ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Η υπερλιπιδαιμία από μόνη της δεν είναι παράγοντας κινδύνου

Κορωνοϊός - Χατζηγεωργίου: Η υπερλιπιδαιμία από μόνη της δεν είναι παράγοντας κινδύνου
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Achmad Ibrahim

«Από την αρχή που παρακολουθούσαμε την επιδημία η υπερλιπιδαιμία δεν υπήρξε ποτέ μόνη της ως παράγοντας κινδύνου» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Ο κ. Χατζηγεωργίου εκπροσώπησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αντικαθιστώντας εκτάκτως τον Σωτήρη Τσιόδρα και σε ερώτηση της δημοσιογράφου Διονυσίας Προκόπη και του Newsbomb.gr σχετικά με τους ασθενείς με υπερλιπιδαιμία και για το αν κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο κορωνοϊό, διευκρίνισε ότι «η υπερλιπιδαιμία δεν υπήρξε ποτέ από μόνη της παράγοντας κινδύνου».

«Βέβαια η υπερλιπιδαιμία μπορεί -αν δεν αντιμετωπιστεί- να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο η οποία μετά είναι παράγων κινδύνου για τη νόσο. Άρα η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι η υπερλιπιδαιμία από μόνη της δεν είναι παράγων κινδύνου, εκτός αν έχει γίνει τόσο σοβαρή και έχει προκαλέσει επιπλοκές από τα στεφανιαία ή από τα αγγεία γενικότερα ώστε ο ασθενής να είναι αυξημένου κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε μια πολύ πρόσφατη αναφορά που έχει γίνει σε ένα πολύ σπουδαίο περιοδικό- το έχει μνημονεύσει και ο κύριος Τσιόδρας- το The New England Journal of Medicine, αναφέρεται ποιοι είναι παράγοντες που ευνοούν και ποιοι είναι παράγοντες που δυσκολεύουν την πορεία των ασθενών με Covid-19», σημείωσε.

«Φάνηκε, λοιπόν, ότι μια κατηγορία ασθενών οι οποίοι λαμβάνουν θεραπεία για την υπερλιπιδαιμία- τα φάρμακα αυτά που λέγονται στατίνες- όχι μόνο έχουν δεν χειρότερη πρόγνωση αλλά ίσα-ίσα προστατεύονται από την εξέλιξη της νόσου», συμπλήρωσε.

«Άρα νομίζω ότι είναι ένα καλό σημάδι αυτό και μια καλή προοπτική για κάποιον άρρωστο που είναι υπερλιπιδαιμικός. Εάν παίρνει τα φάρμακά του δεν ανήκει στις ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο οι εκπαιδευτικοί με καρδιαγγειακά και ΧΑΠ θα πρέπει να απαλλαγούν από την υποχρεωτική παρουσία τους κατά την επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Χατζηγεωργίου απάντησε:

«Από όσο γνωρίζω οι καρδιοπάθειες, η αρρύθμιστη υπέρταση και ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι μέσα στις κατηγορίες παθήσεων οι οποίες ανήκουν σε ένα γενικό καθεστώς ειδικών αδειών που έχουν θεσπιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Τώρα, συγκεκριμένα για το υπουργείο Υγείας, αν υπάρξει κάποιο επιπλέον ερώτημα νομίζω ότι θα υπάρξει διευκρίνιση από το ίδιο το υπουργείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ