ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνα Περιστέρη σε αμφισβητούντες: Ο τύμβος είναι του Ηφαιστίωνα

Κατερίνα Περιστέρη σε αμφισβητούντες: Ο τύμβος είναι του Ηφαιστίωνα

Τη βεβαιότητα ότι ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ανήκει στον Ηφαιστίωνα, αγαπημένο φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής κ. Κατερίνα Περιστέρη.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παρουσίαση της θεωρίας της για το ποιος ήταν ο «ένοικος» του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, τις αντιδράσεις και τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από συναδέλφους της, επανήλθε λέγοντας με νόημα: «Δυστυχώς πολλοί βιάζονται και εκτίθενται».

Η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, κατηγόρησε όσους την αμφισβητούν, πως αξιολογούν, αγνοώντας τα δεδομένα και τις ανακαλύψεις.

“Είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα να υπενθυμίζω σε συναδέλφους ότι είναι απαράδεκτο και αντιεπιστημονικό να αξιολογούν και να αποφαίνονται για ένα ανασκαφικό έργο τα τεκμήρια του οποίου αγνοούν. Ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας ως την ολοκλήρωση των μελετών μας επιφυλάσσει και πρόσθετα στοιχεία που κλειδώνουν τα συμπεράσματα της επιστημονικής μας ομάδας. Δυστυχώς πολλοί βιάζονται και εκτίθενται”, δήλωσε η κ. Περιστέρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα. Αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι το μνημείο έγινε με εντολή του μεγάλου Στρατηλάτη.

«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: "παρέλαβον" και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα... Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» είπε η κ. Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ