ΕΛΛΑΔΑ

Αγωνιώδεις συσκέψεις στα νησιά - Δεν σταματούν οι ροές των προσφύγων

Αγωνιώδεις συσκέψεις στα νησιά - Δεν σταματούν οι ροές των προσφύγων
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Φόβο και ανησυχία προκαλεί στους τοπικούς φορείς των νησιών που γίνονται δέκτες των προσφυγικών ροών η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη διοχέτευσή τους προς τον Πειραιά, την ώρα που στην Ειδομένη επικρατεί χάος με συνωστισμό άνω των 6.000 ανθρώπων που αναμένουν με αγωνία τη διέλευσή τους στα Σκόπια. 

Τη στιγμή που μόνο στη Μυτιλήνη καταγράφηκαν σήμερα 400 αφίξεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται αμείωτες οι προσφυγικές ροές, η ΠΓΔΜ ανοιγοκλείνει τα σύνορα με "οροφή" τις 580 διελεύσεις ημερησίως και η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβραδύνει τη ροή προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ο συνολικός αριθμός προσφύγων στη Λέσβο είχε υπολογιστεί στις 3.000 εκ των οποίων μόλις 150 έφυγαν για τον Πειραιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, πάντως, μόνο σήμερα αναμένονται στον Πειραιά περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τέσσερα πλοία, με τα κτίρια του ΟΛΠ να ασφυκτιούν από τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" κάλεσε τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος χαρακτηρίζοντας αναγκαία, για τη διαχείριση της κατάστασης την ελεγχόμενη επιβράδυνση της προσφυγικής ροής προς τα βόρεια σύνορα.

Όπως είπε ο υπουργός από τη στιγμή που υπήρξε η αρνητική και αυθαίρετη εξέλιξη της απόφασης των χωρών του Βίζενγκραντ και της Αυστρίας, η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά της, προκειμένου να μην συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων στα σύνορα με την Ειδομένη.

Στο πλαίσιο αυτό και επί παραδείγματι στη Χίο θα βρίσκεται μέχρι την Κυριακή το ταχύπλοο επιβατηγό Tera Jet, το οποίο και κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού την Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει ο Πολίτης της Χίου, το πλοίο θα λειτουργεί ως εφεδρεία εφόσον οι χερσαίοι χώροι φιλοξενίας του νησιού γεμίσουν από κόσμο που καταφθάνει με σταθερό ρυθμό στη Χίο.

Επισημαίνει ότι στην κίνηση αυτή προέβει αργά την Παρασκευή το υπουργείο Ναυτιλίας με απόφαση του κ. Δρίτσα, προκειμένου να μην φθάνουν στον Πειραιά πρόσφυγες κατακλύζοντας την πρωτεύουσα και ε ως ότου βρεθούν πιο μόνιμες λύσεις.

Αντίστοιχα πλοία έχουν καταπλεύσει σε Σάμο αλλά και Μυτιλήνη, όπου σήμερα η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με το Συντονιστικό Όργανο των 16 Επαγγελματικών και Επιστημονικών Φορέων της Λέσβου, μεταδίδει το lesvosnews.gr.

Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί της Λέσβου μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης. Στο νησί μάλιστα σήμερα οι αρχές ανέφεραν ότι οι ροές δεν είναι μειωμένες και συνεχίζονται κανονικά, με το λιμεναρχείο να κάνει λόγο για 400 περίπου αφίξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ