ΕΛΛΑΔΑ

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «κολαστήριο» στον Κορυδαλλό

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το «κολαστήριο» στον Κορυδαλλό
Eurokinissi

Σε παραπλανητικά δημοσιεύματα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού αναφέρεται το υπουργείο Δικαιοσύνης με σχετική ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης μέσω ανώνυμων δημοσιευμάτων αναφορικά με το νοσοκομείο στις φυλακές Κορυδαλλού. «Βρισκόμαστε ενόψει μιας συστηματικής επιχείρησης παραπληροφόρησης γύρω από το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού», τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, γίνεται λόγο για «πρόσωπα χωρίς ταυτότητα» που «κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο». Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφερόμενο στα ΜΜΕ τονίζει πως ορισμένα από αυτά «σπεύδουν να υιοθετήσουν αβασάνιστα, καταγγελίες χωρίς στοιχεία». «Παλιές φωτογραφίες, που δεν αναπαριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, διακινούνται στο διαδίκτυο», συνεχίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, κάνοντας λόγο και για το θάνατο «ενός βαριά ασθενούς 75χρονου κρατουμένου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο», που μέσω ανάλογων δημοσιευμάτων, αποδίδεται «άκριτα στο νοσοκομείο κρατουμένων!».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διασαφηνίζει πως στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού κρατούνται «περίπου 170 άτομα (παλιότερα μέχρι και 220), 130 στο κεντρικό κτίριο και άλλοι 40 οροθετικοί σε ξεχωριστό παράρτημα. Πολλοί ανάπηροι αποφυλακίστηκαν με το ν. 4322/2015», τονίζοντας πως, αντίθετα με όσα ψευδώς έχουν γραφτεί στο παρελθόν, «κανένα διώροφο κρεβάτι δεν υπάρχει σήμερα και «κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα».

Συνεχίζοντας, το υπουργείο μιλά για τις «ενέργειες συντήρησης, απολύμανσης, καθαριότητας» που γίνονται στο νοσοκομείο, τονίζοντας πως «εκτός του σωφρονιστικού προσωπικού, για τη φροντίδα των κρατουμένων εργάζονται τέσσερις μόνιμοι γιατροί και 18 κατ' επίσκεψιν», ενώ «όλες τις ώρες υπάρχει εφημερεύων γιατρός», προαναγγέλοντας, ταυτόχρονα, την άμεση προσθήκη τριών ακόμη γιατρών που έχουν ήδη προσληφθεί.

«Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των όρων νοσηλείας είναι εμφανής», συνεχίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, διαπιστώνοντας, ωστόσο, τις υφιστάμενες ελλείψεις σε υποδομές και στελέχωση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταλήγει κάνοντας λόγο για «χρόνια παραμέληση του "σωφρονιστικού συστήματος» που δεν είναι δυνατόν «να αναστραφεί σε μια-δυο μέρες, παρά μόνο με συστηματικές παρεμβάσεις και αλλαγές», προαναγγέλοντας τη συνέχιση των προσπαθειών για την εξυγίανση του νοσοκομείου του Κορυδαλλού και την επέκτασή τους στις φυλακές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ