ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει ξανά η υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη

Ανοίγει ξανά η υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη
EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Ανοίγει ξανά σήμερα η υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του νεαρού φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που βρέθηκε νεκρός στις αρχές του 2015, έπειτα από μέρες εξαφάνισης.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο των Ιωαννίνων και στο εδώλιο κάθεται ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής που έχει καταδικαστεί για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και είχε ασκήσει έφεση δια των δικηγόρων του.

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, ωστόσο έγινε η εκφώνηση και στη συνέχεια διεκόπη εξαιτίας της πληθώρας υποθέσεων που είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μέσα στην μέρα.

Στην πρώτη δίκη, κατηγορούμενοι ήταν η υπεύθυνη της εστίας – για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση – αλλά και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης – για ηθική αυτουργία – ωστόσο και οι δύο κρίθηκαν αθώοι.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη δίκη τον Νοέμβρη του 2016, η οποία διήρκησε 8 ημέρες, η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Εφετών είχε προτείνει την αθώωση και των τριών κατηγορουμένων, καθώς όπως ανέφερε, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε, δεν στοιχειοθετήθηκε, ούτε υποκειμενικά, ούτε αντικειμενικά, καμία ευθύνη των κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν είχαν πρόθεση για παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως δεν προέκυψε ότι παρέβησαν το καθήκον τους γιατί ήθελαν να ωφελήσουν κάποιους, ενώ δεν αποδείχτηκε το κίνητρο, ή κάτι συγκεκριμένο.

Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως από την έρευνα της υπόθεσης για τις ευθύνες των καθηγητών της Γαλακτοκομικής, φαίνεται πως έκαναν τουλάχιστον το 90% των ενδεδειγμένων. Επίσης είχε πει ότι στην Γαλακτοκομική Σχολή οι εκπαιδευτικοί είναι γεωπόνοι που βρέθηκαν εκεί ως καθηγητές και όχι ως δικαστές, ενώ είχαν να κάνουν με παιδιά και ενήλικες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ