ώστε να εξετάσει τις πληροφορίες και να διαχειριστεί το ενδεχόμενο της πιθανής φοροδιαφυγής.

Στα έγγραφα αναφέρεται το όνομα του πατέρα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ονόματα μελών του Συντηρητικού Κόμματος, τέως βουλευτών των Συντηρητικών και ευεργετών του ιδίου κόμματος, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Το γραφείο του βρετανού πρωθυπουργού απάντησε ότι οι οικογενειακές επενδύσεις είναι προσωπικό θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι τα Panama Papers και οι αποκαλύψεις για πιθανή φοροδιαφυγή μέσω υπεράκτιων εταιριών, αποτελούν καλά νέα, αφού θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους από την φορολογία τους.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καθώς βγαίνουν οι πληροφορίες, οι έρευνες θα διεξαχθούν κανονικά, οι υποθέσεις θα ανοίξουν και θα γίνουν δίκες,» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο της επίσκεψής του στα γραφεία εταιρίας σε προάστιο του Παρισιού.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την ολλανδική κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η φορολογική αρχή «άμεσα θα αναζητήσει αν τα στοιχεία συνδέονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής».
Η Μοσάκ Φονσέκα, διατηρούσε γραφείο στην Ολλανδία, το οποίο έκλεισε μόλις τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του προέδρου Πούτιν με offshore συναλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ